Co po corsie B - ekonomiczne auto do 14-15 tyś

16 Maj 2010, 17:45

Hej,

Przymierzam się do zmiany samochodu. Obecnie jeżdzę corsą B 1,5 D. Autko bardzo niedynamiczne i bardzo oszczędne. I takiego też następcy szukam- EKONOMICZNY, tani w eksploatacji, niezawodny stosunkowo

Rocznie robię około 15 tysięcy, interesują mnie diesle, auta segmentu corsa, rocznik od 2001 w górę. Dzięki za pomoc :)
PiotrekF
Nowicjusz

Miejscowość: krk

16 Maj 2010, 17:52

To przesiądź sie na Corse C z silnikiem diesla 1.7 :)
Lub Astra II 1.7 diesel Isuzu bodajże tez spoko
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

16 Maj 2010, 18:19

Stilo 1.9 JTD, tani w eksploatacji, ekonomiczny! i do tego jeszcze dynamiczny.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko

16 Maj 2010, 18:30

Corsa C 1,7 TD to jeden z najpoważniejszych kandydatów :)

Co do Stilo mam obawy co do niezawdoności. Nie chcę myśleć stereotypowo ale chyba nienajlepiej w tej kwestii wypada Fiat ?
Ostatnio edytowany przez PiotrekF, 16 Maj 2010, 18:36, edytowano w sumie 1 raz
PiotrekF
Nowicjusz

16 Maj 2010, 18:35

Fiaty poprawiły swoja niezawodność i nie masz sie co obawiać
Skoro kolega podał Stilo JTD to ja ze swojej strony podrzucam Brava JTD :)
Nie masz sie czego obawiać, Jednostki JTD są tak samo trwałe jak TDI a ruda tych samochodów nie lubi (chyba ze auta byly bite)
I zareczam ze Brava/Stilo 1.9 JTD bardziej zadowoli Cie dynamika i osiągami niz Corsa C/Asra II 1.7 zachowując spalanie na akceptwoalnym poziomie
Kwestia psychiki. Skoro lepiej sie czujesz w niemieckim aucie... :mrgreen:
Kakameo
Początkujący

16 Maj 2010, 18:38

Dzięki :) Tyle tylko że jak pisałem ekonomika na 1 miejscu :) ... a z tego co udało mi się dowiedzieć stilo jednak jest mniej ekonomiczny niż corsa...
PiotrekF
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekologiczny wyścig Economy Run - Fabia wynik 2,6 l/100 km
    SKODA Fabia, kierowana przez Marka Tribulę oraz Martina Kedleca, spaliła średnio 2,6 l/100 km (emisja CO2 - 60,58 g/km) i dzięki temu wjechała na pierwsze miejsce podium w ekologicznym wyścigu Economy Run. Godne uwagi jest ...

16 Maj 2010, 18:40

To prawda ale silnik mocniejszy. Skoro jednak tak zależy na ekonmii jazdy to popieram Cie przy wyborze Corsy C :) Osobiście podoba mi sie to autko
Kakameo
Początkujący

16 Maj 2010, 18:42

Ja moge dorzucić VW lupo i polo.1.2 TDI pali 3 litry jest więc bardziej ekonomiczny od Corsy.
Ostatnio edytowany przez Bart258, 16 Maj 2010, 18:44, edytowano w sumie 1 raz
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

16 Maj 2010, 18:42

Ja też bym postawił na Bravo/Brava bo za 10-11tys.zł znajdziesz dobry egzemplarz z 2001roku a reszte zostawisz sobie na opłaty,pakiet startowy itp.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Maj 2010, 19:04

Ja właśnie nie rozumiem co ludzie mają do awaryjności Fiatów i szczerze powiedziawszy nie wiem skąd to się bierze. Ja mam już drugiego Fiata i to nie z tych nowszych, które podobnież są jeszcze lepsze pod względem jakości. Pierwszy był Uno i nie było z nim żadnych problemów. Teraz jest Punto I i przez 4 lata wymieniałem tylko to co trzeba w kazdym samochodzie i tylne wachacze. Jak tylko sprzedam Punto to następne będzie napewno Stilo.

Jeśli chodzi o spalanie w Stilo to z tego co widziałem u kuzyna na komputerze przy mieszanej jeździe i to nie takiej spokojnej pokazywało ok 5,5 litra, więc chyba nie jest źle biorąc pod uwagę te 115KM. Naprawdę jest czym wyprzedzać.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko

16 Maj 2010, 19:21

Poza tym preferuję młodsze auto, mimo tego że jest mniejsze i mniej dynamiczne --> czyli corse. Widzicie jakieś laternatywy dla Corsy więc ?
PiotrekF
Nowicjusz

16 Maj 2010, 19:25

Dokładnie lukaszsz86 ja podobnie jak Ty nigdy w życiu nie powiem złego słowa o Fiacie,wiem to nie tylko z własnego doświadczenia.Sam mam zamiar kupić sobie Fiacika,dokładnie to Seji :smile:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Maj 2010, 10:14

Zdecydowanie Stilo 1.9. Dużo rocznie nie robisz, ale zawsze to kawałek. Jeśli koniecznie Diesel, to Stilo. Rozkładałem ten silnik po 290 tysiącach. Facet chciał wymienić uszczelniacze i uszczelkę głowicy (to powody rozłożenia), ale dokładał 4 tysiące, żeby silnik był jak nowy. Wymieniliśmy wszystkie uszczelki gumowe w silniku, szlif gniazd, honowanie cylindrów. Reszta - jak po przebiegu 100 tysięcy. Polecam naprawdę ten silnik. W dodatku jest naprawdę dynamiczny. Szukając Stilo, sprawdź jak działa skrzynia biegów. Jeśli luzy itp, to dyskwalifikacja - wnioskowałbym stan silnika, nawet mimo tego, że może chodzić super. W wielu fiatach skrzynia obrazowała stan silnika. Nie dopuszczaj korozji na elementach nośnych. Kup drożej i nie remontuj, niż odwrotnie.

A w dodatku części niedrogie :)
Saiti
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa