Cesja leasingu - co i jak

09 Lut 2025, 12:28

Hej, przymierzam się do "sprzedania" cesji leasingu.
Całkowita wartość leasingu to ~97 000 brutto.

Od siebie wpłaciłem około 57 000 brutto. Pozostało 14 rat po ~1800 brutto. Wykup to 14k brutto. Auto marki premium, które wyszło w listopadzie 2020.

Pytanie jakie mnie nurture to... Jakie podatki trzeba zapłacić przy takim zabiegu? Pomijając oplaty "karne" od leasingodawcy.. to podatek dochodowy i VAT? Wyceniając auto na np. 57k brutto (bo powiedzmy że chce odzyskać jak najwięcej zainwestowanych pieniędzy), będę musiał zapłacić 12% podatku dochodowego (ryczałt) + 23% VATu (pomijam że tutaj będę mógł sobie odliczyć)?

Więc w teorii końcowa kwota jaka trafi na konto to ~50k "na rękę".. (przy odliczeniu pełnego VATu)? Pytam bo mogę jeszcze w teorii wykupić leasing przedwcześnie i sprzedać te auto (czy tutaj nie będzie kolejnego podatku......... :x?) , ale nie wiem czy będzie to bardziej opłacalne.. Co myślicie?

Najbardziej preferowałbym oddanie auta, i dopłacenie do innego ale nie sądzę że jest to możliwe. Zmieniły się priorytety u mnie i potrzebuje kombiaka i szukam najlepszej opcji (gdzie najwięcej odzyskam) na zbycie się samochodu..
Silco
Nowicjusz

09 Lut 2025, 17:32

Silco napisał(a):Najbardziej preferowałbym oddanie auta, i dopłacenie do innego ale nie sądzę że jest to możliwe.

Jest to najgorsza opcja. Lepiej wykupić i sprzedać samemu.
Podatkowo raczej nic to nie zmienia, bo zostawiając auto w rozliczeniu praktycznie też go sprzedajesz, tylko ze sporą stratą. Po dwóch latach wykupienie auta z leasingu nie powoduje jakichś kar, mogą być jedynie jakieś kwoty manipulacyjne. Jeżeli kupujesz następne auto, to podatku VAT możesz nie zapłacić wcale, zależy jaką kwotę przeznaczysz na nowe auto.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lut 2025, 17:49

Ok dzięki za odpowiedz. A jesteś w stanie powiedzieć czy te moje wyliczenia były chociaż poprawne? Bo jeśli tak to też średnio z tą cesją skoro tracę 5.5 koła w samym podatku..... eh

Wykup i sprzedanie auta może być jakimś rozwiązaniem ale to też wiąże się z czasem bo nie wiadomo kiedy i czy znajdzie się kupiec. Ciężka sprawa.

Wystawię na aukcje z cesją, poczekam z miesiąc/półtora i zobaczę czy będą zainteresowani..
Silco
Nowicjusz

09 Lut 2025, 19:21

Silco napisał(a):Wystawię na aukcje z cesją, poczekam z miesiąc/półtora i zobaczę czy będą zainteresowani..

Ale przy cesji jeszcze leasingodawca może to zablokować.
Ja tak miałem, przy Courierze. Było dwóch chętnych i leasingodawca obydwu odmówił. W końcu wykupiłem i sprzedałem w tydzień.
Co do podatków to jeżeli kasę ze sprzedaży przeznaczasz na następny zakup, to będą to raczej groszowe sprawy.
Ja najpierw wyceniam auto w salonie- salony marnie płacą, ale mamy jakąś podstawę. Potem patrzę ile kosztują najdroższe podobne auta. Ogólnie bez problemu i szybko udaje mi się sprzedać auto co najmniej 20% drożej od tego co oferują w salonie. Młode zadbane auta schodzą jak ciepłe bułeczki, bo w zalewie importowanych laleczek są prawdziwym rodzynkiem godnym uwagi.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

10 Lut 2025, 11:40

yeti65 napisał(a):Ale przy cesji jeszcze leasingodawca może to zablokować.

Tak, zdaję sobie z tego sprawę ale dopóki nie znajdę chętnego na cesje dopóty tego nie będę wiedział :)

yeti65 napisał(a):W końcu wykupiłem i sprzedałem w tydzień.

Też tak ostatecznie zrobię, ale najpierw spróbuje z cesją. Auto muszę zmienić w najbliższym czasie ze względu na zmiany w moim życiu i nie mogę niestety czekać do końca leasingu.

Patrząc na aktualne ceny tego auta z tego samego roku to przedział mamy od około 80k do nawet 110k (ale wiadomo że nikt tego za tyle kupi... salony jak zwykle zawyżają ceny). Łatwo można policzyć, że po wykupie i sprzedaży za najniższą kwotę aby się w miarę szybko pozbyć auta będzie -13k na minusie :cry: (po odliczeniu VAT) bo kwota całkowita leasingu to 97k brutto, a też nie wiadomo jak długo szukałbym klienta...

Dużo zależy od tego ile ewentualnie dałby mi salon przy kupnie innego auta.. bo tak szczerze rozważyłbym kwotę 75k ale patrząc na ceny na aukcjach mogą mi zaoferować 60-65.... a wtedy to już wole w swoim zakresie sprzedać.
Silco
Nowicjusz

11 Lut 2025, 20:37

Dobra policzyłem sobie co i jak i cesja (i potem kupno na firmę innego) jest zdecydowania bardziej oplacalna. Przy wykupie i natychmiastowej sprzedaży auta to ja będę musiał zapłacić z 20k podatku -.-

Najtańszy byłby wykup i poczekanie pół roku.. ale nie mam na to czasu :cry:
Silco
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...