Co sądzicie o tym samochodzie-Rover 214i

29 Lis 2009, 16:43

Witam
Mam pytanie co sądzicie o tym samochodziku
leszczu19901
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

02 Gru 2009, 11:18

Sadze ze jest bardzo fajny, wlasnie sie zbieram kaske na kupno wlasnie tego autka badz rovera 25, poniewaz juz w czerwcu robie prawko. Auto upatrzylem w ciagu 2 miesiecy wybierania, ogladania, jezedzenia. W sumie wypadlo najlepiej.
Za te cene komfort, nie duza awaryjnosc, niska cena samochodu, super wyposazenie, dobre silniki chodzi mi o moc przy 1.4 103km i masie samochodu mozna poszalec lepiej niz astra II z silnikiem 1,4 16v. Sam sprawdzielm :D
Powiem tyle ze polecam, te samochody w sumie nie sa dosc popularne wiec moze byc ci ciezko tylko znalezc dobry egzemplarz na terenie twojego miasta. Z czesciami roznie bywa, bo np u mnie jest ich masa i w kazdym serwisie maja czesci do rovera
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

07 Gru 2009, 09:42

Jeśli liczysz,że Rover ma wiele wspólnego z Hondą to się mylisz. Jakoś tych aut niestety nie zwala z nóg i do Civica mu wiele brakuje...
Zresztą nikt nie umówił się z nikim,że te auta mają tyle kosztowac ile kosztują na rynku aut używanych. Po prostu tyle są warte i niestety ich koszt utrzymania jest jest wyższy od popularnego modelu innej marki.
Niestety taka jest brutalna rzeczywistośc...;chociaż samo w sobie autko jest niebrzydkie.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Gru 2009, 16:58

A kto porownywal to auto z honda? I do tego civic? Nie rozumiem wypowiedzi wyzej
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

08 Gru 2009, 07:16

foemka napisał(a):nie duza awaryjnosc, niska cena samochodu, super wyposazenie,

Nie wydaje się Tobie,że istnieje tu pewna sprzecznośc..?
Czyli dlaczego taki małoawaryjny i dobrze wyposażony samochód kosztuje tak niewiele..?
Gdzie jest haczyk?
Poza tym z całym szacunkiem ale każdemu zainteresowanemu motoryzacją ludkowi,Rovery serii 200 lub 400 jednoznacznie kojarzą się z Hondami przez swoją bryłę i każdy sądzi,że wewnątrz są materiały o porównywalnej trwałości ,a to oczywiście nieprawda.Tylko dlatego pojawiła się w mojej wypowiedzi nazwa Civic...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

14 Gru 2009, 23:14

Też chciałem mieć taki samochodzik. Naprawdę bardzo mi się podoba wizualnie, szczególnie "25". Niestety na tym kończą się superlatywy. Pojeździłem trochę po komisach i oglądałem 3 egzemplarze, nawet w nie najgorszym stanie z ok.2001 roku. Jakość wykonania plastików we wnętrzu jest kiepska, słabo spasowana, przyciski krzywo osadzone w otworach, drzwi szczególnie tylne jakoś dziwnie się otwierają ze zgrzytem. Bardzo się zawiodłem, a szkoda bo chrapkę miałem na niego wielką. Poza tym jest to samodzielna konstrukcja Rovera z początku lat '90 (trochę stara), więc uważam że jego cena na tle konkurencji jest jednak wysoka (pewnie przez jego tzw.dizajn :wink: ).
Jeśli jednak komuś to nie przeszkadza, to........ok.

pozdro
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

21 Gru 2009, 19:48

Bartłomiej napisał(a):Jakość wykonania plastików we wnętrzu jest kiepska, słabo spasowana, przyciski krzywo osadzone w otworach,

Jakość palstików słaba ? Chyba żartjesz .Kokpit jest pokryty grubą warstwą miękkiej dermy i to lepszej niż kokpit Golfa III bo kokpit Golfa III to przez szybę to wygląda jak deski pomalowane na czarno.
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2008

10 Lut 2010, 15:06

artur73 napisał(a):
foemka napisał(a):nie duza awaryjnosc, niska cena samochodu, super wyposazenie,

Nie wydaje się Tobie,że istnieje tu pewna sprzecznośc..?
Czyli dlaczego taki małoawaryjny i dobrze wyposażony samochód kosztuje tak niewiele..?
Gdzie jest haczyk?
Poza tym z całym szacunkiem ale każdemu zainteresowanemu motoryzacją ludkowi,Rovery serii 200 lub 400 jednoznacznie kojarzą się z Hondami przez swoją bryłę i każdy sądzi,że wewnątrz są materiały o porównywalnej trwałości ,a to oczywiście nieprawda.Tylko dlatego pojawiła się w mojej wypowiedzi nazwa Civic...

200 faktycznie ma niewiele wspólnego z Hondą, ale 400 to przecież Civic, w przypadku którego z tą jakością bym nie przesadzał. Przecież one były produkowane nie tylko w Japonii, ale zdaje się również w Wielkiej Brytanii.
A skąd niskie ceny na rynku wtórnym? Poprostu, samochody w Polsce nie sprzedawane od lat, a jak nawet były sprzedawane, to importer też nie należał do najprężniej działających. Na dodatek obecnie marka w rękach chińczyków. To wszystko robi swoje.
maniekw
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

17 Lut 2011, 11:21

Witam!
Prosze pilnie o pomoc! Niedawno kupiłam rover25 bo mi się bardzo podobało.Mam jednak problem z uruchomieniem silnika, nie zapalają się światełka na desce rozdzielczej, trzeba nieraz włączać aż 8 razy żeby odpalił, a nieraz za pierwszym razem odpala,przy czym każdorazowo trzeba włączać zamek centralny, potrafią się same włączać światła awaryjne co to może być? Mechanicy nie mogą znaleźć przyczyny.Pozdrawqiam serdecznie i proszę o meila [email widoczny po zalogowaniu]
kamisia774
Nowicjusz

Miejscowość: Pruszcz Gdański

24 Wrz 2014, 19:16

Bardzo fajny samochód bez awaryjny z tego co się orientuje . Znajomy ma i bardzo sobie chwali.
boczek952
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 03 1928
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Audi A8