Co teraz?

24 Sty 2014, 18:48

Witam. dzisiaj kupiłem samochód. I nie bardzo wiem co i w jakiej kolejności załatwić?
Mianowicie: kupiłem opla astre 1.8 16v, opłacona ale bez recyklingu i na blachach niemieckich.
Wykupiłem tymczasowe ubezpieczenie na 30 dni żeby dojechać do domu,
I teraz zaczynają się schody, co teraz?
Najpierw recykling potem tymczasowa rejstracja w wydziale komunikacji,następny przegląd, normalna rejstracja i oc?
Muszę tymczasowo rejestrować? czy mogę odrazu robic przegląd bez polskiej rejstracji?
Proszę o pomoc bo nie bardzo łapię:(
krin666
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 03 1991
Auto: Nie mam

24 Sty 2014, 21:37

krin666 napisał(a): czy mogę odrazu robic przegląd bez polskiej rejstracji?
Mozesz od razu wykonac OBT przed I rej.w kraju pod warunkiem ze nr.rej.na samochodzie zgadzaja się z DR niemieckim lub masz czasówki-zjazdowe niemieckie i rozowy DR niemiecki ...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Sty 2014, 22:17

to ogólnie jest zagmatwane. Sam nie wiem czy mogłem tym samochodem wracać:
Na samochodzie znajduje sie rejestracja ale sprzedawca powiedział że nie musze ich oddawac przy rejestracji i dołączył pismo: Oświadczenie o braku tablic rejestracyjnych pojazdu sprowadzonego zza granicy.
Niniejszym oswiadczam że niżej wymieniony pojazd: blabla ....
-Został sprowadzony bez tablic rejestracyjnych
i dalej jakieś bzdury

Ale już przy tymczasowym ubezpieczeniu wpisała mi numer rejestracyjny z takiego zielonego papieru (chyba stary unieważniony dowód rejestracyjny) na którym znajdują się wszystkie informacje o samochodzie i stara rejestracja i stempel z datą unieważnienia 2 grudnia 2013. (jest po niemiecku tak wiec ciężko ogarnąć)
Wieć sądzę że samochód ma nieważna rejstrację, nie ma ważnego przeglądu.
Tak więc chyba poczekam do poniedziałku ze wszystkim pojadę do WK z kompletem wszystkich dokumentów i spytam co teraz. Chyba że ktos mi wyjaśni co teraz i czy mogę jeżdzić samochodem?
Bo jeśli tymczasowe było wydane na podstawie starej/nieważnej rejstracji to chyba nie mogę jeździć. Przynajmniej tak mi sie wydaje.
krin666
Nowicjusz

25 Sty 2014, 12:03

Dobra ogarnołem wszystko:)
Najpierw recykling> wydział KM tymczasowa rejestracja (czerwone tablice) >przegląd> znowu KM normalna rejestracja> OC.
Tylko jedna rzecz mnie zastanawia co daje mi to ubezpieczenie samochodu skoro i tak nie mogę jeździć?:P
krin666
Nowicjusz

25 Sty 2014, 12:08

Obowiązek opłacenia oc komunikacyjnego jest obligatoryjny, niezależnie czy poruszasz sie samochodem czy nie (nie dotyczy tylko aut na żółtych blachach). Za brak oc są surowe kary obecnie, ściągane przez ufg.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Rok produkcji: 2006

25 Sty 2014, 20:15

krin666 napisał(a):Tylko jedna rzecz mnie zastanawia co daje mi to ubezpieczenie samochodu skoro i tak nie mogę jeździć?:P
Praktycznie nic ale teoretycznie bardzo duzo.Za brak przeglądu i TR oczywiście w przypadku "rande vu"ze smarfami na drodze pochwały nie dostaniesz.Natomiast jezeli wyczaja brak OC to wtedy masz dość grubo poazamiatane w portfelu... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak zmienia się Toyota GT86 Kuby Przygońskiego zimą
    "Przerwa zimowa to najważniejszy moment w rozwoju technologicznym, bo wtedy wprowadzamy wszystkie duże zmiany. I tak się dzieje w każdej dziedzinie motorsportu" mówi Kuba Przygoński, który szykuje swoją Toyotę ...