Co powiecie na temat Chevrolet Cruze

19 Maj 2009, 09:27

Witam, mój sąsiad rozmyśla nad zakupem
cruze
czy ktoś miał możliwość przejechania się tym samochodem w wersji 1,6 DOHC 113 KM ? bo tylko ta wersja interesuje mojego sąsiada... wg., mnie to trochę za mało mocy jak na to autko ...
z minusów to doczytałem że z tyłu nie ma wielo wachaczowego zawieszenia tylko belka skrętna ....
Jeśli ktoś wie coś więcej na temat tego samochodu proszę o info .
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

22 Maj 2009, 20:31

Zaprezentowany na salonie w Paryżu w 2008 r,pojawił się na rynku w marcu tego roku.Nowoczesny sedan,następca Nubiry II/Lacetti/Optra,wymiary większe od poprzedników,jakość wyposazenia kwalifikuja go wyżej niz popularne auta klasy kompakt.Silniki to nowoczesne jednostki benzynowe ze zmiennymi fazami rozrządu1.6 112KM.Ja kupiłbym ale 1.8 140KM!Piękny samochód z przepięknym wnętrzem :shock: ,na wskroś nowoczesny! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

23 Maj 2009, 14:36

Nie chciałbym urazić nikogo, zwłaszcza miłośników marki Chevrolet, ale to co się dzieje z tą firmą bardzo mnie martwi. Patrząc na kolejne modele wychodzące na rynek, nie daję wiary że to kolejny chevrolet. Gdzie się podziały maszyny rodem z filmów, modele z duszą i klasą? Chevrolet Corvette Sting Ray, Chevrolet Camaro Z28, Chevrolet Nova, czy nawet Chevrolet Blazer i wiele innych, to były samochody godne nazwy Chevrolet. Gdy tak patrzę na te plastikowe zabawki typu Daewo Matiz i widzę na tym logo Chevroleta to aż mnie skręca. Ale to tylko moja opinia, każdy ma prawo do innej. Jeżeli chcecie to piszcie, co się dzieje z Chevroletem.
Pozdrawiam.
............-----Shake Your Blood-----..............
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko- Biała

29 Maj 2010, 17:43

Witam!
adam-and1 - A co chciałbyś wiedzieć dokładnie o Cruzie? Bo aktualnie jestem posiadaczem Cruza z silnikiem 2,0 VCDI 150KM w wersji wyposażenia LS. Mam go od pażdziernika u.r. (przejechałem nim prawie 20k km) - mogę powiedzieć, że jak za te pieniądze to bardzo dobre auto. Nie wiem, jak się sprawuje silnik 1,6 B, ale podejrzewam, że będzie za słaby jak na auto ważące ok 1200kg - gdzieś czytałem, że ten silnik dość dużo pali właśnie dlatego, że jest słaby i trzeba go "cisnąć", żeby rozbujać auto. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że Mitsubishi Lancer z silnikiem 1,8 benzyna miał 143KM i to wg mnie było MINIMUM, żeby w miarę komfortowo jeżdzić na dłuższej trasie (ok 120km codziennie). Bo jak coś przyjdzie wyprzedzić, to strasznie długo schodzi... Może tak być, że Cruze też taki będzie. Silnik 113KM polecam emerytom :wink:
sphinx1969 - też słyszałem niepochlebne opinie o tej marce (zresztą wystarczy popatrzeć na w/w Daewoo), ale słyszałem też, że Cruze jest właśnie po to stworzony, żeby zerwaćze stereotypami. Dlatego mamy duże auto, bardzo dobrze wyposażone i z niezłymi silnikami. Mnie się najbardziej podoba przyczepność Cruza - ciężkie auto (Diesel waży ok 1450kg), wyśmienicie trzyma się drogi dzięki twardemu zawieszeniu (mnie takie odpowiada), piękne wnętrze (porównuję do Mitsubishi Lancera w tej samej cenie). Zaryzykowałem - kupiłem. Czy dobrze zrobiłem - powiem, jak przejadę nim 100k km :roll:

Pozdr.

[ Dodano: Sob Maj 29, 2010 17:44 ]
Witam!
adam-and1 - A co chciałbyś wiedzieć dokładnie o Cruzie? Bo aktualnie jestem posiadaczem Cruza z silnikiem 2,0 VCDI 150KM w wersji wyposażenia LS. Mam go od pażdziernika u.r. (przejechałem nim prawie 20k km) - mogę powiedzieć, że jak za te pieniądze to bardzo dobre auto. Nie wiem, jak się sprawuje silnik 1,6 B, ale podejrzewam, że będzie za słaby jak na auto ważące ok 1200kg - gdzieś czytałem, że ten silnik dość dużo pali właśnie dlatego, że jest słaby i trzeba go "cisnąć", żeby rozbujać auto. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że Mitsubishi Lancer z silnikiem 1,8 benzyna miał 143KM i to wg mnie było MINIMUM, żeby w miarę komfortowo jeżdzić na dłuższej trasie (ok 120km codziennie). Bo jak coś przyjdzie wyprzedzić, to strasznie długo schodzi... Może tak być, że Cruze też taki będzie. Silnik 113KM polecam emerytom :wink:
sphinx1969 - też słyszałem niepochlebne opinie o tej marce (zresztą wystarczy popatrzeć na w/w Daewoo), ale słyszałem też, że Cruze jest właśnie po to stworzony, żeby zerwaćze stereotypami. Dlatego mamy duże auto, bardzo dobrze wyposażone i z niezłymi silnikami. Mnie się najbardziej podoba przyczepność Cruza - ciężkie auto (Diesel waży ok 1450kg), wyśmienicie trzyma się drogi dzięki twardemu zawieszeniu (mnie takie odpowiada), piękne wnętrze (porównuję do Mitsubishi Lancera w tej samej cenie). Zaryzykowałem - kupiłem. Czy dobrze zrobiłem - powiem, jak przejadę nim 100k km :roll:

Pozdr.

[ Dodano: Sob Maj 29, 2010 17:46 ]
Witam!

Pozdr.
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

01 Cze 2010, 16:59

[quote="smarekxy"]Witam!

Pozdr.

hey dzięki za odpowiedź niestety znajomy kupił cruza 1,6 113 kuców... faktycznie słabo przyśpiesza, pali sporo ... ale to dlatego że ma mało mocy . cóż budżet nie pozwalał na większy motor. ale i tak gość jest zadowolony - auto fakt faktem wygląda bardzo dobrze i w środku i z zewnątrz. czy awaryjne ... czas pokaże. puki co jeździ ;-) pozdro
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

14 Kwi 2011, 09:00

Witam.
Niedawno kupiłem Chevroleta Cruze 1,8 LS+ z pakietem premium.
Jeździ się bardzo przyjemnie. Mam do Was pytanie, czy ktoś zamawiał i zamontował u siebie w aucie zestaw NAVI 7'' z BT ściągany z Chin?
http://www.alibaba.com/product-gs/39712 ... rolet.html
Widzę, że u nas oferują takie zestawy za grubo ponad 2000zł.
Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat jakości tego typu sprzętu i ew. łatwości instalacji?
nimitz
Nowicjusz

Miejscowość: Knurów

30 Kwi 2011, 12:32

Hello, Panowie - powiedzcie mi czy wasz Cruze ma taka obudowę na akumulatorze jak tutaj na fotce:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

...czy raczej bez - prosze o info - może mam trzaski, ale po wizycie w ASO - wiecie jak jest :lol: mam wrażenie, że czegos brakuje pod maską :cool:

pozdrawiam
Pat69
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

30 Kwi 2011, 13:37

sphinx1969 napisał(a):Nie chciałbym urazić nikogo, zwłaszcza miłośników marki Chevrolet(...) Gdy tak patrzę na te plastikowe zabawki typu Daewo Matiz i widzę na tym logo Chevroleta to aż mnie skręca(...) co się dzieje z Chevroletem?

... na prawa rynku niewiele możemy poradzić - my szaracy ... GM kupił marki Chevrolet i Daewoo ... robi to co uważa za dobre ...
Cruze jest montowany na płycie Astry J - więc jego wygląd i wyposażenie zbyt od niej nie odstaje ... dlatego robi raczej dobre wrażenie.
Jesienią ma wejść do sprzedaży w budzie HATCHBACK ...
Ostatnio edytowany przez silvo44, 01 Maj 2011, 12:03, edytowano w sumie 1 raz
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

30 Kwi 2011, 15:40

Pat69 napisał(a):Hello, Panowie - powiedzcie mi czy wasz Cruze ma taka obudowę na akumulatorze jak tutaj na fotce:

[/URL]

[/URL]

...czy raczej bez - prosze o info - może mam trzaski, ale po wizycie w ASO - wiecie jak jest :lol: mam wrażenie, że czegos brakuje pod maską :cool:

pozdrawiam

Witam!
Co prawda mam nieco inny silnik [Diesel- tu chyba jest benzynka?], ale obudowę akumulatora mam taką jak na zdjęciu poniżej, tzn cały akumulator zabudowany, nie widać klem na elektrodach... Jeśli wydaje Ci się, że czegoś brakuje - to może być, że tej obudowy... Z salonu się wyjeżdża Z NIĄ.
Pozdr.
smarekxy
Początkujący

30 Kwi 2011, 15:43

nimitz napisał(a):Witam.
Niedawno kupiłem Chevroleta Cruze 1,8 LS+ z pakietem premium.
Jeździ się bardzo przyjemnie. Mam do Was pytanie, czy ktoś zamawiał i zamontował u siebie w aucie zestaw NAVI 7'' z BT ściągany z Chin?
http://www.alibaba.com/product-gs/39712 ... rolet.html
Widzę, że u nas oferują takie zestawy za grubo ponad 2000zł.
Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat jakości tego typu sprzętu i ew. łatwości instalacji?

Witam!
Kurcze, fajny zestaw do Cruza :razz: niestety nie miałem przyjemności montować, ani nawet widzieć go na żywo, ale chyba się zainteresuję... Jest "tylko" jedno "ALE": jeśli masz auto na gwarancji, to instalując samodzielnie taki zestaw, stracisz gwarancję... Chyba, że założy Ci go ASO i będzie to zestaw kupiony U NICH. Ale wtedy to właśnie będzie pewnie ponad 2000zł kosztować.
Ale z drugiej strony chętnie wysłucham opinii na temat tego zestawiku, wygląda ciekawie.
Pozdr.!
smarekxy
Początkujący

30 Kwi 2011, 17:53

smarekxy napisał(a):
Pat69 napisał(a):Hello, Panowie - powiedzcie mi czy wasz Cruze ma taka obudowę na akumulatorze jak tutaj na fotce:

[/URL]

[/URL]

pozdrawiam

Witam!
Co prawda mam nieco inny silnik [Diesel- tu chyba jest benzynka?], ale obudowę akumulatora mam taką jak na zdjęciu poniżej, tzn cały akumulator zabudowany, nie widać klem na elektrodach... Jeśli wydaje Ci się, że czegoś brakuje - to może być, że tej obudowy... Z salonu się wyjeżdża Z NIĄ.
Pozdr.

dzięki za odpowiedź! diesle bankowo wszystkie mają tą obudowę wszędzie, ale z benzynami może być inaczej - ciekawe, że wszystkie zachodnie zdjęcia silnika benzynowego maja ta obudowę, a zdjecia z Polski nie - chyba, że do zdjęc ją zdejmują, żeby było widać akumulator :lol: mam dalej trzaski, że była jednak ta obudowa i po prostu się zapytam, czy gdzieś w ASO nie została - to stary numer wszystkich mechanikow - zapominaja ja założyć.

p.s. to zdjęcie silnika z obudowa akumulatora z zachodniego forum - niby ten sam model 1.8, a po prawej stronie od obudowy silnika jest taka rura, której na zdjęciu z polskiego salonu (bez obudowy akumulatora) nie ma tak jak w moim :shock: - ktoś się tutaj zna i wie co to może być - pytam tak z ciekawości :wink:

Z drugiej strony po co by obudowe zdejmowali jak byłem w sprawie hamulców - tak przy okazji - dziwna sprawa - niesamowicie piszczą - uwaga :lol: tylko przy hamowaniu przy skręcie tyłem - tylne koła - przeczyścili - skasowali mnie, bo to sprawa nie objęta gwarancją i... dalej piszczą masakrycznie :evil: przejechalem dopiero 12 tys.

inna wada - przestał się otwierać z klamki bagażnik - poszedł mikrostyk - facet w ASO powiedział, ze to juz trzeci Cruze z takim numerem :mrgreen:

ktoś ma jakieś jeszcze przygody? poza tym wszytskim jestem maksymalnie zadowolony z auta :razz:
Pat69
Nowicjusz

30 Kwi 2011, 23:25

Pat69 napisał(a):
smarekxy napisał(a):

[/URL]

[/URL]

pozdrawiam

Witam!
Pozdr.

dzięki za odpowiedź! diesle bankowo wszystkie mają tą obudowę wszędzie, ale z benzynami może być inaczej - ciekawe, że wszystkie zachodnie zdjęcia silnika benzynowego maja ta obudowę, a zdjecia z Polski nie - chyba, że do zdjęc ją zdejmują, żeby było widać akumulator :lol: mam dalej trzaski, że była jednak ta obudowa i po prostu się zapytam, czy gdzieś w ASO nie została - to stary numer wszystkich mechanikow - zapominaja ja założyć.

p.s. to zdjęcie silnika z obudowa akumulatora z zachodniego forum - niby ten sam model 1.8, a po prawej stronie od obudowy silnika jest taka rura, której na zdjęciu z polskiego salonu (bez obudowy akumulatora) nie ma tak jak w moim :shock: - ktoś się tutaj zna i wie co to może być - pytam tak z ciekawości :wink:

Z drugiej strony po co by obudowe zdejmowali jak byłem w sprawie hamulców - tak przy okazji - dziwna sprawa - niesamowicie piszczą - uwaga :lol: tylko przy hamowaniu przy skręcie tyłem - tylne koła - przeczyścili - skasowali mnie, bo to sprawa nie objęta gwarancją i... dalej piszczą masakrycznie :evil: przejechalem dopiero 12 tys.

inna wada - przestał się otwierać z klamki bagażnik - poszedł mikrostyk - facet w ASO powiedział, ze to juz trzeci Cruze z takim numerem :mrgreen:

ktoś ma jakieś jeszcze przygody? poza tym wszytskim jestem maksymalnie zadowolony z auta :razz:

Piszczenie hamulców to - na mój prosty łebek - twarde klocki hamulcowe, które w jednym miejscu się "zapiekły". W niczym to nie przeszkadza poza tym, że piszczy. Proponuję wyjąć klocki, przetrzeć powierzchnię papierem ściernym i na jakiś czas pomoże.
A co do zamka bagażnika - ja miałem to samo niestety. Wymienią na gwarancji, tylko na tę część trzeba czekać z tydzień, bo Chevrolet nie ma centralnego magazynu w Polsce, tylko muszą sprowadzać części z Holandii chyba...
A co do tej obudowy akumulatora - to już sam nie wiem, czy powinna być, czy nie.. Chyba, że na tych zdjęciach jest specjalnie zdjęta, a tak w ogóle to powinna być założona?
smarekxy
Początkujący

01 Maj 2011, 11:26

smarekxy napisał(a):
Pat69 napisał(a):
smarekxy napisał(a):

[/URL]

[/URL]

pozdrawiam

Witam!
Pozdr.

Piszczenie hamulców to - na mój prosty łebek - twarde klocki hamulcowe, które w jednym miejscu się "zapiekły". W niczym to nie przeszkadza poza tym, że piszczy. Proponuję wyjąć klocki, przetrzeć powierzchnię papierem ściernym i na jakiś czas pomoże.
A co do zamka bagażnika - ja miałem to samo niestety. Wymienią na gwarancji, tylko na tę część trzeba czekać z tydzień, bo Chevrolet nie ma centralnego magazynu w Polsce, tylko muszą sprowadzać części z Holandii chyba...
A co do tej obudowy akumulatora - to już sam nie wiem, czy powinna być, czy nie.. Chyba, że na tych zdjęciach jest specjalnie zdjęta, a tak w ogóle to powinna być założona?

...no właśnie zostały przeczyszczone i nic :shock: dalej piszczą - dziwna sprawa i pierwszy raz się z czymś takim spotykam :???: i też właśnie czekam na ten styk :wink: tak jak napisałeś - czeka sie 5 - 7 dni - sprowadzaja z Holandii.
Pojadę do mojego starego mechanika tzw. złotej rączki - może on cos wymyśli - dla mnie zawsze jak hamulce piszczały to ogólnie, a nie jak się hamuje do tyłu na zakręcie tylko :roll:

pozdrawiam
Pat69
Nowicjusz

01 Maj 2011, 11:47

Przestańcie cytować całe posty - jak wygląda ten temat ???? :lol: :lol:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III