Co polecicie w kwocie do 13 tys

26 Sie 2017, 12:33

Witam poszukuje auta i mam duzy dylemat czym wiecej czytam tym bardziej zniechecam sie do wszystkich dlatego potrzebuje waszej pomocy. Przewaznie trasy robione sa w miescie. Wstawie kilka ktorych sie doszukalem a wy mi sprecyzujcie czy niegarazowany szybko korozja wytrzyma czy silnik wytrzymaly ile km itp. Nie opierajcie sie o sprzedawcy jakiego wstawie tylko o specyfikacje pojazdu
1 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4 [link do oferty na Olx wygasł]
djbolek
Nowicjusz

Auto: audi b4 80

26 Sie 2017, 19:01

djbolek napisał(a):Przewaznie trasy robione sa w miescie.
więc żadna z Twoich propozycji się nie nadaje (diesel).
Powyższe modele ok, ale z benzyną
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Sie 2017, 19:04

djbolek napisał(a):Przewaznie trasy robione sa w miescie.

Nowoczesny diesel nie nadaje się do jazdy po mieście. Dodatkowo kupujesz stare auto z niewiadomą historią i przebiegiem, przy którym wysoce prawdopodobne jest, że będziesz musiał wykonać najbardziej kosztowne naprawy, sprzęgło, turbo, wtryski.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Sie 2017, 20:29

To co byś zaproponował w kwestii benzyna na moje potrzeby
djbolek
Nowicjusz

26 Sie 2017, 21:35

Zależy jakiej wielkości auta potrzebujesz.
Generalnie "typy" masz w miarę dobre. W przypadku laguny licz się z tym, że po fl poprawiono sporo kwestii "królowej lawet" jednak różne rzeczy mogą wyskoczyć.
Jeśli potrzebujesz dużego auta to masz właśnie lagunę (ciekawy i poszukiwany silnik 2.0T, 2.0 też może być).
Jeśli podoba CI się octavia (dla mnie auto totalnie bez wyrazu, kwintesencja dziadkowozu) to w takim budżecie szukaj laurin klement a nie 90km w gnoju chodzącego jak traktor.
Focus ok, skupiłbym się na 1.8/2.0.
307 spoko, szukaj końcówki produkcji (pierwsze wersje miały wadę, która doprowadzała do samozapłonu - była akcja serwisowa), fajny silnik 1.6/110.

A tak oprócz tego to znajdziesz jakieś nadające się do jazdy e46 (trzeba brać pod uwagę koszty utrzymania), C4, C5 (nie z silnikiem 2.0/140 na bezpośrednim wtrysku), volvo s40/v40 (oprócz 1.8gdi/125km), grande punto, może astra h, vectra c, mondeo mk3, civic vii, corolla e12, można pokusić się o lexa is200.
Takich kilka luźnych modeli bo nie napisałeś czego potrzebujesz
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Sie 2017, 07:58

Rozumiem hejty na dizla i co do nowoczesnego osprzętu to pełna zgoda, natomiast co tak "nowoczesnego" jest w jednostce 1.9 TDi 90km gdzie nie masz nawet dwumasy czy też turbo bez zmiennej geometrii łopatek? Bez przesady, silnik spokojnie nadaje się również do miasta, Spokojnie możesz szukać tego silnika w Octavii/Golfie itd.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek mocy
    Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ich mocy jest "KM" jednak jak możemy się dowiedzieć czytając różne opracowania jest to pozaukładowa jednostka mocy (w układzie jednostek miar MKS), bardzo często ...

27 Sie 2017, 08:12

Duży tzn kombi. W moim otoczeniu przeważnie spotykam diesel i sam cały czas jeździłem dieslem 1.9 tdi. Brat 1 audi a4 2002 rok jest 2 mazda 3 Ale nie wiem z jakim silnikiem Ale musiał trochę zainwestować w naprawy. Sąsiad Octavia sedan 1.9 tdi. Liczę się ze i tak co bym nie kupił to będzie trzeba coś naprawiać Ale chodzi mi o to zeby te naprawy nie były w kosztach kilku tyś
djbolek
Nowicjusz

27 Sie 2017, 08:29

Potencjalnie naprawy w dzilu wyniosą więcej i to oczywisty fakt, jeżeli poruszasz się po mieście i nie zależy Ci kompletnie na osiągach to trwałą jednostką jest równeiż 1.6 w grupie VAG, oczywiście z lpg. Do 13 k możesz szukac też Vectry C 1.8 122lm komfortowe i przestronne auto.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Sie 2017, 09:15

Ludwa10 napisał(a):silnik spokojnie nadaje się również do miasta

Ale nadal ma typowe właściwości diesla, czyli długie nagrzewanie i duże spalanie na zimnym. Kupi tego diesla a w zimę będzie zdziwienie, że pali 8 litrów.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

27 Sie 2017, 09:23

Za montowaniem gazu jakoś nie jestem co do opla to nie mam przekonania ze względu na blachy lubiące korozję tzn te starsze np Stara astra która miał bratanek i kilka które mijalem N parkingu w pracy nie wiem jak jest z tymi nowszymi oplami
Ostatnio edytowany przez djbolek, 27 Sie 2017, 12:04, edytowano w sumie 1 raz
djbolek
Nowicjusz

27 Sie 2017, 11:09

Jeżeli kupisz bezwypadkową Vectre nie masz się czego obawiać w kwestii korozji, ewentualnie zerknij na inne modele jak Avensis 1.8 lub 2.0 z silników benzynowych. Za 13k znajdziesz fany egzemplarz i zostanie na pakiet startowy. Benzyna też spali w mieście 8-10 w zależności od stylu jazdy czy natężenia ruchu. Konstrukcja 1.9 90km dosyć szybko łapie temperature, akurat to nie jest dla mnie argument. W nowoczesnym dizlu okej zgoda, ale nie w tej starej konstrukcji.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika