Ford, Seat, Skoda, BMW, co wybrać?

20 Lut 2010, 12:46

Witam,

Szukam samochodu do 25 tys. Początkowo miało być do 35 tys., no ale niestety będą inne wydatki :/ Do tej pory użytkuję Skodę Felicię, jednak jak to w skodach, gnije karoseria i powoli trzeba by samochód zmienić. Zastanawiam się nad takimi modelami z silnikiem Diesla:

- Ford Mondeo III (2.0 115KM bądź 130KM)
- Ford Focus II hatchback (1.8 115KM bądź 2.0 136KM)
- Seat Toledo II (1.9 110KM bądź więcej)
- Skoda Octavia I (1.9 110KM)
- BWM E46 (2.0 136KM bądź 150KM)
- i ewentualnie Passat B5 130KM jednak cieżko będzie znaleźć niezajechany egzemplarz...

Moje wymagania to trochę większy bagażnik, niż taki jaki jest w felicii, min. te 400l jak jest w focusie. Jeśli macie propozycje to piszcie. Samochodów włoskich i francuskich nie biorę pod uwagę! Które z tych wymienionych charakteryzuje się najmniejszą awaryjnością? Jaki silnik z tych podanych będzie dobry? Czekam na opinie ;)

pozdrawiam
majkel21
Nowicjusz

Miejscowość: opole

20 Lut 2010, 13:11

Jeżeli chodzi o wykończenie, użyte materiały, przyjemność z jazdy to BMW bije te pozostałe auta na głowę, tyle że za tą kwotę to max 2000r kupisz żeby nie był zajechany. I takie BMW jest sztywniejsze od pozostałych aut które tu wymieniłeś, co dla nie których jest atutem a dla nie których wręcz przeciwnie. Jeżeli chcesz mięć kanapowca to bierz Mondeo.
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Polski

20 Lut 2010, 13:19

Mondeo przemawia do mnie ciekawym rocznikiem, wielkością, niezłym spalaniem..
majkel21
Nowicjusz

20 Lut 2010, 13:30

Na temat pozostałych silników prócz tego w BMW nie jestem w stanie wypowiedzieć się obiektywnie niestety :razz: Bardzo zraża mnie w dieslach ten klekot, nie znoszę tego wręcz, a w tych autach jak na mój gust jest masakryczny :???: Wiem że zaraz się odezwą ci dla których 1.9 tdi to jest wszystko co najlepsze :wink: Jeździłem tymi silnikami, tak samo tymi w fordach i do mnie to nie przemawia, psuje mi to cała radość z jazdy i dlatego nigdy nie kupiłbym takiego auta, aczkolwiek nie mówię że to są złe silniki, wręcz przeciwnie, ale BMW tego nie ma, nie odczuwa się tak tego. Wszystko kwestia gustu i uznania. Ten silnik w BMW też bardzo mało pali.

Niech może wypowiedzą się Ci którzy posiadają te samochody to będą mogli Ci coś więcej pomóc.
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Lut 2010, 13:59

Witaj.Wtych pieniązkach mozesz juz poszukać dość dobrego seata toledo- moze za granicą.Silniczek 1,9tdi 110 koni jest naprawdę świetny tzn;dostatecznie dynamiczny i bardzo oszczędny.pozdro
Nie słuchaj tego typu opini ze klekot,bo to jest ponizej pewnego poziomu i troszke nie zadobrze świadczy o piszącym.
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

20 Lut 2010, 14:10

A niby dlaczego nie dobrze to o mnie świadczy??? Po prostu mi przeszkadza ten dźwięk, kojarzy mi się z dostawczakiem, a nie napisałem ani słowa że te silniki są złe, napisałem że to kwestia gustu i żeby kolega zapytał o te silniki kogoś, kto takie posiada. Zrobiłem tylko porównanie kultury pracy tych 1.9 tdi z tymi z BMW.
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Korytarz życia i jazda na suwak już obowiązuje!
    Przypominamy wszystkim kierowcom, że od 6 grudnia 2019 weszły w życie nowe przepisy dotyczące jazdy na suwak oraz tworzenia korytarza życia. Reguluje to ustawa z dnia 16 października 2019 roku o zmianie ustawy Prawo ...
    10 samochodów, które powinny stać się kabrioletami
    Są cięższe, bardziej skomplikowane i wymagają dodatkowej pielęgnacji. Ale odwdzięczają się stylem i bardziej bezpośrednimi wrażeniami z jazdy. Kabriolety mają coś w sobie. Jednak ich opracowanie jest dla producentów ...

20 Lut 2010, 14:24

Z moich odczuć wychodzi mi, że do pewnych prędkości np. 120km/h znacznie przyjemniej jeździ się benzyniakami, bo praktycznie ich nie słychać, natomiast do szybszej jazdy na dłuższe trasy przyjemniejszy diesel, gdyż przy 150km/h klekot nie jest już tak słyszalny, a obroty robią swoje - podobnej mocy diesel będzie miał wtedy np. niecałe 3000, a benzynowy dajmy na to przykładowo 4000-4500, a taką wartość już słychać...

Co to twojej listy najbardziej podchodzi mi Skoda Octavia 1.9TDI (wariant spokojny: dużo egzemplarzy kupionych w Polsce, duży wybór, mało awaryjny silnik, ogromna liczna tanich części zamiennych, auto pali niemalże na kropelki, bagażnik i miejsce w środku zadowalające) albo BMW - sztywniejsze zawieszenie, lepsze prowadzenie, ogólnie sprawiające wrażenie fajniejszego, mocniejsze silniki, ale też łatwość trafienia na egzemplarz po przejściach :razz:
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

22 Lut 2010, 11:20

Czy warto wg was brać pod uwagę forda? Tak patrze na allegro i do 25k zł ford ma najlepsze ze wszystkich wyposażenie i fajny rocznik.... Co wy na to? Jak nie to chyba się na Toledo zdecyduje...
majkel21
Nowicjusz

22 Lut 2010, 12:49

Ja wybrał był Toledo nie na darmo ludzie mówią " ford g...o wort". Poluj na Seacika 1,9TDI
:).
Tutaj masz pare takich Seacików;
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ( Bardzo Podejrzane... trzeba było by BARDZO dokładnie go sprawdzić).
[link do oferty na Allegro wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

22 Lut 2010, 20:08

i nie na darmo mówią też nie każda morda pasuję do forda, dlatego ja mam forda i też szukam nastepnego.jeszcze parę lat i polacy stracą zaufanie do grupy vag,co juz powoli nastepuje i będą się przekonywac do innych marek.Kto się zna i orientuję co nie co to wie o co chodzi.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

22 Lut 2010, 22:00

Moim Zdaniem zdecydowanie BMW! Tyle że nie e46 tylko e39 z tym silnikiem lub 2.5 jeżeli chodzi ci o diesle.. ale ten 2.5 trochę awaryjny jest, w benzynie polecał bym 2.8. Ale widzę że preferujesz diesle..
maniaq
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie

23 Lut 2010, 09:09

maniaq napisał(a):Moim Zdaniem zdecydowanie BMW! Tyle że nie e46 tylko e39 z tym silnikiem lub 2.5 jeżeli chodzi ci o diesle.. ale ten 2.5 trochę awaryjny jest, w benzynie polecał bym 2.8. Ale widzę że preferujesz diesle..

BMW odpada jednak, dużo kosztuje a w zamian słaby rocznik, poza tym BMW 5 mi potrzebne nie jest, za duże...
majkel21
Nowicjusz

23 Lut 2010, 09:21

rustin napisał(a):i nie na darmo mówią też nie każda morda pasuję do forda, dlatego ja mam forda i też szukam nastepnego.jeszcze parę lat i polacy stracą zaufanie do grupy vag,co juz powoli nastepuje i będą się przekonywac do innych marek.Kto się zna i orientuję co nie co to wie o co chodzi.

Być moze masz taką opinię użytkując jednego z pierwszych diesli Forda TD. a te wszystkie TDCI i TDDI to padaki.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

23 Lut 2010, 13:05

Jest na forum kilku posiadaczy Focusów TDDI i wszyscy są zadowoleni. Ja się akurat w 100% zgadzam z tym co napisał Rustin. W ostatnich latach coraz większe zaufanie wśród klientów zyskuje Fiat i francuskie auta a grupa VAG faktycznie leci w dół. Piszesz, że nowsze diesle Forda to padaki a popatrz co się dzieje z silnikami 2,0 TDI - 100 razy bardziej wolałbym Fordowskiego diesla albo jeszcze lepiej Fiatowskie JTD.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

23 Lut 2010, 13:12

2.0 TDI VW bierze olej, pękają głowice, felerny silnik...
majkel21
Nowicjusz