Doskonale Cię rozumiem, bo sam miałem dwie Hondy (Civic v i Prelude v). W dodatku Prelude była obniżona sprężynami + amortyzatory KONI
Próbowałeś zmieniać jakieś magiczne tulejki centrujące w zawieszeniu? One podobno mocno wpływają na komfort jazdy i wszyscy sobie chwalą, więcej można na ten temat poczytać na fanpejdżu CIvic VIII UFO Polska na fejsie.
Ja po włożeniu worka pieniędzy we Volvo S60 je sprzedałem i za niecałe 32k kupiłem 308 T9 (końcówka 2014r.) z 1.6 blue hdi 120KM.
Na pewno będzie znacznie ciszej niż w UFO, ogólnie auto jak na segment C jest przyjemnie wyciszone. W zasadzie jadąc 160-180 mógłbym powiedzieć, że jest zaskakująco cicho (oczywiście w segmencie wyżej powinno być jeszcze bardziej).
Silnik to mały dieselek, ale na pewno spali sporo mniej niż Civic (u mnie średnia 5.5-6l, tryb mieszany). W trasie do 90km/h do zrobienia 4l, ale po co się męczyć
Ze świateł Civic oczywiście będzie szybszy (kręcąc silnik do końca), ale podczas normalnej jazdy dużo przyjemniej będzie się jeździć 1.6hdi. 1500rpm i auto przyjemnie przyspiesza. Oczywiście reakcja na gaz będzie gorsza niż w Civicu, chwilkę trwa zanim turbo zacznie ładować ciśnienie.
Na pewno dużo gorsza będzie skrzynia biegów w 308 niż w UFO. Francuzi wciąż nie potrafią zrobić przyjemnego manuala
Ja przez pół roku posiadania tego auta zrobiłem tylko olej z filtrami i jeden plastik pod pedałem sprzęgła za 50zł. Przebieg 198kkm obecnie. I tak najbardziej zależy jak trafisz.
Od siebie mogę polecić. Szukałem focusa mk3, ale niestety wszędzie rdza na tylnych nadkolach albo już wyłaziła albo lakierowane (nie wiadomo jak).
Mondeo rozważałem też, spore auto za dobrą cenę, najlepiej jakbyś się przymierzył sam i zobaczył co Ci bardziej pasuje. Ja Mondziaka nie brałem pod uwagę, bo wyposażenie, które by mi zrekompensowało wygląd (kwestia gustu) było poza budżetem