Co robię nie tak w handlu samochodami ?

21 Gru 2022, 10:41

Znam biegle język niemiecki, mieszkałem tam wiele lat i chodziłem do szkoły. Ciągnie mnie do handlu samochodami. Wielokrotnie sprowadzałem samochody z Niemiec dla siebie i rodziny. Znajmy handlarz bez języka sprowadza auta i bardzo dobrze mu się powodzi. Jego auta mają 200 -300 tys. przebiegu i wcale nie są najtańsze na OLX, a sprzedaje miesięcznie po kilka, kilkanaście. Trochę podpatrzyłem od niego, pojechałem do Niemiec i kupiłem z domów prywatnych dwa auta. Samochody są bardzo dobre, cena w promieniu 100 km jedna z niższych. Co robię źle? Może ktoś doświadczony podpowiedzieć? A może byłby ktoś zainteresowany współpracą ?
Nie wiem, czy można linki, spróbuję:
[link do oferty na Olx wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]
Paulo99
Nowicjusz

21 Gru 2022, 11:29

No ale w czym masz problem? Chodzi o samą sprzedaż samochodów?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Gru 2022, 11:50

Tak, nie mogę sprzedać. Zakup w Niemczech, transport , formalności mam ogarnięte. Nie wiem w czym problem. Te samochody są jak najbardziej w porządku, cena też chyba nieprzesadzona..
Paulo99
Nowicjusz

21 Gru 2022, 13:21

Paulo99 napisał(a):pojechałem do Niemiec i kupiłem z domów prywatnych dwa auta. Samochody są bardzo dobre, cena w promieniu 100 km jedna z niższych. Co robię źle?

Trafił się uczciwy handlarz :lol:
Handlarz nie kupuje z prywatnych domów dobrych samochodów, tylko gruchoty z jakiegoś placu, do podpicowania za grosze :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

21 Gru 2022, 17:53

Nie wiem jak kupują handlarze, chociaż się domyślam. Ja przeglądałem codziennie ogłoszenia i natychmiast dzwoniłem. Szkoda, że zaśmieciłeś wątek nic nie wnoszącym wpisem.
Paulo99
Nowicjusz

21 Gru 2022, 20:13

Powiem Ci że ja też nie rozumiem, próbowałem sprzedawać auta zwykle, tańsze droższe, lepsze gorsze i zero odzewu gdzie moi znajomi handlarze co kupują takie z ćwiarami do roboty sprzedają z marszu.
I co jeszcze gorsze to nie to że ktoś przyjechał obejrzał i mu nie pasowało, to było zerowe zainteresowanie. Odpuściłem sprzedaż aut w pl.
Doskonale wiem w jakiej jesteś sytuacji i też nie odkryłem rozwiązania.
Próby jakie robiłem
Zmiana zdjęć
Zmiana województwa
Wachlowanie cena to w górę to w dół i czasami auto sprzedawałem po 7-8 miesiącach dla pierwszego który przyjechał.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Vision EfficientDynamics 2009
    BMW Vision EfficientDynamics łączy w sobie futurystyczny, aerodynamiczny design nadwozia z wysoką wydajnością paliwową i ekologiczną. We wnętrzu konceptu po raz pierwszy zastosowano technikę warstwową. Dzięki wykorzystaniu ...

22 Gru 2022, 09:43

Kao napisał(a):Doskonale wiem w jakiej jesteś sytuacji i też nie odkryłem rozwiązania

Ja odkryłem. Tanio, tanio, tanio potem ściema, ściema, ściema w ogłoszeniu a potem malowanie pod miernik :D

W/w linkach trzeba opis skrócić do info o stanie albo rozbudować do opowieści grubości książki telefonicznej. Numery niemieckie świadczą o próbie sprzedaży aut na "Niemca" a tego kupujący nie lubią. Zdjęcia ok.ale przy opcji rozbudowanego opisu potrzeba zdjęć jak z prospektu.
No i cena. Niestety nie przejdzie.

P.s.

Ostatnio sprzedawałem niszowe auto z nalotem 180k.km.w max dobrej opcji silnikowej, 100% OEM lakier, ze Szwecji czyli przebieg potwierdzony. I wystawiłem dokładnie 1k więcej niż najtańszy śmieć z nalotem X2. Przez 3miesiące tylko telefony i czepianie się jak cenę zrobiłem 1k mniej auto sprzedałem i nikt specjalnie do niczego się nie czepiał.

Zresztą auta zwariowane w Pl już nie wystawiam bo mam dość Januszy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

22 Gru 2022, 10:34

No dobra ale nie wszyscy są Januszami, jest duża grupa ludzi która tylko wie że auto to koła i kierownica, gdzie oni te auta kupują? W komisach? Na to wychodzi. Może w wychodzą z założenia że handlarz to profesjonalista w swoim fachu i jest wszystko cacy.
Ja się przerzucilem na busy i motocykle, z tym nie ma żadnego problemu.

szybki napisał(a):W/w linkach trzeba opis skrócić do info o stanie
to tak jak działa np u mnie, zrobisz 2 zdjęcia z balkonu z opisem 《marka -model》 sprawny. I auto o ile nie oszalejesz z ceną sprzedajesz w ciągu 1-2 tyg.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Gru 2022, 13:19

Kao napisał(a):Ja się przerzucilem na busy i motocykle, z tym nie ma żadnego problemu.

Uważam że spoko bo na busy jednak jest inny klient.
Kao napisał(a):No dobra ale nie wszyscy są Januszami,

No tak tylko gdzie oni są ?
Kao napisał(a):W komisach?

Średnio w komisach chyba że są komisy które mają auta poleasingowe i na placu po 500 aut. Moi koledzy mają komis od 20lat i próbowali wszystkiego (dosłownie) i totalna lipa. Teraz komis jest jako dodatek handlu rozbitkami + dodatkowa działalność motoryzacyjna.
Też mam kumpla co wymßlił sobie komisy auto do 5k. To po kilku latach nie ma już żadnego a jak patrzy na klienta samochodowego w pl to ma ochotę uciekać :no: śmieje się że trauma zostanie mu do końca życia.
Kao napisał(a):tak jak działa np u mnie, zrobisz 2 zdjęcia z balkonu z opisem 《marka -model》 sprawny. I auto o ile nie oszalejesz z ceną sprzedajesz w ciągu 1-2 tyg.

My tak robimy ale wychwyciliśmy niszę aut nietypowych. Wtedy najlepiej jak jest jedna sztuka na całą Polskę w ogłoszeniach. Oczywiście nie chodzi tu o wynalazki tylko uznane auta w odpowiednich wersjach.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Paź 2023, 19:00

nie wszyscy też się do tego nadają
to że ktoś zna język, i jeździ po świecie nie oznacza że zna się na motoryzacji i i wie co kupić żeby szybko sprzedać i dobrze zarobić.
toyman40
Stały forumowicz

15 Paź 2023, 15:41

Sprawa dla mnie jest prosta, zbyt drogo placisz przy zakupie a gdy narzucisz swoja marże, to sa za drogie w porownaniu do innych w grupie / przedziale.

:wink:
AndySL
Początkujący

Zdjęcia: 3
Paliwo: Inne