Co sądzicie o TATA?

05 Wrz 2011, 22:00

Widzisz słusznie zauważyłeś ze teraz dużo produktów jest "made in china", robionych tanio i tandetnie, jak wymieniony przez ciebie samochód marki TATA. Związku z tym wiele osób takich jak ty jest przyzwyczajona do panującej tandety, byle tanio i nowe. Jednak, może co będzie dla ciebie ciężkie do zrozumienia, są ludzie którzy sobie cenia markę i klasę samochodu.
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk

19 Paź 2011, 10:39

Witam. Pisałem 2 lata temu z pytaniem o Tata Safari. Wtedy auto było dla rodziców, którzy potrzebowali auta z napędem na 4 koła. Ostatecznie kupili Suzuki SX4 1.9 diesel, głownie przez to że safari był za duży. Ja po drodze miałem też auto terenowe. Dziś kupuje Tata Indica z 2008 roku jeszcze z roczną gwarancją. Autko ma przejechane ponad 50tys km, jest to wersja GLX, z ABSem itd, a dodatkowo ma fabrycznie założony LPG. Cena 13500zł... Za tą cenę nic lepszego nie dostanę, a czytając opinie na autocentrum ten samochodzik spisuje się naprawdę dobrze.
Jeśli chodzi o markę to nie mam kompleksów i o ile coś ma szansę byc dobrym produktem to bardzo lubię nowości.
wloczykij
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

19 Paź 2011, 10:43

PS. Może ktoś będzie umiał udzielic odpowiedzi bo szukałem po necie, nawet anglojęzycznym, ale nie znalazłem wiele. Chodzi mi o zestawienie i porównanie Tata Indica z Tata Indica Vista czyli wersją po 2010. Vista ma nowy silnik 1.4 ale o mocy o 10KM słabszej tj. 75KM. Dlaczego idą w tym kierunku?
Czy jest oszczędniejszy? Na autocentrum tego nie zauważyłem. Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny to bardziej mi się podoba stara wersja. W środku faktycznie nowsza Vista jest na wyższym poziomie.
wloczykij
Nowicjusz

19 Paź 2011, 16:45

Na pewno jest mniej wysilony, a co za tym idzie, bardziej trwały, i teoretycznie - mniej awaryjny.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

19 Paź 2011, 18:29

Vista nowa a stara Indica to dwa rózne auta. Jedno jest na płycie podłogowej fiata punto a druga na fiacie palio hatchback . Z zewnatrz i wewnatrz Vista jest ładniejsza i bardziej dopracowana. Z zewnatrz szczególnie reflektory i kierunkowskazy zaprojektowano dosyc awangardowo z dobrym smakiem.
Co do silnika to w starej był od fiata ale cos tam zmodernizowali u siebie, natomiast w Viscie jest oryginalny silnik fiatowski ze zmienna fazą rozrzadu. Stad moze mniejsza moc, ale dzieki zmiennym fazom rozrzadu ma zachowana dynamikę i jest oszczędniejszy. W wersji dieslowskiej był dobrze znany multijet tez oryginalny fiatowski. Czyli nie idą ale takie kupują od Fiata.
W Viscie tez masz fiatowska skrzynie biegów. Komfort jazdy lepszy, jest bardziej miekka i rewelacyjnie tłumi wszelkie kostki brukowe. W auto-swiecie mozesz przeczytać porównanie Vista kontra nissan micra
rex
Nowicjusz

19 Paź 2011, 18:31

a dodatkowo ma fabrycznie założony LPG.

Fabrycznie nie miały zakładane LPG.
rex
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Komfort, styl i odwaga - Trzy dekady Lexusa
    Świat motoryzacji jest barwny i interesujący. Ale nie byłby taki, gdyby nie producenci prezentujący zupełnie inne podejście do tworzenia samochodów. W tym roku mija dokładnie 30. lat, odkąd kolorów motoryzacyjnemu ...

21 Paź 2011, 17:39

Tzn. nie fabrycznie, ale "salonowo" bez utraty gwarancji. Do Opola pojechaliśmy z nastawieniem, że wrócimy 2 samochodami... Niestety wróciliśmy jednym :? Sprzedawca bardzo sympatyczny, w sumie auto zgodne z opisem. Świeżo po przeglądzie z następnym przeglądem za 15tys.km. Jak zajechaliśmy na miejsce (wieczorem) to autko zrobiło na mnie dobre wrażenie, ładne z zewnątrz, dokumentacja pełniutka, w środku też całkiem ładne (nie zrobiły na mnie wrażenia niby złe plastiki... spodziewałem się czegoś dużo gorszego), bardzo fajne oświetlenie wewnątrz kabiny.
Już byśmy podpisywali umowę, ale trzeba się było przejechac. W momencie jak chwyciłem lewarek zmiany biegów, to mnie zmroziło... Delikatny, zupełnie niestabilny, jak z odpustu... Jazda też dziwna, autko jak z papieru :| To samo wrażenie miała żona i szwagier. Poza tym na podwoziu zaczynały się pojawiac oznaki rdzy. Co prawda bardzo wczesne, ale to bardzo szybko by się rozprzestrzeniło. No i historia z TATA zakończona... Nie miałem wcześniej okazji jechac Indicą, no i zafundowałem rodzince przejazd do Opola i z powrotem bez zakupu.
wloczykij
Nowicjusz

24 Paź 2011, 16:49

Na pdowoziu raczej nie jak już to na nadwoziu :wink: Pytanie tylko czy był tam uszkodzony lakier. Bo jesli tak miało prawo. Ja nie mam wrażenia takiego. Ot małe auto, porównywalne do pandy. Aczkolwiek trzeba było zdecydowac sie na viste jest lepsza.
rex
Nowicjusz