Co po: Honda Civic VIII - zmiana na bardziej komfortowy

26 Lis 2021, 14:44

NO to jak zależy Ci na komforcie to szukaj czegoś z segmentu D jak właśnie mondeo.

Wtedy czujesz zupełnie inny świat :D wiem bo mam okazje nie raz jechać mk4 i tam gdzie civicem zwalniasz prawie do zera aby nic nie tluklo mondeo jedziesz jak czolgiem i jest cisza i wygoda :D

Jedyne minusy to spalanie tej kolumbryny no i gabaryt.
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

30 Lis 2021, 10:26

Doskonale Cię rozumiem, bo sam miałem dwie Hondy (Civic v i Prelude v). W dodatku Prelude była obniżona sprężynami + amortyzatory KONI :mrgreen: Próbowałeś zmieniać jakieś magiczne tulejki centrujące w zawieszeniu? One podobno mocno wpływają na komfort jazdy i wszyscy sobie chwalą, więcej można na ten temat poczytać na fanpejdżu CIvic VIII UFO Polska na fejsie.

Ja po włożeniu worka pieniędzy we Volvo S60 je sprzedałem i za niecałe 32k kupiłem 308 T9 (końcówka 2014r.) z 1.6 blue hdi 120KM.
Na pewno będzie znacznie ciszej niż w UFO, ogólnie auto jak na segment C jest przyjemnie wyciszone. W zasadzie jadąc 160-180 mógłbym powiedzieć, że jest zaskakująco cicho (oczywiście w segmencie wyżej powinno być jeszcze bardziej).
Silnik to mały dieselek, ale na pewno spali sporo mniej niż Civic (u mnie średnia 5.5-6l, tryb mieszany). W trasie do 90km/h do zrobienia 4l, ale po co się męczyć :no:
Ze świateł Civic oczywiście będzie szybszy (kręcąc silnik do końca), ale podczas normalnej jazdy dużo przyjemniej będzie się jeździć 1.6hdi. 1500rpm i auto przyjemnie przyspiesza. Oczywiście reakcja na gaz będzie gorsza niż w Civicu, chwilkę trwa zanim turbo zacznie ładować ciśnienie.
Na pewno dużo gorsza będzie skrzynia biegów w 308 niż w UFO. Francuzi wciąż nie potrafią zrobić przyjemnego manuala :roll:
Ja przez pół roku posiadania tego auta zrobiłem tylko olej z filtrami i jeden plastik pod pedałem sprzęgła za 50zł. Przebieg 198kkm obecnie. I tak najbardziej zależy jak trafisz.
Od siebie mogę polecić. Szukałem focusa mk3, ale niestety wszędzie rdza na tylnych nadkolach albo już wyłaziła albo lakierowane (nie wiadomo jak).
Mondeo rozważałem też, spore auto za dobrą cenę, najlepiej jakbyś się przymierzył sam i zobaczył co Ci bardziej pasuje. Ja Mondziaka nie brałem pod uwagę, bo wyposażenie, które by mi zrekompensowało wygląd (kwestia gustu) było poza budżetem :mrgreen:
rbkt666
Początkujący

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 11 04 2011
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Miata NBFL
Silnik: 1.6 110KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

08 Gru 2021, 14:52

Też mam UFO 1.8 i też mam go już dość ze względu na brak komfortu.
Znalazłem dwie sensowne alternatywy w podobnym budżecie Lancia Delta 1.4T i Citroen C5 X7
Na tą chwilę Syfik wisi na OLX a ja rozglądam się za Deltą lub C5
Jest jeszcze Prius (idealny na takie trasy po 10km) ale 3 to poza budżetem a 2 jest obrzydliwie brzydka.
P.S. Megane 3 i Foka 3 wcale nie są lepiej wyciszone od UFO
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

08 Gru 2021, 15:03

AreBie napisał(a):P.S. Megane 3 i Foka 3 wcale nie są lepiej wyciszone od UFO

Baaaardzo dużą rolę grają opony, nawet nie tyle ich klasa co stan. Na wyząbkowanych śmietnikach nawet eklasse może być głośniejsze niż civic.
* bo zakładam, że "do testów" nie miałeś laboratoryjnych warunków
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Gru 2021, 19:37

Witam ponownie.
Poszukiwań ciąg dalszy.
Zwiększyliśmy z małżonką budżet do 35000zł.
Oglądam, czytam...

Faktycznie, zmiana na mazdę 6 II nie wiele by zmieniło.

Myślimy nad tym peugeotem 508, dodatkowo wpadło Volvo S60 z 2011r powiedzmy, oraz Hyundai I40.
Czy jest tutaj ktoś kto jechał chociaż dwoma z tych dwóch aut?
Emanuel66
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda Civic VIII

31 Gru 2021, 19:47

S60 bardzo fajne auto, dla mnie jezdzi się tym super, dobrze się prowadzi, wyciszone dobrze, wygodne i czytelne. O hyundai nie ma za wiele do powiedzenia przeciętne poprawne auto
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Groźne parkowanie na chodniku
    Gdy znalezienie miejsca do parkowania w danej okolicy jest wyzwaniem, pomysłowość kierowców w zastawianiu chodników bywa zaskakująca. Tymczasem takie zachowanie kierujących może być bardzo groźne dla dzieci, ...

31 Gru 2021, 19:54

Kao, nie chciałbym się porywać z motyką na słońce. Myślę że za te 35 000, można by kupić uczciwy rocznik 2011.
Powiedz mi, czy wiesz coś o silniku 2.0 163km?
Emanuel66
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Gru 2021, 20:27

Emanuel66 napisał(a):Powiedz mi, czy wiesz coś o silniku d3 2.0 163km?
bezproblemowy silnik ( jak na dzisiejsze czasy oczywiście) niskie spalanie przy dość fajnej elastyce, czego chcieć więcej? Nie śledzę cen więc Ci na to pytanie nie odpowiem, musisz sam popatrzeć i wyciągnąć średnią rynkową
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Gru 2021, 20:32

Emanuel66 napisał(a):Powiedz mi, czy wiesz coś o silniku 2.0 163km?

najlepszy motor chyba , jeden z lepszych diesli. w ciemno brać.
toyman40
Stały forumowicz

05 Sty 2022, 11:21

Wracam...
Nie chcę robić bałaganu nowymi tematami.

Poczytałem znów to forum.
Przebiegi roczne są u mnie w granicach 15 000km, cóż z tego, skoro do pracy mam 7km, do mojego miasta 10km.
Dodatkowo w Volvo S60 ciężko o zadbaną benzynę do 35 000zł.

Zainteresowałem się ponownie Mondeo MKIV i z tego co widzę, jestem w stanie dostać ciekawy egzemplarz z 2011-2012r z silnikiem 1.6 ecoboost.
Chciałbym porozmawiać z kims kto ma to auto. Jest tu taka osoba?
Emanuel66
Początkujący
Awatar użytkownika

05 Sty 2022, 19:24

Emanuel66 napisał(a):Czy jest tutaj ktoś kto jechał chociaż dwoma z tych dwóch aut?

ja jeździłem i miałem wszystkie....508 najwygodniejszy jak dla mnie.
toyman40
Stały forumowicz

05 Sty 2022, 19:25

Emanuel66 napisał(a):jestem w stanie dostać ciekawy egzemplarz z 2011-2012r z silnikiem 1.6 ecoboost.

kiepski silnik
toyman40
Stały forumowicz

05 Sty 2022, 19:42

toyman40,

Dlaczego kiepski? Z tego co wyczytałem, oprócz problemów z wężykiem od chłodzenia bodajże tak? I po naprawach, silnik nie robił większych problemów? Może się mylę, nie twierdzę że doczytałem wszystko :)

Szczerze, w takim razie brakuje mi pomysłów powoli.
Na diesla się nie zdecyduję, nawet jakbym robił więcej, te 18tkm rocznie, to jednak do pracy mam 7km (nawet jakbym ją zmienił, to raczej w tym samym mieście) to będzie to 10km powiedzmy, ciągle zbyt mało chyba?
Co prawda dojeżdżam do miasta drogą krajową, nie po mieście.

Szukam auta wygodniejszego i większego, a cięzko tutaj o normalną benzynę z tego co widzę.
Emanuel66
Początkujący
Awatar użytkownika

05 Sty 2022, 20:18

Ale w czym te 7km przeszkadza? Skoro robisz 15 kkm rocznie, to raczej jeździsz gdzieś jeszcze poza pracą nie? To lepiej brać kiepskiego benzyniaka bo masz 7 km do pracy?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

05 Sty 2022, 20:29

No jeżdżę, a to do większego miasta czasami jakieś 50km. Co jakiś czas do Warszawy do rodziny, jakieś wakacje, jednodniowa wycieczka.
Jednak głównie jeżdżę do pracy.

Po prostu słyszałem, że jak większość przebiegu auta, to krótkie dystanse, to diesla można odpuścić. Ileż w tym prawdy? Nie wiem, ale większość takich głosów chodzi.
Emanuel66
Początkujący
Awatar użytkownika