Co oznacza ta kontrolka w Renault Clio II

10 Mar 2018, 18:05

szczerze mówiąc nie wiem , jeden z drugim wziął komputer i podłączyli się i szukali i że nic nie ma wiec "po problemie" ale mimo wszystko jest , może to jakiś problem który nie jest zdiagnozowany ale z drugiej strony jak kontrolka się zaświeca i przy tym szarpniecie jest mocne i po chwili gaśnie i jedzie dalej ale zauważyłem też że głośniej chodzi , za nie długo mam przegląd wiec może na przeglądzie coś wykaże , w takich stacjach mają może bardziej odpowiedniejszy sprzęt ,częściej aktualizowany wiec powiem że takie coś jest ..
arek2026
Nowicjusz

Auto: renault clio automat
Silnik: 1.4 16v
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • 10 Mar 2018, 19:14

Tak czy inaczej trzeba wiedzieć co to za błąd. Zapewne mechanicy to "uniwersalni" mechanicy z uniwersalnymi interfejsami, bo takie zazwyczaj mają. I nie mają dostępu do historii błędów. odjedz może do jakiegoś serwisu nieautoryzowanego Renault. Będzie taniej niż w normalnym ASO, a będa mieli sprzęt diagnostyczny dedykowany pod to auto.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Rok produkcji: 2000

10 Mar 2018, 20:55

no chyba nie mam wyboru bo tak jeździć to tylko nerwy że urwie się coś całkowicie ,może znajde jakiś w okolicy salon albo znajde inego jeszcze mechanika ,zastanawiam się sam nad kupnem takiego komputerka tylko jak patrze na ceny to na nowy samochód by było :) Coś z tym muszę zrobić ale mimo wszystko dziekuje za rady i za zwrócenie uwagi na post pozdr
    arek2026
    Nowicjusz

11 Mar 2018, 12:19

Do Renault to tylko Renault Can Clip. Niestety trzeba na niego wydać minimum 600 zł. Ale zrobisz tym wszystko. I trzeba szukać mechanika, który ma coś takiego. A osobiście podejrzewam, że żaden nie będzie miał, to jak mają to uniwersalne dziadostwa, którymi owszem, da się zdiagnozować auto, ale nie wszystkie funkcje i ustawienia działają.
    Można spróbować podpiąć się jeszcze pod Lexię - jest to interfejs dla Peugeot i Citroen + czasami pasuje do renault.
    Ale tego mechanicy też nie mają. Dlatego proponowałem, żebyć pojechal do warsztatu, w kórym zajmują sie tlyko i wyłacznie samochodami Renault i Dacia chyba.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Rok produkcji: 2000

11 Mar 2018, 18:46

dziekuje bardzo za pomoc , moze znajde jeszcze innego mechanika , może nie skasuje mnie za samo podpięcie kompa ale próbować musze bo wydać 600 zł albo i wiecej na samego kompa bo nawet jeśli wykaże błąd to i tak raczej tego sam nie zrobie i kolejne koszty za naprawę... Dzieki jeszcze raz pozdr
    arek2026
    Nowicjusz