Co myślicie o starych kabrioletach

31 Sie 2010, 11:10

Witam tak jak w tytule pytam o Wasze zdanie o kabrioletach w latach 92-98. Tzn interesuje mnie głównie dach czy jest z nim zabawa ze trzeba go remontowac co jakis czas, czesto przeciekaja itp. A pytam dlatego ze mam na oku opla astre cabrio z 96r. I moje pytanie jak sie dba o ten dach i jak wyglada jazda w zimie takim autem.
fryc08
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica

31 Sie 2010, 12:46

hm stan dachu kilkunastoletniego kabrioleta moze byc bardzo rozny, w zaleznosci od tego jak kto o niego dbal
moze ci sie trafic zadbany dach z ktorym nie bedziesz mial zadnych problemow a mozesz trafic na dziadostwo ze cos przecieka sa przetarcia dziury itp
jak chcesz ogladac kabrio to jedz w deszczowa pogode wtedy napewno sie dowiesz wszystkiego jak to wyglada w srodku a jesli nie ma deszczu to popros wlasciciela o sprawdzenie dachu np polac go woda z weza albo wiaderka
zwroc szczegolna uwage na uszczelke nad szyba przednia i na rogach przy laczeniu dachu i drzwi bo tam najczesciej leje

a co do zimy to juz rozne opinie panuja, jak nie masz garazu to staraj sie zeby snieg i lod nie zalegal za dlugo na dachu tzn jak nie jezdzisz kilka dni to odsniezaj go na biezaco
sa tez specjalne srodki do konserwacji dachu i nawet jak kupisz auto to warto sie w takie cos pobawic i zadbac o dach zeby sluzyl jeszcze przez kilka lat

[link do oferty na Allegro wygasł]
wujekk87
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec

31 Sie 2010, 22:18

dokładnie zależy jak kto dba o dach znajomy ma opla Kadeta w cabrio to strasznie zaniedbany ten dach ma i nie zbyt do dobrze wygląda gdy jeździ z założonym dachem. Nic o niego nie dba niczym nie konserwuje na zimę (w zimę taki dach się najbardziej niszczy) itp a widziałem raz golfa I w cabrio to chodź starszy samochód to dach wyglądał idealnie ale widać ze samochód zadbany. idealnym rozwiązaniem by było mieć coś zastępczego na zimę no ale wiadomo nie każdego stać na takie rozwiązanie:)
...samochód jest najwspanialszym wynalazkiem...
Konrado125
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce
Auto: Bmw e36 1.6 102km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczniej w czystym samochodzie
    Świeżo umyty samochód nie tylko lepiej się prezentuje – czyste szyby, lusterka i światła to warunek bezpiecznej jazdy. Kierowca powinien zadbać o to zwłaszcza przed wyjazdem w dłuższą trasę. Jednym z podstawowych ...