Co polecacie do 5tys?

31 Lip 2010, 11:16

WITAMCO POLECACIE MI JAKO PIERWSZE AUTKO DO 5TYS? moje wymagania:
*w miare dobre rocznikowo
*niskie spalanie
*"jakis" wygląd
*niskie koszty eksploatacji
*autko raczej Hatchback lub coupe
*benzyna lub diesel nie jestem przekonana do gazu
odpadaja wszystkie tico,cc,seicento,
Ostatnio edytowany przez jessica264, 31 Lip 2010, 11:29, edytowano w sumie 1 raz
jessica
jessica264
Nowicjusz

Miejscowość: gorlice

31 Lip 2010, 11:25

Mogła byś bardziej sprecyzować swoje wymagania? Jakie to ma być auto? Duże? Małe?
Diesel, Benzyna, Gaz?
Sedan, Kombi, Hatchback?

[ Dodano: 31 Lipiec 2010, 12:29 ]
Więc tak:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Są to linki przykładowe, które pokazują mniej więcej moje propozycje, nic młodszego nie przychodzi mi do głowy.
- Na skrzyżowaniu niespodziewanie dostałem ataku daltonizmu.
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Passat B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

31 Lip 2010, 11:31

z tego wszystkiego to lanos mi odpowiada. a co powiecie na rover 214 si? citroen saxo lub punto?

jessica
jessica264
Nowicjusz

31 Lip 2010, 11:36

Co do rovera: Lepiej kupić starszego lanosa w idealnym stanie, niż nowszego Rovera w stanie beznadziejnym. Za niedługo do tematu zajrzy pewnie użytkownik barol91 który jest posiadaczem takiego lanosa, to wypowie się bardziej wyczerpująco niż ja :P
Do Rovera trudniej otrzymać części zamienne niż do Lanosa.

[ Dodano: 31 Lipiec 2010, 12:38 ]
Saxo równie dobre auto, do 5000tyś kupisz na prawdę ciekawy egzemplarz, w bardzo zadbanym stanie, wręcz kolekcjonerskim z oszczędnym i ekonomicznym silnikiem. Małe i zgrabne auto idealne do poruszania się po miejskiej dziczy. Tak samo w sumie jak Peugeot 106. :)
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Lip 2010, 11:40

apropo częsci to masz racje. Ale z tego co wiem to w roverach montowane byly silniki takie jak w polonezach i częsci do nich pasują z wielu aut. pozatym typowa usterka w nich czyli uszczelka pod głowicą wymieniana jest raz w życiu samochodu.

znalazlam coś jeszcze:
Ostatnio edytowany przez jessica264, 31 Lip 2010, 11:43, edytowano w sumie 1 raz
jessica
jessica264
Nowicjusz

31 Lip 2010, 11:43

Nie orientuję się za bardzo z budowy silnika Rovera, ale lepiej do samochodu dawać oryginalne części, zawsze jest ta pewność.
Cudowne trafienie, które nie przyszło mi na początku do głowy. Astra super auto, wielu moich znajomych jeździ właśnie takimi samochodami i sobie bardzo to chwalą, nie bez powodu :)
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

31 Lip 2010, 11:45

Do 5tys dobrego Rovera 214 nie znajdziesz napewno.Teraz co do Lanosa to jeśli gaz Cie nie interesuje to Lanos odpada bo na samej benie mało nie pali ale silniki Lanosowskie ogólnie są dobre do gazu więc może jednak byłoby warto sie skusić.Moja propozycja to Punto 1.2 60KM lub 75KM,za 5koła znajdziesz coś z rocznika 1997-1998,silnik 1.2 dużo nie pali (średnio koło 7l/100km,w trasie da sie zejść nawet do 5l/100km),ogólnie ma dość fajny wygląd ale to kwestia gustu,części do Punta są nawet śmiesznie tanie i praktycznie każdy mechanik go naprawi gdyby coś więc jak widać Punto doskonale spełnia Twoje wymagania.Gdyby coś więcej o Puncie to pisz bo akurat mam na codzień z nim do czynienia.
zobacz tego -> [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Lip 2010, 11:48

Tylko wsadzenie instalacji gazowej to są kolejne koszta, więc może lepiej pomyśleć o Peugeocie 106 który w benzynie spali co kot napłakał, albo faktycznie pomyśleć nad zakupem Fiata Punto :)
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Lip 2010, 11:53

Z tego co pamiętam to autorka tematu zakładała już jeden temat na tym forum całkiem nie dawno więc powtórze sie tutaj to co napisałem tam czyli Ka nie bierz bo to ani wyglądu nie ma i auto nie cieszy sie dobrą opinią wśród mechaników,no chyba że chcesz był stała klientką warsztatów.A co do Astry z linku to ona coś podejrzanie tania jest jak na ten rocznik i jak dobrze widze to tylne lewe nadkole bierze już ruda.A co do puga 106 to powiem tak 106 była nawet w obszarach moich poszukiwań ale ją odpuściłem gdyz podobnie jak Ka nalezy niestety do awaryjnych aut.Ja tam jak mówie skłaniał bym sie w tej kwocie ku Punto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

31 Lip 2010, 11:56

moja sugestia dotycząca punta: Standard to awarie pompy wody i alternatora. W tym drugim zwykle pęka obudowa, która rdzewieje pod wpływem soli w zimie.Z pojemności 1.2l poza miasto lepiej się nie ruszać. a wyprzedzanie z takim silnikiem bedzie trwało wieczność. wiec punto sobie odpuszcze. Apropo lanosa z gazem. silnik 1,4 75KM niczym prawie nie bedzie różnił się od punta z silnikiem 1,2. Dlatego szukając lanosa to tylko z silnikiem 1,6 16V
jessica
jessica264
Nowicjusz

31 Lip 2010, 11:58

Mnie nie chodziło o konkretną astrę z linku, tylko o samochód. Astra sama w sobie jest dobrym autem, w miarę bezawaryjnym i oszczędnym. Co do Ka to jak powiedział barol, wyglądu to nie ma zbyt ekscytującego. A ja słyszałem opinie na temat peugeota 106 który również był w moim zakresie zainteresowań, że nie wymaga on tak częstych wypadów do mechanika. Może warto pokusić się o punto, ładnie stylistycznie auto. Części... wystarczy na allegro zobaczyć i wszystko mówi samo za siebie, jednym słowem tanio.
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Lip 2010, 12:05

to teraz batalia pomiedzy punto lanos a astra. jakies jeszcze propozycje? peugeot odpada;/niech pali i 4 litry. sylwetka do bani.
jessica
jessica264
Nowicjusz

31 Lip 2010, 12:07

Widać że nie jeżdziłaś nigdy Puntem,czasami mam okazje pojeżdzić Puntem 1.2 75KM,po mieście jest w zupelności wystarczające,z wyprzedzaniem też nie ma problemu,jechaliśmy kiedyś nim w 5 i wyprzedzaliśmy tira i dosłownie sekuny a nie wieczność.Ogólnie za 5tys ciężko Ci będzie znaleść auto które nie będzie miało wiekszych problemów z mechaniką.Lanos 1.4 75KM tu sie zgodze,silnik ten jest za mały jak na taką bude ale tego o Punto powiedzieć nie można,przejedż sie i sama zobaczysz naprawde.

Tutaj inne propozycje:
Barol
Awatar użytkownika

31 Lip 2010, 12:08

Jeśli miał bym to ja wybierać, wybrał bym astrę. A co do peugeota, zdziwiła byś się jakie to auto ma możliwości, no ale jeśli skreśliłaś je na samym początku, uszanuję Twoją decyzję.
Jeśli lubisz w miarę mocne silniki, astrę można kupić z dobrym zapleczem do 5000 tyś. nie powinno być problemów, ale musisz sobie do tego doliczyć rejestrację samochodu no i ubezpieczenie OC, nie wiem czy AC też wykupujesz, ale to już Twoja decyzja :P

[ Dodano: 31 Lipiec 2010, 13:13 ]
No tak, trochę tanio, poza tym nie brał bym tak brzydko zrobionego samochodu.
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Lip 2010, 12:13

Jeśli Punto z silnikiem 1.2 to mało to trzeba poszukać z 1.6 90KM które w zupełności to już inna bajka jest.
-> [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - i nawet troche kasy zostanie na jego dopieszczenie,przerejstrowanie,opłaty itd.
Ostatnio edytowany przez Barol, 31 Lip 2010, 12:13, edytowano w sumie 1 raz
Barol
Awatar użytkownika