Co po 407 za 20 tys.? C5 x7 czy Ford Mondeo Mk4?

04 Paź 2021, 10:08

Noszę się z zamiarem zmiany obecnie posiadanego Peugeota 407 2.0HDI na coś świeższego i nieco bardziej komfortowego - robię ok. 40 kkm rocznie i nieraz dłuższe trasy są męczące.
Budżet na same auto to 20 tys. zł - to co zyskam ze sprzedaży 407 będzie na pierwszy serwis i ewentualny wkład pozakupowy.

Wstępnie myślałem nad Citroenem C5 x7 i Fordem Mondeo Mk4 - wszystko z początku produkcji i silnikami diesla 2.0.
C5 powinna być bardziej komfortowa ale trochę boję się hydro, jak z wyciszeniem w obu modelach?

Ceny roczników 2008-2009 w moim budżecie niby się mieszczą, ale zastanawiam się czy jest szansa za takie pieniądze kupić w miarę dobry egzemplarz?

Druga sprawa - korozja. "Francuz" teoretycznie nie powinien mieć z tym problemu a jak ma się sprawa z Mondeo w tej kwestii?
arturaro
Początkujący

Miejscowość: Szczecinek
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0 165KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

04 Paź 2021, 10:36

W C5 X7 hydro było w opcji, są egzemplarze na zwykłym zawieszeniu, w ogłoszeniu poznasz po braku przycisków regulacji zawiasu pomiędzy dźwignią zmiany biegów a ręcznym.
C5 będzie generalnie wygodniejsze i bardziej ciche, mondeo za to większe i w serwisie trochę tańsze.

Szczerze mówiąc znalezienie zarówno jednego jak i drugiego w dobrym stanie za 20k będzie dużą sztuką. Szukałem C5 w konfiguracji z dieslem (najlepiej 163), hydro i automatem to poniżej 30 nie było na co patrzeć
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Paź 2021, 11:30

C5 daj sobie spokój odrazu ze startu. Auto jest przereklamowanym syfem a koszta napraw równają się z tymi z premium wysokiej półki, posiadam to auto więc wiem o czym mówię a hydro bardziej przeszkadza niz pomaga (przynajmniej dla mnie). Warto sobie przeczytać moj artykuł citroen-c5-iii-x7-opinie-problemy-usterki-wady-zalety-vt125614.htm

O niebo lepszym wyborem jest ford mondeo lub peugeot 508 tylko trzeba sypnąć groszem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Paź 2021, 11:50

O 508 też myślałem, jednak budżet mnie ogranicza. Co do C5 to faktycznie mam mieszane uczucia, Twój artykuł już wcześniej czytałem...

Myślałem też o Lagunie 3 ale podobno większej wygody podróżowania niż w 407 raczej nie bedzie? No i odradzano mi też mało oszczędnego diesla a na benzynkę z turbo też budżet za niski.

Zostaje więc chyba tylko Mondeo...
arturaro
Początkujący

04 Paź 2021, 15:01

arturaro napisał(a):Twój artykuł już wcześniej czytałem...
chcesz rozwiać wątpliwości to wejdz też sobie na forum c5, zobacz jaka jest częstotliwość i koszta awarii to się zdziwisz. Np taia rzecz jak silniczek od wycieraczek, są tam 2 oddzielne a jeden kosztuje 900zl za używke, odpadające listwy przy szybie przedniej 250 zl szt za używke, na grupie na fb nie ma tyg zeby ktoś nie wstawił foto ze przychodzi rano a C5 leży na glebie a pod nią kałuża oleju z hydro. Części karoserii tez zaporowo drogie.
407 tez kapryśne auto no i juz przestarzały model, alternatywa będzie insignia chodz też ma mnóstwo minusów to wyjdzie lepiej niz 407
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

04 Paź 2021, 18:04

Kao napisał(a):C5 daj sobie spokój odrazu ze startu. Auto jest przereklamowanym syfem a koszta napraw równają się z tymi z premium wysokiej półki, posiadam to auto więc wiem o czym mówię a hydro bardziej przeszkadza niz pomaga
a to ciekawe, bo ostatnio miałem dość sporo styczności z właścicielami takich aut, którzy to nie mogli się ich nachwalić. No i ogólnie to też jest płacz na temat tego, że owe C5 nie ma następcy.

Za 20k nie będzie raczej wielkiego przeskoku vs 407. Najbardziej realne będzie właśnie Mondeo
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Paź 2021, 18:27

Mike a ja podchodzę do tego sceptycznie bo "obrabiam" trochę Francuzów i rekordzistów wpycham na pdnośnik 2 razy w miesiącu a oni dalej są zadowoleni :D
Zresztą uwielbienie do marki niektórym bardzo mocno się udziela :D no i jeszcze chodzi punkt odniesienia bo tu też są ostre rozbieżności :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

04 Paź 2021, 19:32

mike napisał(a):a to ciekawe, bo ostatnio miałem dość sporo styczności z właścicielami takich aut, którzy to nie mogli się ich nachwalić. No i ogólnie to też jest płacz na temat tego, że owe C5 nie ma następcy.
niestety Ci o których mówisz o zwykli koniobijcy i fanatycy, to właśnie Ci którzy wrzucają raz w tyg foto C5
-przy zachodzie słońca
-na myjni
itd.

Nawet cytryniarze śmieją się ze swoich aut ale je akceptują i dalej się w nich lubują pomimo wad a ile było też którzy napisali na grupie ''właśnie zamieniłem c5 na.... golfa, audi, 508..... i nie żałuje'' jaki był pojazd hejterów odrazu :naughty: każdemu pasuje co innego, moje spostrzeżenia nie wzięły się z palca ani też z nienawiści do francuzów jak niektórzy twierdzą bo nigdzie nigdy nie napisałem że np 508 to lipa, tak naprawdę tam to jedyne co mi przeszkadza to startowy guzik nie po tej stronie a tak to auto jak auto, nic zarzucić i też nie ma czym się podniecać ale w C5 jest poprostu dramat.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Paź 2021, 09:06

Kao, przycisk startu akurat mi mega pasuje w tym miejscu, natomiast największa lipa trochę z uchwytami na kubki w przypadku jak korzystam z nawigacji. Mogłoby być umiejscowione w tunelu, no ale lepsze uchwyty takie niż ich brak :D
Tom88T
Początkujący

Auto: 508
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2014

06 Paź 2021, 09:43

Tom88T napisał(a):natomiast największa lipa trochę z uchwytami na kubki
tak jak mówisz lepsze takie niż wcale jak w przypadku c5, swoją drogą kiedyś jak zwróciłem uwagę na takie wady c5 w grupie to znalezli się Janusze hejtu i dostałem odpowiedzi takie
Brak uchwytów na butelkę czy kubek -
auto to nie restauracja, tym się jeździ a nie je i pije
Brak schowka na telefon czy inne drobne rzeczy-
To nie magazynek a telefon i klucze trzymam w kieszeni
Huk przy otwartych szybach-
Od tego jest klimatyzacja żeby chłodzić auto a nie otwieranie szyb

Pewnie znalazłby odpowiedzi na inne ale juz mi się nie chciało z idiotami dyskutować
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Paź 2021, 10:18

Dzięki za dyskusję.

Pozostaje na tapecie Mondeo Mk4, budżet raczej na przedlift - jakieś typowe bolączki tego modelu występują? Na co zwracać szczególnie uwagę przy oględzinach?
arturaro
Początkujący

08 Sty 2022, 02:18

Minęło trochę czasu i tak jak sugerowaliście stanęło na MK4, chociaż nie skreślam całkowicie C5x7 i L3.

Ogólnie w mojej okolicy (Szczecinek) tradycyjnie jest mały wybór ale będę w okolicy Kutna i tam jeden egzemplarz przykuł uwagę:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wiem, że to zagłębie handlarzy i krętaczy ale może są wyjątki.
Przebieg niski ale 04.2019 na przeglądzie w ASO miał 194 tys. km więc jest szansa, że może być prawdziwy.

Z drugiej strony mam propozycję MK4 z przebiegiem ponad 300 tys. km, od początku w Polsce, sporo rzeczy porobionych (turbo, wtryskiwacze, wymieniony olej w skrzyni automatycznej) i z dosyć pewnych rąk i nie wiem czy nie lepiej w tą stronę iść niż szukać niewiadomej? Auto z takim przebiegiem dla mnie nie jest problemem, gorzej czy później je sprzedam...
arturaro
Początkujący

08 Sty 2022, 09:29

Ja bym szedł w stronę pewnego egzemplarza. Sprzedażą nie ma co się martwić, bo to będzie za kilka lat. A dzisiaj na przykład auta używane ciągle drożeją.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007