Co należy wymienić w kupionym samochodzie?

02 Mar 2008, 12:16

Mam prośbę. Niedawno kupiłam Fiata Sienę 1,6 z 1998 r. 16v. Niestety nie bardzo znam się na motoryzacji dlatego proszę o radę. Wiem, że powinno się wymienić pasek rozrządu i filtr oleju, ale nie wiem co jeszcze. Chodzi mi o to jakie koszty poniosę. Pozdrawiam.
Ewa
efka75
Nowicjusz

02 Mar 2008, 18:52

Napewno olej i zaraz filter oleju.wymienic
Płyn chłodniczy.
sprawdzi płyn hamulcowy
Pasek wymienic.

To by chyba było :wink:
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

02 Mar 2008, 19:08

Może ewentualnie opony i należy sprawdzić stan rozrządu. Wymienić świece, klocki hamulcowe i tarcze.

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

02 Mar 2008, 23:28

Dzięki za informację, ale jeżeli tak rzeczywiście jest to czeka mnie bankructwo :wink: Powiedzcie mi w takim razie w jaki sposób sprawdza się stan rozrządu? A przy okazji wymiany paska rozrządu coś jeszcze trzeba kupić i wymienić? Wolę wiedzieć zanim pojawię się u mechanika, nie lubię byc taka "zielona" w temacie. Pozdrawiam.
Ewa
efka75
Nowicjusz

03 Mar 2008, 09:15

Witam!

Po kupnie należy wymienić niezwłocznie pasek rozrządu i olej, bo tak naprawdę nie możemy być pewni kiedy poprzedni właściciel wymieniał te części a np zerwanie paska może się odbić poważnie na naszym portfelu.

Tak ja napisałem podstawa to pasek rezrządu i olej+filtr

Przy wymianie paska rozrządu wymienia się napinacz i pompę wodną( jeśli pracuje ona na pasku rozrządu) , niekturych autach jest tak że pompa wodna występuje również w roli napinacza, ale niewiem jak jest w przypadku fiatoskiego 1.6 16v.

Co do pozostałych części należy się radzić mechanik który obejrzy auto, sprawdzi stan filtra powietrza, przewodów zapłonowych, świec, zawieszenia i układu chamulcowego i powie co należy wymienić, lub na jakie dalsze wymiany należy się przygotować.

Po co np. wymieniać klocki hamulcowe lub tarcze jeśli mogą one polatać jeszcze 20 czy 30 tysięcy km. najpierw ich stan musi ocenić mechanik.

Pasek rozrządu i olej w pierwszej kolejności zaraz po kupnie.

Pozdrawiam!
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

03 Mar 2008, 18:10

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Właśnie o to mi chodziło, co trzeba wymienić na pierwszym miejscu. Niestety samochód to wygoda, ale i straszny pochłaniacz pieniędzy. Tą Sieną jeżdżę od niedawna i tak naprawdę jeszcze nie wiem , co tam w niej siedzi, a że nie jest nowa, to pewnie zawsze sie coś znajdzie. Mam jeszcze jedno pytanie, gdzie kupujecie części do samochodu: w sklepach czy np. przez internet. Jak jest najtaniej? Pozdrawiam wszystkich.
Ewa
efka75
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Mitsubishi Lancer Evolution - historia
    Lancer Evolution, często określany po prostu jako Evo, to ponad 23 lata pięknej historii mocarnego sedana zbudowanego na bazie modelu Lancer. Na przestrzeni lat powstało dziesięć generacji tego auta, a jego żywot zwieńczyła ...

04 Mar 2008, 15:03

mi zawsze mechanik, ktory mi naprawia auto zamawia czesci
w Internecie jest najtaniej to jasne, ale jeszcze jakos nigdy nie kupywalem tam czesci
czasem moga przyslac jakiegos bubla i pozniej trzeba sie bawic w odsylanie z powrotem a to wszystko trwa :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

04 Mar 2008, 16:06

Pawlo napisał(a):mi zawsze mechanik, ktory mi naprawia auto zamawia czesci
w Internecie jest najtaniej to jasne, ale jeszcze jakos nigdy nie kupywalem tam czesci
czasem moga przyslac jakiegos bubla i pozniej trzeba sie bawic w odsylanie z powrotem a to wszystko trwa :)

Dokładnie kupowanie w internecie jest dla ludzi którym się nie śpieszy.
Trzeba się też troszeczkę znać na rzeczy żeby zamówić odpowiednią część.
Ja naprzykład biorę części w auto-landzie, przy większych zakupach lub gdy bierzemy tam często części to sprzedawcy dają spore upusty.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

28 Wrz 2017, 07:36

no najdrożej to pewnie rozrząd Cę wyjdzie. płyny to wiadomo. do chłodnicy proponuje zalać k2 kuler bo jest uniwersalny
maniakauto
Nowicjusz

Auto: Ford Mustang