Co po Uno do 10 tysięcy

21 Lut 2010, 19:58

Obecnie wożę się Uniakiem 1.0 Fire, jest to jak na moje wymagania, świetny samochód, w miarę wytrzymały, rdzy nie ma póki co, żadnych poważnych usterek, pewnie dlatego, że to rocznik 2001, no ale brakuje mi mocy. Chciałbym jakąś furkę, która będzie miała w miarę pierdolnięcie więc tak z 100 koniszczy bym potrzebował. No i kwestia pieniędzy. Kwotę, którą chcę przeznaczyć to mniej więcej 10 tysięcy. Myślałem o MG ZR, jednakże wychodzi trochę drogo w częściach, najbardziej optymalna opcja to chyba Lanos. A wy co byście mi polecili? Najlepiej to hatchback, aczkolwiek jakiś nieduży sedanik też może być.
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

21 Lut 2010, 20:03

No jeśli chcesz Lanosa to czemu nie,do 10tys znajdziesz takiego z rocznika 2001-2002 a więc po liftingu z nowszym ładniejszym środkiem przynajmniej jak dla mnie.
przykładowo taki [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
a jeśli masz pytania co do Lanosa to pisz śmiało na forum albo na priv to siedze w tym ponad 7lat więc wiesz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Lut 2010, 20:13

No wiesz interesuje mnie jak się sprawuje silniczek, czy nie ma wycieków po x-latach, czy jest paliwożerny no i jak tam z czesciami. czy latwo sie psuja itd ;)
warzywo
Aktywny

21 Lut 2010, 20:13

Za 10 tysięcy kupisz bardzo fajnego Fiata Bravo 1,9JTD. Z tym silnikiem będzie miał porządne jak to określiłeś "pierdolnięcie" :mrgreen:
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

21 Lut 2010, 20:17

No, a w konfrontacji Lanos - Bravo co byście wybrali? W sumie za tą samą kwotę mam młodszego Laniaka, który jednak jest nadal Daewoo, która nie jest zbyt solidną firmą. Jednakże Fiat, też gigantem nie jest.. Więc jak uważacie?
warzywo
Aktywny

21 Lut 2010, 20:27

Myślę, że Fiacik w dieslu da Ci więcej frajdy z jazdy. Z drugiej strony Lanos będzie większy i bardziej praktyczny (większy bagażnik, dodatkowa para drzwi). Sporo zależy czego oczekujesz. Lanos na pewno sporo więcej spali ale zawsze możesz kupić takiego z LPG. Jeśli obydwa Ci odpowiadają to kup ten który szybciej znajdziesz zadbany :) Zobacz też Hondę Civic i Mazdę 323f.
Ostatnio edytowany przez KaczorLSM, 21 Lut 2010, 20:36, edytowano w sumie 1 raz
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Amarok 4MOTION
    Amarok jest najmłodszym modelem marki Volkswagen Samochody Użytkowe. Jego produkcja rozpoczęła się w 2010 roku w Argentynie, od maja 2012 roku samochód powstaje także w fabryce Volkswagena w Hanowerze. Dla Amaroka ...

21 Lut 2010, 20:35

Zdecydowanie bravo. Lanos tez jest zrywny,częsci do obydwóch samochodów kosztują podobnie,ale mi lepiej podoba sie fiat.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

21 Lut 2010, 20:38

Tylko, że Bravy są przebiegiem bliżej 200 tys niż sto, a Lanosy znajdę z w miarę małym przebiegiem. Chyba, że się mylę i nie warto patrzyć na przebieg :)
Bo w Uniaku nie mam jeszcze stówki, więc jak patrzę na te Bravy po 180 to tak średnio mi się to podoba ;)
warzywo
Aktywny

21 Lut 2010, 20:43

Diesel na pewno będzie miał duży przebieg. Pod tym względem nie znajdziesz nic lepszego niż Lanos.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

21 Lut 2010, 20:45

Ale sugerować się tym przebiegiem, czy motore diesla mogą przejechać dużo KM?
warzywo
Aktywny

21 Lut 2010, 20:45

No tak,ale tego Lanosa trzeba by z LPG a nie kazdy chce jeździc na gazie,poza tym wiecej pali.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

21 Lut 2010, 20:52

warzywo napisał(a):No wiesz interesuje mnie jak się sprawuje silniczek, czy nie ma wycieków po x-latach, czy jest paliwożerny no i jak tam z czesciami. czy latwo sie psuja itd ;)

ja powiem tak u mnie jest Lanos z 1998r,mamy go dokładnie od stycznia 2003r,w ciągu tych ponad 7lat użytkowania poza elementami naturalnego zużycia nie bylo wymieniane nic,ostatnio z ojcem i z bratem wymienialiśmy tylne bębny hamulcowe i linke od ręcznego bo ją szlak trafił :roll: no Lanosik troche lubi sobie wypić (u nas średnio spali na poziomie 8-9l/100km) ale z gazem to jest ekonomiczne autko.Co do części wiele części pasuje od Opla Astry I (bo to młodszy brat Astry) więc z częściami nie ma problemu,bude masz ocynkowaną więc o rudej też nie masz pojęcia a co do przebiegów to często można takiego spotkać z oryginalnym małym autentycznym przebiegiem (u mnie jest coś ok 120tys.km od nowości więc całkiem mało) i Lanosa często też możesz znalesc od 1właściciela,trafiają sie nawet egzemplarz od dziadków wiec wtedy auto jest cycuś glancuś.
Barol
Awatar użytkownika

21 Lut 2010, 21:48

warzywo napisał(a):jak patrzę na te Bravy po 180 to tak średnio mi się to podoba ;)

Muszę Cię zmartwić bo 10 letnie diesle, które mają 180 tyś km są już po korekcie licznika ;) Nie jest to żadna wielka tragedia ale trzeba się liczyć z jakimś tam wkładem jaki trzeba w takie auto włożyć. Generalnie jak mało jeździsz (15-20 tyś km po mieście) i nie masz ciśnienia na diesla to się w niego nie pakuj ;) Lanos pod względem eksploaacji jest całkiem przyjemny (niestety brzydki ;) ). Lubi swoje spalić więc jak dla mnie to Lanos tylko z LPG.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

21 Lut 2010, 21:52

Wiem o co Ci chodzi mówiąc że Lanos jest brzydki,zapewne chodzi Ci o wyłupiaste lampy i deske rozdzelczą w szczególności kierownice bez poduszki.Owszem masz racje ale moje zdanie żeby poprawić wizerunek Lanosa to zakładasz tzw okulary na przednie lampy (takie jak tutaj - [link do oferty na Allegro wygasł] ) tylne lampy dymione i szukasz auta z kierownicą co ma poduszke i jest git majonez :smile:
Barol
Awatar użytkownika

21 Lut 2010, 22:49

Ok, czyli bardziej wychodzę zdecydowanie na laniaka ;P akurat wygląd jest dla mnie ostatnim kryterium w wyborze samochodu :P może wyglądać nawet gorzej od Multiplii, ważne żeby jeździł i się nie psuł ;) Właśnie szukam Lanów tylko z LPG, bo Uno, mimo 1.0 nawet sporo pali, i potrafi wychlać 100 zł na tydzień.

A może jeszcze jakieś propozycje co do przyszłej fury?:P
warzywo
Aktywny