Co sądzicie o tej ibizie?

13 Sie 2013, 19:36

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
srpanj
Nowicjusz

Miejscowość: Słubice
Prawo jazdy: 10 04 2008
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: golf 4
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

13 Sie 2013, 19:59

ewentualnie co można mieć fabrycznie nowego za 40 000 (klasa B benzyna do 1.4, raczej nie koreaniec, włoch i francuz)
srpanj
Nowicjusz

13 Sie 2013, 20:50

Możesz poszukać peugeota 308 lub z serii 207 wzwyż. Wszystko zależy od tego jakie masz oczekiwania. Czy np Ford Fiesta wchodzi tutaj w grę?
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6

13 Sie 2013, 20:56

ja akurat wychodzę z założenia że wole niższej klasy ale młodsze
widziałem dzisiaj golfa 6, 2 latka za ok 46k, trochę mam stracha wtopić z taką kasą,
tą ibize 1.4 2011 36900, swifta 4 latka za ok 30k
poważnie mysle o nówce fabi ok40k,
ale z drugiej strony na wiosne ma być fabia 3, no i co wtedym,
za podobną cenę będzie można mieć lepsze auto

generalnie waham się między nowym do 40k, a używką (max 2010) do ok 30-35
założenia jednak są takie : raczej klasa B do 1.4 Benzyna, nie koreaniec Włoch ani francuz
srpanj
Nowicjusz

14 Sie 2013, 07:14

jeszcze jedna kwesta:

ma ktoś doświadczenie w kupowaniu samochodów w komisach?
na jakie dokumenty szczególnie zwrócić uwagę?
ostatnio zauważyłem, gdy komisant widzi zainteresowani samochodem, pokazuje niemal na siłe kupującemu plik dokumentów wozu, ilośc papierów robi wrażenie
handlarze mają opanowane techniki sprzedaży , mi np. nic nie daje książka serwisowa m którą można spreparpwać, w której np. są wpisy pieczątki raz toyota bielsko, następnym razem toyot kraków itd.
a to mi daje atest maszyny która walcowała blachy auta, zaświadczenie legalność pochodzenia pieniędzy za które kupił auto poprzedni właściciel
zawali cie papierami, i co wziąć ksero do domu i analizować by trzeba było

Na co w szczególności zwrócić uwagę?
srpanj
Nowicjusz

14 Sie 2013, 08:08

srpanj napisał(a):jeszcze jedna kwesta:

ma ktoś doświadczenie w kupowaniu samochodów w komisach?

Moje doświadczenia z jazdy z klientami po stołecznych i okolicznych komisach:
-wyjazdów kilkadziesiąt-obejrzanych samochodów kilkaset-kupiony 1, kia ceed-oczywiście był jako bezwypadkowy wystawiony, a zmieniany pas przedni, błotnik, maska,zderzak i 1 lampa, do tego spasowanie idealne nie było-no ale generalnie strzał nie był duży i finalnie klient się zdecydował, głównym powodem było to, że sprzedawca bez gadania wziął jego samochód w rozliczeniu.
-często można spotkać ulepa, czyli samochód pokolizyjny/powypadkowy naprawiony po najniższej linii oporu z dużą ilością szpachli, zaciekami na lakierze itd. Wynika to z kilku czynników, dla niektórych co wcześniej wtopili na zakupie samochodu jest to jedyna okazja do pozbycia się samochodu, komisy same sprowadzają, a wiadomo, sprowadzają takie, co dadzą im po wystawieniu dalej niską cenę, a te zakupione za grosze za granicą to wiadomo jakie są...Samochody dobre i bardzo dobre sprzedają się miesiącami, bo cenę mają dużą w porównaniu do tego co klient naczytał się na otoszroto i każdy mówi "co tak drogo?za te piniondze to w Gnieźnie można 3 lata młodszy mieć", a to jak w życiu PRAWIE robi różnicę.
Oczywiście krzywdzące jest stwierdzenie że wszystkie samochody są takie, ale jak powiem że większość ma coś nie tak (przebieg, brak VATu, wypadkowość) to wiele się nie pomylę.
Przy autach dość młodych popularny jest "wałek na vacie" czym to skutkuje-do poczytania w sieci. Nie łaś się na żadne okazje cenowe w stylu najtańszych z danego rocznika, w 99% to "chwyt" pozostały 1% to prawdziwa okazja, ale zanim się zdecydujesz i tak wpadnie w ręce handlarza bo będzie szybszy.
Twoje założenia są odrobinę niebezpieczne, bo rzadko kto sprzedaje samochód 2 letni, często przyczyną sprzedaży może być dzwon, więc bądź czujny w tym temacie.

Co do wklejonej ibizy-ktoś miał ją w firmie, ale nie ma to znaczenia, cena niska nie jest więc szanse że to bęzie dobry samochód są, ale nie podoba mi się jedno "Powyższa oferta ma charakter informacyjny i jest zaproszeniem do negocjacji, niniejsza oferta nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu art. 66 KC oraz innych właściwych przepisów prawnych." czyli wszystko to co napisane w ogłoszeniu może być wyssane z palca...

Jeszcze jedno pytanie-dlaczego skreślasz koreańczyki?
Na Twoim miejscu rozważyłbym nowy-dokładasz ok 5 tyś w stosunku do 2-3 latka, a masz nowe auto, bez szukania i przebierania, z gwarancją gdzie przez 2 lata nic Cię nie interesuje-chyba nie ma co się zastanawiać. Chyba że zamierzasz pośmigać tylko z 3 lata...Zobacz sobie stary dobry, porządny japoński silnik starej daty, na łańcuchu, całkiem fajnie przyspiesza, dużo wygodniejszy do miasta niż ibiza (wielkie lustra, ścięty tył), kanapa z tyłu regulowana przód tył, więc jak potrzebujesz przewieźć oprócz siebie 4 osoby, to cofasz ją i masz dość komfortowe warunki, nie wbijają kolan w Twoje plecy, jak potrzebujesz więcej bagażnika to do przody kanapę podsuwasz i masz całkiem ustawny kuferek. Pozycja za kierownicą wygodna, spalanie z wyjazdu we włoskie alpy 3 osoby + bagaże-6 litrów, na autostradach w większości przepisowo czyli do 140, ale zdarzało się gniecenie po 170, z tym, że wtedy wiadomo, że komfort jazdy leci na łeb, bo nie do tego stworzony samochód. Imho-polecam.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Yellow boxy" na drogach - co to takiego?
    W Szczecinie pojawiły się tzw. "Yellow boxy" mają one na celu poprawę przepustowości ruchu w godzinach szczytu. U nas projekt pilotażowy ma pokazać czy takie rozwiązanie sprawdza się. Jeżeli okaże się że tak, a ...

14 Sie 2013, 11:18

Dlaczego nie włoch?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Sie 2013, 13:32

Ogólne założenie było auto max 2010 za ok 30tyś klasa B , auto głównie na krótkie trasy dla 2 osób, 5 drzwi oczywiści, silnik raczej 1.3-1.4
Ibiza - dopłata dopłata ok 7k nie robi problemu, jeśli auto było by pewne i nie sprawiało by problemu.
6 lat temu, gdy kupowałem 7 letniego golfa 4 miałem opcje dopłaty 12k do fabrycznie nowego polo (bez klimy i bajerów) szczerz powiedziawszy to trochę żałuje że wtedy go nie wziołem
Golf co prawda w ciągu 5 lat był kilkanaście razy w warsztacie i miał dość sporo spraw powymieniane, ale i tak w stosunku do golfów od znajomych mniej więcej z tych samych roczników był nawet ok
Tak się nawet zastanawiam nad całkiem nowym (zerwanie z koncepcją auta za 30k i dołożyć ok 10k i mieć nowe z wyprzedaży rocznika)
O gustach się nie dyskutuje, jakoś nie chce koreańca,
może zerwać ze stereotypami i wziąć nowe clio- z wyglądu robi wrażenie jak ibiza (przynajmniej dla mnie,
szkoda e skoda wypuszcza nowy model fabi w pryzszlym roku,
srpanj
Nowicjusz

14 Sie 2013, 13:37

A ten nissan Note co Ci podesłałem też Ci "nie leży"?Jak rozważasz nowe to umów się na jazdę próbną, sprawdzisz go sobie.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

14 Sie 2013, 13:54

szczerze powiedziawszy wcześniej nie zwracałem na niego uwagi, kilka ulic dalej gościu ok 60 ma chyba już 3 lata takiego note (podobny do tego na zdjęciu)
Nie przeszedł on ostatnio jakiegoś liftu?
Wcześniej brałem pod uwagę fabrycznie nową fabie, ten note kurcze może też byłby rozwiązaniem. N pewno warte uwagi , musze się z tym przespać
srpanj
Nowicjusz

14 Sie 2013, 14:03

Notesik będzie bardziej, hmm...funkcjonalny, użyteczny może inaczej, wydaje mi się że będzie poręczniejszy od fabianki. Przysiądź się do obu i porównaj, a najlepiej przejedź, osobiście mi bardziej leży note od fabii. Kanciaczek taki, sprawia że wsiadając masz wrażenie przestronnego samochodu, nie kulisz głowy itd. No ale to subiektywne odczucia więc sam się przypatrz.
AkuQ
Aktywny

14 Sie 2013, 14:16

yaris III nawet też by była fajna, ale nie wiem czy za 4dychy do wzięcia nawet z wyprzedaży rocznika, no nic w weekend trzeba się koniecznie wybrać i obejrzeć osobiście
srpanj
Nowicjusz

14 Sie 2013, 14:23

Jak byś jeszcze dozbierał 2000 to masz ładne Polo z salonu.
A może Ford Fiesta?
Lub Corsa ( tu byś musiał dozbierać 500zł)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Sie 2013, 14:32

z tych wszystkich auto polo mi najbardziej leży, przeraża te 60km
jeździłem fabią 70km nawet przyzwoicie (może być)
kurcze jakby była polówka za nawet 42 do wzięcia (1.2 70km) to bym się nie zastanawiał
z tym że ja poczekam do października, to już może będą dodawać do aut zimówki, jakieś rabaty, wiadomo za kilka miesięcy te auta i tak stracą na wartości z racji rocznika
srpanj
Nowicjusz

14 Sie 2013, 14:32

z tych wszystkich auto polo mi najbardziej leży, przeraża te 60km
jeździłem fabią 70km nawet przyzwoicie (może być)
kurcze jakby była polówka za nawet 42 do wzięcia (1.2 70km) to bym się nie zastanawiał
z tym że ja poczekam do października, to już może będą dodawać do aut zimówki, jakieś rabaty, wiadomo za kilka miesięcy te auta i tak stracą na wartości z racji rocznika
srpanj
Nowicjusz