REKLAMA
Cześć. Jakiś czas temu prosiłem was o pomoc w wyborze samochodu. Chodzi dokładnie o ten temat 1-8t-vs-2-7bi-turbo-vt112365.htm
Zakupiłem wtedy audi s3 8l. Auto rewelacyjne, do tej pory mam banana na twarzy gdy tylko siadam za kółkiem. Niestety auto okazało się dla mnie za małe, nawet nie chodzi o to, że ma za mało drzwi, a po prostu jest za małe. Podróż pięciu dorosłych facetów w takim aucie jadących do pracy 25km w jedną stronę to dramat. Do tego doszedł fakt, że spodziewam się potomka to wszystko sprawiło, że zacząłem nieśmiało zastanawiać się nad sprzedażą auta. I w ten sposób na jednej z grupek na fb trafiłem na gościa, który właśnie takiej eski szuka. Cenę dałem dość wysoką, dużo o aucie i generalnie motoryzacji rozmawialiśmy i wyszło tak że facet przyjeżdża w sobotę oglądać auto. I w tym momencie zacząłem się zastanawiać, a co jeśli faktycznie mu te auto sprzedam? Czy jestem w stanie znaleźć auto podobne do eski tylko nieco większe?
W skrócie:
Preferowałbym turbobenzyne, diesle odpadają
Nieduży sedan, może jakiś hatchback, aby miał 4 drzwi
Rwd albo 4x4, nawet i na haldexie
Osiągi przynajmniej takie jakie są w s3 8l
W 25k chciałbym się zamknąć włączając w to pakiet startowy
Nad czym cały czas myślę:
E46 330i - wolnossak, a więc lipa z modami
A4 b6 1.8t quattro - za wolny, a budżet nie pozwoli na ten czas na mody
A4 b5 1.8t quattro - tańszy, w budżecie pewnie zmieściłbym się z modami, ale nie wiem czy chcę tak stare auto
Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Jeśli by zrezygnować z napędu to opcji jest więcej - leon cupra (tak, leon ma więcej miejsca z tyłu niż s3) , saab 93, czy jakiekolwiek inne lekko usportowione wersje zwykłych aut - astra, golf, megane, itp
Nie chcę rezygnować z napędu na 4 buty, wystarczy że spadnie deszcz i już zaczyna się zabawa