Co po corsie B - ekonomiczne auto do 14-15 tyś

16 Maj 2010, 17:45

Hej,

Przymierzam się do zmiany samochodu. Obecnie jeżdzę corsą B 1,5 D. Autko bardzo niedynamiczne i bardzo oszczędne. I takiego też następcy szukam- EKONOMICZNY, tani w eksploatacji, niezawodny stosunkowo

Rocznie robię około 15 tysięcy, interesują mnie diesle, auta segmentu corsa, rocznik od 2001 w górę. Dzięki za pomoc :)
PiotrekF
Nowicjusz

Miejscowość: krk

16 Maj 2010, 17:52

To przesiądź sie na Corse C z silnikiem diesla 1.7 :)
Lub Astra II 1.7 diesel Isuzu bodajże tez spoko
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

16 Maj 2010, 18:19

Stilo 1.9 JTD, tani w eksploatacji, ekonomiczny! i do tego jeszcze dynamiczny.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko

16 Maj 2010, 18:30

Corsa C 1,7 TD to jeden z najpoważniejszych kandydatów :)

Co do Stilo mam obawy co do niezawdoności. Nie chcę myśleć stereotypowo ale chyba nienajlepiej w tej kwestii wypada Fiat ?
Ostatnio edytowany przez PiotrekF, 16 Maj 2010, 18:36, edytowano w sumie 1 raz
PiotrekF
Nowicjusz

16 Maj 2010, 18:35

Fiaty poprawiły swoja niezawodność i nie masz sie co obawiać
Skoro kolega podał Stilo JTD to ja ze swojej strony podrzucam Brava JTD :)
Nie masz sie czego obawiać, Jednostki JTD są tak samo trwałe jak TDI a ruda tych samochodów nie lubi (chyba ze auta byly bite)
I zareczam ze Brava/Stilo 1.9 JTD bardziej zadowoli Cie dynamika i osiągami niz Corsa C/Asra II 1.7 zachowując spalanie na akceptwoalnym poziomie
Kwestia psychiki. Skoro lepiej sie czujesz w niemieckim aucie... :mrgreen:
Kakameo
Początkujący

16 Maj 2010, 18:38

Dzięki :) Tyle tylko że jak pisałem ekonomika na 1 miejscu :) ... a z tego co udało mi się dowiedzieć stilo jednak jest mniej ekonomiczny niż corsa...
PiotrekF
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, nie daj się wiosennemu zmęczeniu
    Choć tzw. wiosenne przesilenie nie jest jednostką chorobową, wielu kierowców właśnie o tej porze roku skarży się na gorsze samopoczucie i uczucie zmęczenia. Jak wpływa to na zdolność prowadzenia i bezpieczeństwo jazdy? ...
    Dobry wzrok to podstawa naszego bezpieczeństwa na drodze!
    Dobry wzrok ma bardzo duże znaczenie dla bezpieczeństwa kierowcy. Ważne jest nie tylko to, gdzie patrzymy, ale także jak widzimy. Stąd niesłychanie istotne jest dbanie o nasze oczy. Parametry układu wzrokowego, istotne dla ...

16 Maj 2010, 18:40

To prawda ale silnik mocniejszy. Skoro jednak tak zależy na ekonmii jazdy to popieram Cie przy wyborze Corsy C :) Osobiście podoba mi sie to autko
Kakameo
Początkujący

16 Maj 2010, 18:42

Ja moge dorzucić VW lupo i polo.1.2 TDI pali 3 litry jest więc bardziej ekonomiczny od Corsy.
Ostatnio edytowany przez Bart258, 16 Maj 2010, 18:44, edytowano w sumie 1 raz
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

16 Maj 2010, 18:42

Ja też bym postawił na Bravo/Brava bo za 10-11tys.zł znajdziesz dobry egzemplarz z 2001roku a reszte zostawisz sobie na opłaty,pakiet startowy itp.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Maj 2010, 19:04

Ja właśnie nie rozumiem co ludzie mają do awaryjności Fiatów i szczerze powiedziawszy nie wiem skąd to się bierze. Ja mam już drugiego Fiata i to nie z tych nowszych, które podobnież są jeszcze lepsze pod względem jakości. Pierwszy był Uno i nie było z nim żadnych problemów. Teraz jest Punto I i przez 4 lata wymieniałem tylko to co trzeba w kazdym samochodzie i tylne wachacze. Jak tylko sprzedam Punto to następne będzie napewno Stilo.

Jeśli chodzi o spalanie w Stilo to z tego co widziałem u kuzyna na komputerze przy mieszanej jeździe i to nie takiej spokojnej pokazywało ok 5,5 litra, więc chyba nie jest źle biorąc pod uwagę te 115KM. Naprawdę jest czym wyprzedzać.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko

16 Maj 2010, 19:21

Poza tym preferuję młodsze auto, mimo tego że jest mniejsze i mniej dynamiczne --> czyli corse. Widzicie jakieś laternatywy dla Corsy więc ?
PiotrekF
Nowicjusz

16 Maj 2010, 19:25

Dokładnie lukaszsz86 ja podobnie jak Ty nigdy w życiu nie powiem złego słowa o Fiacie,wiem to nie tylko z własnego doświadczenia.Sam mam zamiar kupić sobie Fiacika,dokładnie to Seji :smile:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Maj 2010, 10:14

Zdecydowanie Stilo 1.9. Dużo rocznie nie robisz, ale zawsze to kawałek. Jeśli koniecznie Diesel, to Stilo. Rozkładałem ten silnik po 290 tysiącach. Facet chciał wymienić uszczelniacze i uszczelkę głowicy (to powody rozłożenia), ale dokładał 4 tysiące, żeby silnik był jak nowy. Wymieniliśmy wszystkie uszczelki gumowe w silniku, szlif gniazd, honowanie cylindrów. Reszta - jak po przebiegu 100 tysięcy. Polecam naprawdę ten silnik. W dodatku jest naprawdę dynamiczny. Szukając Stilo, sprawdź jak działa skrzynia biegów. Jeśli luzy itp, to dyskwalifikacja - wnioskowałbym stan silnika, nawet mimo tego, że może chodzić super. W wielu fiatach skrzynia obrazowała stan silnika. Nie dopuszczaj korozji na elementach nośnych. Kup drożej i nie remontuj, niż odwrotnie.

A w dodatku części niedrogie :)
Saiti
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa