Co po: Honda Civic VIII - zmiana na bardziej komfortowy

22 Paź 2021, 18:04

Cześć.
Od 4 lat jestem szczęśliwym/nieszczęśliwym posiadaczem Hondy Civic VIII.
Silnik 1.8 140km, polski salon 2010r, kupiłem od pierwszego właściciela w 2018r.
Auto nie zawiodło mnie ani razu, dynamika mi odpowiada, silnik pracuje idealnie, auto trzyma się drogi jak przyklejone.

Jednak jeśli chodzi o komfort jazdy, tutaj już mam dosyć. Kupiłem auto jako kawaler, spodziewam się obecnie dziecka.
Szukam już czegoś wygodniejszego, coś co ma choć odrobinę wyciszenia, czegoś gdzie po naprawie zawieszenia, nie będzie słychać ciągłych styków i puków jak w Hondzie.

Przez 4 lata zrobiłem nią ponad 60 000km.
Jednak odcinki jakie robię to głównie praca 10km w jedną stronę. Czasami jakiś dalszy wypad.
Nie wiem sam już czego szukać.
Budżet powiedzmy 30 000zł.

Szukam czegoś większego, może Mondeo MK IV, Mazda 6....
Czy diesel? nie wiem sam, co byście kupili w takim przypadku?
Emanuel66
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda Civic VIII

22 Paź 2021, 21:26

Cześć.
Stałem jeszcze niedawno przed podobnym wyborem co ty. U mnie dodatkowym kryterium była jeszcze dynamika, bo szukałem czegoś czego nie trzeba kręcić tak wysoko jak Hondę.
Moje główne typy jakie miałem to :
Mondeo Mk 4 2.0tdci / 1.6 ecoboost
Laguna 3 2.0 turbo lub 2.0dci
Peugeot 508 2.0 Hdi

W sumie prawie kupiłem Mondeo ale był problem ze współwłaścicielem auta, odpuściłem.
Ostatecznie kupiłem Peugeota 308 II kombi 2015r 1.6 hdi 120km i jest bardzo zadowolony. Bagażnik ogromny, miejsca z tyłu sporo, super wyposażenie, wygląd, komfort i świetny silnik. Jeżdżę dużo dynamiczniej niż Hondą, a spalanie 3l mniejsze ;)

Jak szukasz wolnossącego silnika to zerknij na Avensisa III 1.8/2.0.
Mazdę 6 kupiłabym ale gen 3 a na nią nie masz funduszy.

Aha co do diesla, to Fordy/peugeoty/Citroeny po 2010 w większości mają już fap, który bez problemu wypala się w mieście. Ja sam robię dystansy po 15 km do pracy i jest spoko, nigdy więcej wolnossącej benzyny. No i w aktualnych czasach spalanie rzędu 5-6l w mieście dla mnie na mega +.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

22 Paź 2021, 21:34

z hondy na mazdę? i co chciałbyś uzyskać takim posunięciem? nieczego nie uzyskasz.
Mondeo dużo lepiej się sprawdzi, ja dorzucę również merca c klasę 1.8kompresor
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Lis 2021, 14:17

Ciągle noszę się z zamiarem zmiany auta.
Pomyslałem teraz, że może kupić kompakta w kombi.

Jeden z tych które mi się podobają to Renault Megane III
Za 30 000zł kupię już rocznik 2012 - 2013 spokojnie myślę.

Z silników które doczytałem że warto rozważyć to:

1.6 110km - jednak tutaj po przesiadce z 1.8 140km civica, odczuję bardzo ten spadek mocy.
2.0 140km - ciężko spotkać

1.5dci - podobno niewypał.
1.6dci - nad tym mocno myślę,

Co myślicie?
Emanuel66
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Lis 2021, 14:35

Są to auta tego samego segmentu więc przepaści nie będzie.

Megane na pewno będzie troszke lepiej wygłuszone i wygodniejsze (od civica to nawet taczka będzie wygodniejsza)
ale za to mniej dynamiczne i mniej precyzyjne w prowadzeniu bo civic to typowy gokart.

Musisz sobie odpowiedzieć na czym Ci najbardziej zależy i tego szukać.
Szukasz auta w sumie w tym samym budżecie, co masz auto bo ufo po lifcie chodzą około 30k więc jeśli chcesz wygodniejsze i młodsze to za dużo wyboru nie masz. Musisz albo zejść z rocznika albo dołożyć pieniążków.
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2020

24 Lis 2021, 14:39

e0hater,
główny powód zmiany auta, to córka która pojawi się za kilka miesięcy, stąd też szukamy auta wygodniejszego i przede wszystkim z większym bagażnikiem.

Megane wydaje się ciekawym wyborem w kombi.
Co proponujesz od siebie?
Emanuel66
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Lis 2021, 14:50

Szczerze nie wiem co Ci polecić bo ja kupiłem ufo w 2019 właśnie z powodu narodzin dziecka :D I do tej pory nigdy nie miałem problemu zeby sie zmieścic nawet na wakacje. A mając 30k nie zamieniłbym go na nic innego. Teraz szukając auta do 50-60k mam problem zaby znaleźć godnego nastepce.

Oglądając auta pod kątem dziecka warto zwrócić uwagę nie tylko na bagażnik ale też na miejsce z tyłu aby normalnie zamontować dobrej klasy fotelik a w tej kwesti mysle, że ufo wygrywa w całej klasie.
e0hater
Początkujący

24 Lis 2021, 14:56

To ciekawe podejście, fakt miejsca z tyłu jest dużo to racja.
A czym jeździłeś przed tym?
Emanuel66
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Lis 2021, 15:08

Bezpośrednio przed Yarisem Sport a ogólnie to sporo tych aut było :D

Teraz wiedząc ile potrzeba miejsca przy 1 dziecku uważam, że kombi jest zbędne dlatego następnego też szukam hatchbacka choc ladnego kombi nie wyklucze.
e0hater
Początkujący

24 Lis 2021, 15:22

Przy jednym dziecku Civic sprawdzi się bardzo dobrze. Bagażnik jest tam naprawdę spory jak na takie auto.
e0hater napisał(a):Teraz wiedząc ile potrzeba miejsca przy 1 dziecku uważam, że kombi jest zbędne dlatego następnego też szukam hatchbacka choc ladnego kombi nie wyklucze.
Tylko bagażniki w tym segmencie mają tak różną pojemność że nie sprawdzając tego wcześniej możemy się nieźle przejechać i nawet dla dwóch osób będzie mało nie mówiąc jeszcze o dziecku :wink:

Ja bym na siłę nie zmieniał ale z tych co wymieniłeś Megane 1.6 dCi będzie wygodniejsze bardziej miękkie i trochę wyższe.

Ja bym tu jeszcze zerknął na Kię Ceed i Hyundai I30.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lis 2021, 15:43

Ja się wyleczyłem z Francuzów i w życiu bym UFO na Megane nie wymienił.

i30/Ceed już prędzej, ewentualnie Focus.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

24 Lis 2021, 19:33

Galakty a co Cię w francuzach odrzuca? Bo rozważam M3 na swoje pierwsze auto. Odpowiedź na pewno przyda się innym :)
KonikPolny
Nowicjusz

24 Lis 2021, 20:54

Najpierw decydujemy czy diesel czy bena czy lpg bo poradnik będzie niczym doktorat z porad konsumenckich.

Mondeo mk4 2.0 145KM lub 2.5 220KM - najlepszy rodzinowóz z wymienionych tutaj. Avensis T27 może być trudno osiągalne w tym budzecie.

Megane spoko ale żaden awans z UFOka. Skąd się znalazł ten 1.6dci? chyba trzeba otworzyć ponownie google... 2 litry bena 140KM to też niezbyt udana jednostka. Będziesz płakać za swoim civikiem.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

24 Lis 2021, 21:58

Do bagażnika Civica bez problemu załadujesz wózek i jeszcze upchasz jakieś bagaże. Miejsca z tyłu jest więcej niż w megane, w sumie więcej niż w jakimkolwiek kompakcie z tych lat.
Focus 3 byłby fajny, ale tam ciasno w drugim rzędzie siedzień.
Mondeo to taki krążownik, dla rodziny 2+1 według mnie nie potrzeba takiego dużego wozu.
Możesz dołożyć trochę kaski i poszukać Civica IX - Jest bardziej komfortowy od ufo.

Ja zmieniłem na Peugeota 308 II w kombi i jestem zadowolony, bagażnik ogromny, miejsca z tyłu trochę mniej, ale lepsze wyciszenie, komfort olbrzymi w porównaniu do ufo. Z tym, że to diesel no i budżet 10 k większy prawie.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV

26 Lis 2021, 14:40

Panowie, dziękuję za pomoc, jednak zbyt każdy skupił się na bagażniku i wózku, a to był i jest po prostu zapalnik i dobry moment na zmianę auta

Przejechałem tym autem już ponad 63 000km i męczy mnie już komfort jazdy oraz to, że mimo tego że inwestuje w auto, w 2021r wydałem na zawieszenie 3000-4000zł (łącznie z wymianą maglownicy), w aucie nie ma ciszy. Ciągle coś mocno puka stuka, taki urok Hondy, ale mnie po prostu najzwyczajniej w świecie zmęczył już ;) Można powiedzieć, że będę sprzedawał mocno doinwestowane auto, ale co zrobić.
Emanuel66
Początkujący
Awatar użytkownika