Co nalezy wymienić po zakupie samochodu

02 Paź 2007, 20:49

Witam, o niedawna jestem posiadaczem samochodu, ale specjalistą w tej dziedzinie to ja nie jestem, mam zatem pytanie co należy wymienić zaraz po zakupie samochodu, albo co wymienić z przezorności i ostrożności, któej podobno nigdy za wiele, będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi, pozdrawiam
Geo_geo
Nowicjusz

• 02 Paź 2007, 22:09

Trzeba uważać na kluczyki najlepiej zmienić lub zainstalować alarm.Pasek rozrządu,napinacz,zmienić olej ,płyn chłodzący i hamulcowy.Sprawdzić stan hamulcow a zwłaszcza przewodow hamulcowych ,zawieszenie,amortyzatory
    andrzej_124
    Stały forumowicz

02 Paź 2007, 23:46

Witam

Wymienić
    1.Rozrząd - pasek, napinacze, łożysko.
    2.Płyny - hamulcowy, chłodniczy, silnik, skrzynia, wspomaganie
    3.Filtry - paliwa, powietrza, oleju
    4.Świece

Sprawdz:tarcze hamulcowe, klocki ham, ręczny hamulec,stan przewodów hamulcowych + paliwa (czy nie ma wycieków), amortyzatory, ogumienie - bieżnik (głebokość + czy równomiernie zjechany (zbieżność),stan wydechu
    adamek119
    Nowicjusz

15 Paź 2007, 08:40

witam! nalezy wymienic: rozrzad kompletny, jezeli zaistnieje taka potrzeba to rowniez pompe paliwa, wszystkie plyny,oleje(co do skrzyni biegow to wstrzymalbym sie) chyba ze masz auto starej generacji typu polonez...filtry a wiec kabinowy pylkowy oleju,paliwa ogolnie jakie sa...zapytaj jeszce dobrego mechanika on jest na biezaco i napewno pomoze, tylko mowie dobrago co ma pojecie bo amatorow nie brakuje.powodzenia!!!!
    adolf156
    Nowicjusz

15 Paź 2007, 10:19

:D Ludzie! Jeśli dwóch pisze, co należy wymienić, to po co kolejny post z tą samą zawartością? Żeby zaistnieć...? :evil:
    fordon

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie korzystać z pobocza?
      Pobocze zajmuje trzecią pozycję wśród miejsc, gdzie najczęściej dochodzi do wypadków drogowych(1). Choć przepisy jasno określają, kto i w jakiej sytuacji może poruszać się po poboczu oraz kiedy można zatrzymać ...
      Od czego zależą ceny ubezpieczenia OC?
      Cena za ubezpieczenie OC nie jest określona w sposób jednolity. Każde towarzystwo ubezpieczeniowe oferujące taką polisę komunikacyjną może brać pod uwagę przy wyliczaniu wysokości składki ubezpieczeniowej inne czynniki. ...