Co sadzicie o takim wozidelku jak golf 4 1.6 16V ??

02 Lip 2013, 16:24

takie auto zamierzam kupic, prosze o wasze opinie i rady naten temat, konkretnie chodzi mi o silnik, zawieszenie, awaryjnosc...
mattdarey
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 10 1989
Auto: opel vectra B
Silnik: 2.0 DI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

02 Lip 2013, 17:05

Podobna awaryjność jak w innych samochodach, np. Reanault Megane itp.
Tylko, że stosunek ceny do jakości to golfa jest słabiutki. Ceny używanych są zbyt mocno wygórowane.
Jak Ci się podoba wizualnie i nie przeszkadza, że od czasu do czasu będzie coś trzeba zrobić to kupuj. Na pewno są lepsze samochody i tańsze niż golf.
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1995

02 Lip 2013, 18:29

Żonka miała prawie 3lata golfa4 i musieliśmy się strasznie tym maluchem umęczyć. Całkowicie nie praktyczne auto - chyba ze kombi. My mieliśmy 5 drzwiowego hatchbacka. Silnik 2.0 8v ciągnął ładnie od dołu, ale był już raczej u kresu żywota bo auto brało olej i się regularnie psuło...
Spalanie ok 10 litrów LPG średnie.
Proponuje poszukać nieco większych i wygodniejszych aut jak np Mazda 6. Jest za podobne pieniądze. Mamy teraz takową i jesteśmy zadowoleni. SIlnik benzynowy 1.8 16v.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Lip 2013, 19:10

zoltrex napisał(a):Podobna awaryjność jak w innych samochodach, np. Reanault Megane itp.
Tylko, że stosunek ceny do jakości to golfa jest słabiutki. Ceny używanych są zbyt mocno wygórowane.
Jak Ci się podoba wizualnie i nie przeszkadza, że od czasu do czasu będzie coś trzeba zrobić to kupuj. Na pewno są lepsze samochody i tańsze niż golf.

Jest w stanie kupić Lagunę za te same pieniądze, a przecież Laguna jest o segment wyżej.
Dokładnie chodzi o to, że ceny VW, Skody, Seata są nieproporcjonalnie wysokie, to jakości tych aut. Przecież 10 letni samochód nie będzie się psuł tylko dlatego, że nazywa się VW. Ma swoje przejechane i zużycie materiału go dopada. Kierownica wyciera się tak samo. Na dodatek starzeje się najszybciej, bo niewiele w nim przez lata zmieniano. W Fiacie widać powiew świeżości, w Renault to samo, a VW nie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lip 2013, 21:22

Tylko ze Laguna 2 to królowa lawet
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Lip 2013, 21:06

no na razie niewiele mi pomogliscie, moze ktos z Was jezdzi takim autem???
mattdarey
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 10 1989
Auto: opel vectra B
Silnik: 2.0 DI
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dbać o klimatyzację w samochodzie?
    Zadbana klimatyzacja odwdzięczy nam się dobrym chłodzeniem wnętrza samochodu i nie będzie przyczyną chorób dróg oddechowych. Co należy zrobić, aby uniknąć niespodzianek w upalne dni wyjaśniamy poniżej. Przegląd ...

04 Lip 2013, 21:26

Chyba pomogliśmy, napisaliśmy swoje opinie. Czekaj na pozytywne komentarze.
Nie jeżdże takim autem ponieważ mam takie zdanie jak wyżej opisałem :).
Może napisz, dlaczego akurat chcesz golfa kupić, jakieś konkretne argumenty?
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1995

04 Lip 2013, 21:40

Mnie się wydaje, że chcesz silnik 8V a nie 16V. 102 konny?
Jeśli chodzi tak jak myślę, o 102 konny to idealne auto do gazu, silnik pod względem awaryjności jest dość dobry, choć ceny jak za rocznik są rzeczywiście wygórowane. Wiedz że będzie ciężko Ci to kupić, bo dużo jest zajechanych. Ogółem sam nie wierzę w to co piszę, ale silnik jest godny polecenia, montowany od lat do dzisiaj.

Osobiście uważam markę VW, za jedną wielką porażkę, zaślepienie Polaków itd, ale pytałeś więc odpowiadam.
drbn797
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Avensis II
Silnik: 2.0 D4D 126KM
Rok produkcji: 2006

05 Lip 2013, 13:43

A moze Astra G? Dobre silniki pod gaz.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Lip 2013, 13:54

Przy Golfie niestety jak każdy wie trzeba zapłacić za znaczek.
Czytając to co napisał autor tego tematu,to widzę jasno że ON już zdecydował o zakupie takiego Golfa i nie ma co się silić na odwrócenie tego zamiaru. Chciał tylko wiedzieć czy Taki GOLF jest dobry.
Odpowiedź jest DOBRY ...jak się znajdzie najpierw do kupna takowy ,a to graniczy z mega fuksem. :)
Lepiej szukać innego auta za tę kasę i nie płacić za znaczek.Pewnie znajdzie się nowsze,większe i szybsze oraz ładniejsze..,co kto woli i co jest dla kogo ważnym priorytetem.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

05 Lip 2013, 18:05

Artur, piękne słowa. Ale 70% naszego społeczeństwa jest zaślepiona, Audi, VW itd. :)
drbn797
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Avensis II
Silnik: 2.0 D4D 126KM
Rok produkcji: 2006

05 Lip 2013, 18:35

Hymm.. no na wsi jest zaślepiona bo tam by Cię wyśmiali jak byś miał Renault czy "Kijanke", ale w miastach już ludzie patrzą na to wszystko inaczej :) Oczywiście są ludzi z Miasteczek i Wsi którzy wybierają takie "Reno" ( np. JA). :D

Zastanawia mnie jedno dlaczego jeszcze nikt nie powiedział : "Jak Golfa to tylko w TD'iku " ??
Jeśli Ci się podoba kwadratowy Golf to okej ja bym nie przełknął tego ponurego wnętrza auta.
Jeszcze trzeba znaleźć dobry egzemplarz bo na naszym polskim rynku jest to trudne zadanie..
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 9
Auto: Astra H 1.6 / Clio 2 FL 1.2

05 Lip 2013, 19:00

artur73 napisał(a):Przy Golfie niestety jak każdy wie trzeba zapłacić za znaczek.

Niekoniecznie. Płacisz za to czego nie zapewni Ci jakiś awaryjny francyz czy włoch.
Używane golfy są już naprawdę tanie więc o przepłacaniu nie ma mowy.
artur73 napisał(a):Odpowiedź jest DOBRY ...jak się znajdzie najpierw do kupna takowy ,a to graniczy z mega fuksem. :)
Co ty za glupoty opowiadasz. Golf to nie rakieta do driftu tylko zwykly przecietny aczkolwiek solidny samochod dla przecietnego kowalskiego. Wiec bedzie w niegorszym stanie od podobnych samochodow tej klasy. Będzie bardziej bezawaryjny niż dobry francuz, ktory nawet dobry jest niedobry.
turbiak napisał(a):Zastanawia mnie jedno dlaczego jeszcze nikt nie powiedział : "Jak Golfa to tylko w TD'iku " ??

Jak najbardziej w tdiku mialem juz 2 takie golfy i milo je wspominam, oba byly calkowicie bezawaryjne. Drugi został w rodzinie, jeździ nim siostra i uwaga, ma ponad 490 tys. przebiegu.
Rocznik 1999 dieselek 110km i śmiga jak nowy.
e28rider
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1993
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW e28
Silnik: 2.4 TD niebawem SWAP
Rok produkcji: 1984

05 Lip 2013, 19:09

e28rider napisał(a):Niekoniecznie. Płacisz za to czego nie zapewni Ci jakiś awaryjny francyz czy włoch.

Człowieku...Skąd się urwałeś z tymi obiegowymi opiniami..? Z 80 lat?

e28rider napisał(a): Będzie bardziej bezawaryjny niż dobry francuz, ktory nawet dobry jest niedobry.

Naprawdę się uśmiałem..! :)
A może jeszcze napiszesz,że VW maja lepszą blachę od np Fiatów..?
Ciekawie co pierwsze zje rdza CC czy Golfa III z tego samego roku??? :o SC czy Polo..?
Skończ ze swoimi eksperckimi i obiegowymi bredniami. :bored: :roll: :)

Golf IV to bardzo dobry samochód ale nie w tych latach i nie z polskiego rynku wtórnego.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

05 Lip 2013, 19:23

artur73 napisał(a):Człowieku...Skąd się urwałeś z tymi obiegowymi opiniami..? Z 80 lat?

To nie obiegowe opinie lecz fakty, ktore potwierdzi większość mechaników i chandlarzy.
artur73 napisał(a):Golf IV to bardzo dobry samochód ale nie w tych latach i nie z polskiego rynku wtórnego.

Może lepiej kupić renault z 1.5 dci zamiast vw 2.0 tdi ? Miałem w rodzinie clio z tym silnikiem, wlasciciel bral kredyt na naprawe, wszystkie wtryski do wymiany, koszt ponad 7 tys.

Rzuć gdziekolwiek temat ,,samochod bezawaryjny" watpie by ktos wspomnial o jakims francuzie badz wlochu.
e28rider
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1993
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW e28
Silnik: 2.4 TD niebawem SWAP
Rok produkcji: 1984