Co robić - sprzedać / naprawić

05 Maj 2018, 18:45

Cześć, piszę na tym forum bo nie wiem co robić z swoim samochodem i może by mnie nakierujecie.

Aktualnie posiadam astra g 1.7dti którą jeźdzę od dwóch lat, wcześniej przed rok jeździł nią mój tata więc mimo niedużych przebiegów rocznie (10k w krótkich odcinkach) kupiłem ją od niego 2 lata temu bo wolałem mieć pewnego diesla niż niewiadomego benzyniaka.W tym roku około listopada chciałem go sprzedać bo przeprowadzam się na tyle blisko pracy, że będę chodził na piechotę do pracy a i z narzeczona już pod jednym dachem więc auto będzie więcej stało niż jeździło- szacuje przebieg na nie wiecej niz 4 tysiące.

No właśnie- mial być listopad ale wczoraj miałem przegląd..I wyszło sporo rzeczy ktore trzeba zrobić za niedlugoi m.in tylni amortyzator prawy, wszystkie tarcze i klocki hamulcowe przód i juz natychmiast: przewody hamulcowe i tu rodzą sie moje wątpliwości.. nie ukrywam, że szkoda mi pakować 2 tys w auto warte 4 jak i tak chce go sprzedaća jeszcze oc mi sie konczy a znizek brak ratuje mnie tylko to, że tata jest współwlascicielem więc widze 2 opcje:

opcja 1 - naprawić to co pilne tzn. przewody hamulcowe i jeździć do listopada z przeglądem na pól roku wykupionym
opcja 2 - sprzedać juz po nizszej cenie i uswiadomic kupujacego co trzeba zrobic w aucie.auto ma klime sprawna i nabita podgrzewane lusterka ogolnie fajna opcja bez grama rdzy , turbo regenerowane w tym roku i rozdzad przejechane ma ok. 20 tys wiec mysle ze za rozsadne cene znajdzie sie kupujacy

osobiscie nie wiem co robić, w tej cenie co bym za to auto dostał mam 2 opcje : scenic 1.6 2000r od kolegi z pracy, technicznie jest ok silnik tez tylko swieci kontrolka abs , ma klime a druga opcja samochód od teścia - passat b5 1.8T 98' z nowym zawieszeniem , klima nie działa za ok 3 tys...

jakby ktoś mi mógł doradzic co robic albo chociaz nakierowac byloby swietnie.
Gość89705

05 Maj 2018, 22:20

No dobra nie masz zniżek więc nawet jeśli kupisz nowe auto to będziesz musiał wykupić nowe OC albo zrobią Ci rekalkulacje aktualnej polisy i będziesz musiał dopłacić różnicę a często nie jest to mała kwota.
Tak więc wychodzi niemal na to samo co musiałbyś zrobić teraz przy Astrze.

Ogólnie trochę do zrobienia jest i nie liczyłbym na 4k,bardziej na 3k,jakiś handlarz by może łyknął ale osoba prywatna będzie i tak marudzić..

Passat B5 1.8T za 3k? Omijałbym z daleka.. Scenic jak jest ok to można się zainteresować.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Maj 2018, 22:44

OC mi się kończy za miesiac więc i tak bym musiał wykupić nowe , żadne rekalkulacje nie wchodza w gre- tylko nowe oc zależy na jaki samochod. Też tak myślałem,że coś koło 3 k mogłbym liczyć.

Cena tego passata to cena dla 'zięcia'... kupił go drożej rok temu nie wiem dokładnie za ile ale cała zawiecha była robiona plus rozrząd filtry oleje itp
A nie sprzedaje bo sie sypie tylko kupil to auto jako 'chwilowe' bo córce oddał swoje nowsze a teraz chce sobie kupić coś z salonu
Gość89705

05 Maj 2018, 22:51

Ale liczysz się z tym że taki Passat nie jest tani w utrzymaniu? Na plus że zawias zrobiony bo to jest kosztowne w tym aucie ale palić mało nie pali i trzeba dbać o osprzęt bo jak padnie to też pociągnie Cię trochę po kieszeni.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Maj 2018, 22:59

Jestem świadomy ile pili...nieco sporo ale jak z 10-12k rocznie zejde do 4k dosłownie to myśle, że nie będzie tragedii...Jakoś tak mnie ten passat kusi bo wiem, że do 5k nie znajde nic wartego uwagi z wlasnego doswiadczenia ...

osprzęt ? rozumem, że chodzi ci m.in o turbo i dwumas ? sprzęgło podobno w dobrym stanie...turbo nie mam pojęcia ale regeneracje nie jest jakoś tragicznie droga chyba coś kolo tego co w mojej astrze
Gość89705

05 Maj 2018, 23:19

Jak masz pewność tego Passata to możesz brać ale ja bym się bał kupić za 3k nawet po rodzinie..
Barol
Awatar użytkownika

05 Maj 2018, 23:21

Przed tym bym go sprawdził na pewno m.in na stacji diagnostycznej bo nie wiem jakiej klasy te zawieszenie tam zostało zamontowane... Co oprócz tego mogę sprawdzić ?
Gość89705

06 Maj 2018, 09:41

Jak kupował auto na chwilę to wsadził najtańszy szrot, nie oszukujmy się, dobre zawieszenie to 1000 zł za same części (nawet 1400 zł) + do tego robocizna, więc prawie 3k co za auto chce już się robi. Klima nie działa, kolejne 500-1500 zł trzeba liczyć, po drodze turbo, może wycieki silnika, może łańcuszek rozrządu itp itd. Jak masz hajs na ewentualny serwis to go bierz, ale nikt o zdrowych zmysłach nie odda sprawnego Passata z 1.8T za 3000 zł nawet w rodzinie. I też jak go kupił na chwilę to pewnie nie zna historii i co było robione... Rozrząd robiony, ale tylko pasek i napinacz + rolki, o pompie wody czy łańcuszku pewnie nie słyszał.

Ciężko powiedzieć, bo nie znamy auta i historii. Może być dobra inwestycja, na której nie stracisz za 2-3 lata, a może być wtopa życia. Ostatecznie zrobisz jak zechcesz.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

08 Maj 2018, 18:17

Jeszcze odświeżę
Panowie jeszcze jedno pytanko ile może być warta corsa b 1.4 16v 90km zero rdzy blacharsko super w tym roku zrobione nówki progi świeży lakier plus fajne wyposażenie jak na corse el lust. + Podgrzewane , klima nowa chłodnica sprawna , ABS , wspomaganie ogólnie chyba wszystko co można było w corsie mieć...wersja 3D. 136k przebiegu.

Mechanik sąsiad ma na sprzedaż , jeździł tym jego teściu od 07' kiedy sprowadzili z Niemiec z przebiegiem 103k ... Sam wszystko w nim zrobił ale teściu niestety zmarł , auto dostali i chce sprzedać ale wola sobie 4k do minimalnej negocjacji, opony są na lato i zimę na alu i stalowkach plus mówi że bez wkładu
Gość89705

08 Maj 2018, 19:17

O 4k niech zapomni.. jak dostanie 2k to niech się cieszy,wiem bo przerabiałem temat Corsy i obserwowałem ich rynek.
Barol
Awatar użytkownika

08 Maj 2018, 19:21

Szczerze jakby była w idelanym stanie byłbym w stanie jakieś 3 k wyłożyc bo opony sa, klima działa, zero rdzy itp ale corsa b to corsa b mam swiadomość ze nikt mi nawet 2k nie będzie chciał za to dać za rok/dwa...cięzki temat ....
Gość89705

08 Maj 2018, 19:28

Swoją początkiem roku chciałem sprzedać za tysiaka bo miałem okazję na oku ale zupełnie brak chętnych (co prawda bieda edition ale buda jak i spód zdrowe no i wówczas była pełnosprawna) to postanowiłem jeżdzić dopóki nie padnie no i padła miesiąc temu a tydzień temu pojechała na cmentarz.. nawet na części ludzie dawali mniej niż na złomie :roll:
Barol
Awatar użytkownika

08 Maj 2018, 19:32

Dobra dzięki za informacje , faktycznie nie warto się chyba w ten interes pchać :D
Gość89705