Ekonomiczne auto 4-5k na miasto

16 Mar 2018, 17:30

Witam :)

Powoli zbieram się do zakupu auta. Od paru dni przeglądam różne fora, plusy i minusy poszczególnych aut ale w sumie im więcej czytam tym trudniej o decyzje. Zdaję sobie sprawę, że każde auto będzie miało jakieś minusy.

Cel nadrzędny:
1) Silnik, który będzie niezawodny (na tyle na ile jest to możliwe przy tym budżecie) i ekonomiczny. Myślę o jakieś benzynie w przedziale 1.2 - 1.4. Gaz przy aucie za 5k może okazać się strzałem w kolano (może to przez doświadczenie z E34 2.0)
2) Karoseria- po prostu żebym nie czuł się jak Fred Flinstone.
Ps. Wyposażenie, fajnie by było mieć klimę ale jak nie będzie to trudno. Elektryczne szyby, lusterka itp nie robią mi różnicy

Moje typy z minusami jakie zdążyłem sobie zanotować :
Lupo 1.4 (nie fsi)
Punto II 1.2 60 i 80km - elektryka i blacha
Fiat stilo 1.2 lub 1.4 - elektryka
Peugeot 206 1.4 - Tylna belka
Toyota corolla e11 1.3 86km - już trochę stare przez co środek wygląda staro
Civic 6 - 1.4 - to samo co w corollce
Ford fiesta mk5 1.25 - Ruda i nie zbyt ekonomiczny
Ford fiesta mk6 1.4 -
Corsa C 1.0 1.2 1.4 - podobno nieekonomiczne jak na swoje gabaryty
Mazda 323f BJ : 1.3 1.5 1.6 - również dużo pije
Yaris : 1.0 68km,1.3 86km - Wygłuszenie i depresyjne wnętrze
Clio II 1.2 i 1.4 - przeciętny wygląd ale jeśli miało by mnie bez problemu wozić to zdzierżę :)
Rover 25 - niezbyt ekonomiczny, mało popularny

Typów trochę jest więc przynajmniej wiecie, że trochę poszukałem zanim zacząłem zawracać głowę komuś na forum.

Co do wyboru chciałbym zawęzić krąg poszukiwań, bo prawdą jest że wybiorę auto, które będzie w najlepszym stanie w stosunku do ceny - nie będę się nastawiał na jedną markę czy model.

Auto głównie na dystans +/- 5km po Wrocławiu, dwa razy w tygodniu wyjazd około 20km za miasto dlatego szukam malej benzyny. Samochód docelowo zamierzam kupić za 2 miesiące (ze względu na oc które będzie od przeżycia - 25 lat) więc na ten moment nie oczekuje konkretnych ofert wystawionych aut :)
xkoziol2x
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 2011
Auto: Brak

16 Mar 2018, 19:14

Cześć Kolego,

No to jesteśmy w podobnej sytuacji. Sam jeżdżę po Wrocławiu i mi obecnie mój Colt z silnikiem 1,3 łyka na spokojnie po 10/100. Także ja szukam czegoś akurat właśnie z LPG ale w mniejszym budżecie bo do 3,5 tys. Ty masz lepszą sytuację o tyle, że do 5 tys. Spokojnie znajdziesz fajne Punto czy Clio z LPG i ja bym się tutaj nie bał (jeśli instalacja dobra sekwencyjna i auto dobrze by jeździło z gazem) a sporo zaoszczędzisz.

Przerobiłem w sumie wszystko co napisałeś. Moim zdaniem do 5 tys. Najlepsza opcja jeśli chodzi o benzyniaki to Yaris bo bardzo mało pali i jest niezawodny - wnętrze może trochę plastikowe ale fajny ma ten wyświetlacz. Ale źle znosi LPG. Jako benzyniak to nr. 1 do miasta.

Jak coś z LPG jednak to Punto spoko - ale trochę go bierze na progach i psuje się wspomaganie City. W Clio blacha super ale elektryka czasem coś odwali np. we wszystkich pada Immobilizer i nie da się auta odpalić.

Ogólnie czym mniej popularne auta u nas tym lepiej. Niemcy są drogie w stosunki do rocznika a często też kombinowane. Łatwiej znaleźć np. Fiata w ładnym stanie.

Ps. Po skończeniu 25 lat jest faktycznie odczuwalna różnica przy polisie?
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

16 Mar 2018, 23:26

Osobiści z aut do miasta to bym się skłonił ku trzem bo miałem okazje nimi jeździć i postaram się wypunktować je od najgorszej strony. Może Ci to pomoże. A więc...
Corsa C:
Auto naprawde fajne do miasta. Miałem okazje jeździć dosyć długo ale z silnikiem diesla. Pod względem kultury pracy to oceniam je na równi z Lupo jeżeli chodzi o jazde miejską. Rdza wychodzi, nie ma co ukrywać, opel, częsci tanie, każdy mechanik ogarnie...
Lupo:
Fajne autko miejskie. Troche plastikowe wykończenie drzwi. Ale za to ergonomia jak na VW przystało.
Punto II:
Najgłośniejsze. Najbardziej plastikowe, ale za to największe. Fajnym dodatkiem jest podobno opcja city przy parkowaniu ale mnie osobiście wkurzała. Rdza nie występuje jeżeli nikt nie był malowany.
krzychu90
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 07 1990
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Opel Signum
Silnik: 3.2 v6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna

16 Mar 2018, 23:58

krzychu90 napisał(a):Rdza nie występuje jeżeli nikt nie był malowany.

to nie ma nic do rzeczy bo progi miały słabe zabezpieczenie i szybko leciały,osobiście mogę śmiało stwierdzić że co drugie Punto które widziałem miało progi do roboty.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

17 Mar 2018, 00:02

W zeszłym roku miałem punto narzeczonej z 2000 r. Które miało oryginalne progi, nikt nigdy tego nie dotykał, fotel kierowcy był wytarty i dziurawy a progi całe :) Zero rdzy na całym aucie 200 tys przebiegu.
krzychu90
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 07 1990
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Opel Signum
Silnik: 3.2 v6

17 Mar 2018, 00:47

Nie ma co filozofować, czy do 5k najlepszy jest model X czy Y, tylko brać to, co jest w najlepszym stanie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odśnieżarka? Zachowaj bezpieczny odstęp!
    Niskie temperatury i opady śniegu powodują, że na ulicach często pojawiają się odśnieżarki i posypywarki. Chociaż nie są pojazdami uprzywilejowanymi, zachowanie pewnych środków ostrożności przez innych uczestników ...

17 Mar 2018, 00:51

krzychu90 napisał(a):W zeszłym roku miałem punto narzeczonej z 2000 r. Które miało oryginalne progi, nikt nigdy tego nie dotykał, fotel kierowcy był wytarty i dziurawy a progi całe Zero rdzy na całym aucie 200 tys przebiegu.

głównie kwestia dbania,ja jak w maju kupiłem Corse to progi od nowości też nie były ruszane tak samo podłoga zero dziur a jest to 95rok i od nowości była garażowana.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Mar 2018, 16:11

Mike - Też o tym wspomniałem w swoim poście :) Ale warto było by wiedzieć na co mogę się przygotować przy oględzinach jakiegoś egzemplarza, który na zdjęciach wygląda ładnie. I szukając auta zależymy mi głownie na ekonomi (oczywiście jeśli mam wybrać czy lać litr benzyny więcej na 100 km czy dolewać olej to wole opcje z benzyną :) )

Ronal123 - Z tym oc firmy ubezpieczeniowe mają jakiś próg wieku i na ogół jest to 25 lat, wtedy oc wynosi 200% zamiast 100. Wcześniejszej nigdy nie miałem auta na siebie, teraz chce juz wziąć na współwłaściciela żeby zaczęły lecieć mi zniżki,
Ostatnio edytowany przez xkoziol2x, 17 Mar 2018, 16:18, edytowano w sumie 1 raz
xkoziol2x
Nowicjusz

17 Mar 2018, 23:32

No to zobaczymy jak z tym ubezpieczeniem teraz. Wcześniej dałem 1200 mając 24 lata i prawko dłużej niż 3 lata na współwłaściciela z Ojcem. Może teraz coś taniej no... :x

A tak, no to sam dobrze wiesz jak to jazda po Wrocławiu wygląda... Rano i w godzinach szczytu to stoisz w korkach i tylko podjeżdżasz i stoisz na światłach. Trudno gdziekolwiek w mieście zaparkować itd. Tak to nawet nie ma gdzie się rozpędzić bo wszędzie pasy, światła i sporo u nas policji.

Więc... Jak dla mnie to samochód do miasta nie musi mieć przyspieszenia żadnego i tak spod świateł cisnąć nie trzeba. Komfort jazdy i wyciszenie itd. też nie ma znaczenia na krótkich odcinkach. Lepiej żeby to było coś małego właśnie jak Clio czy Yaris i taniego w eksploatacji. Myślę że taki Yaris po Wrocławiu będzie brać te 8/100 może w lato do 7 da radę zejść.

Zależy jaki miesięczny przebieg będziesz robić. Jak poniżej 500 km. To faktycznie nie ma może sensu brać czegoś z LPG koniecznie. :)
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna

18 Mar 2018, 14:06

A jeśli chodzi o Yarisa to 1.0 czy 1.3 silnik bardziej jest polecany ? Jakie są różnice w spalaniu? No i czy wyjeżdżając za miasto ten litrowy silnik da sobie rade czy jednak lepiej wziąć 1.3?
W tym momencie najbardziej w sumie jestem nastawiony mimo wszystko właśnie na yarisa przez to ze jest niezawodny i ekonomiczny na tyle na ile jest to możliwe po mieście :)
xkoziol2x
Nowicjusz

20 Mar 2018, 00:12

xkoziol2x napisał(a):Jakie są różnice w spalaniu? No i czy wyjeżdżając za miasto ten litrowy silnik da sobie rade czy jednak lepiej wziąć 1.3?

różnica minimalna max 1l,na mieście CC 700 sobie spokojnie poradzi a co dopiero Yaris 1.0.
Barol
Awatar użytkownika

22 Mar 2018, 23:13

A ewentualnie co do innych modeli jeszcze. Jakieś opinie na temat saxo/106 silnik 1.4 75km. Łatwiej tutaj ewentualnie o lepsze wyposażenie a na pewno jest też większy wybór w takich pieniądzach
xkoziol2x
Nowicjusz

23 Mar 2018, 00:21

xkoziol2x napisał(a):Łatwiej tutaj ewentualnie o lepsze wyposażenie a na pewno jest też większy wybór w takich pieniądzach

na więcej jak wspomaganie,centralny,szyby w prądzie czy nawet klime bym nie liczył. Wybór może i większy ale osobiście za te auta nie dałbym więcej jak 3k.
Barol
Awatar użytkownika

23 Kwi 2018, 17:39

Trochę mnie tu nie było ale z zakupem auta czekam do końca kwietnia/początku maja. Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe propozycje na auto w okolicy Wrocławia w cenie zbliżonej do 5000zł to czekam na oferty. Wymogiem podstawowym jest ekonomiczny silnik do pojemności 1.4 benzyna i klima. Swoje propozycje tez podrzucę i będę prosił o ocenę :)
xkoziol2x
Nowicjusz

23 Kwi 2018, 23:26

Może coś z tych?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika