60% zniżki dla właściciela, brak zniżki dla współwłaściciela

10 Sty 2014, 22:13

Witam.
Od 5 lat jestem współwłaścicielem samochodu. Samochód ubezpieczony w HDI.
Za kilka dni kończy mi się ubezpieczenie więc sprawdzając różne oferty trafiłam do Proamy.
Pani w Proamie sprawdziła w bazie , że ja jako współwłaściel nie mam żadne zniżki, nawet na panieńskie nazwisko natomiast mój mąż ma już 60%. Tłumaczyła, że zdarzały się takie przypadki, ponieważ HDI wypełniało kiedyś ręcznie blankieciki i nie wpisywało tam rzekomo współwłaścicieli. Szczerze to nigdy na to nie zwracałam uwagi, dopiero teraz to wypłynęło.
Czy ktoś z was spotkał się z taka sytuacją? Czy HDI jest w stanie to odkręcić i przyznać mi zniżki.
Z góry dzięki za wszelkie komentarze.
gantka
Obserwowany

Auto: fiat punto

12 Sty 2014, 11:38

Może spróbuj informację z Proamy zweryfikować np. w PZU.
Można też poprosić o wyjaśnienia w HDI. Bardzo możliwe, że jedno pismo reklamacyjne załatwi sprawę, ale wcześniej zadzwoń na infolinię i zgłoś problem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Sty 2014, 23:16

Cała sprawa się wyjaśniła.Zgodnie z radą zadzwoniliśmy na infolinię HDi i okazało się , że jestem w bazie i mam takie same zniżki jak mój mąż ( zmiana nazwiska nie miała tu na nic wpływu ).
Dziękuję za wskazówki. Pozdrawiam
gantka
Obserwowany

Auto: fiat punto

24 Sty 2014, 14:41

Podłącze się żeby nie tworzyć kolejnego wątku
W więc od ponad 4 lat ja i mąż jesteśmy współwłaścicielami samochodu plus bank, bo mamy kredyt. We wrześniu ubezpieczyliśmy samochód w Proamie kwota wyszła niewielka bo ok 900 zł OC+AC, mam maksymalną zniżkę. Okazało się, ze do współwłaśności w ubezpieczeniu nie podałam mojego męża, wynikało to z mojej niewiedzy, chociaż mówiłam agentowi, ze jest współwłasność na samochód, a w dowodzie rejestracyjnym jestem wpisana tylko ja jako współwłaściciel.
W grudniu dostałam pismo z banku, ze nie dostali mojej censji ubezpieczenia, wymóg przy samochodzie na kredyt zgodnie z umową. Zadzwoniłam do Proamie i w trakcie rozmowy agent powiedział, ze jeśli w dowodzie rejestracyjnym jestem tylko ja wpisana to znaczy ze jest więcej niż jeden współwłaściciel, powiedziałam, ze tak oprócz mnie i banku jest mąż, bo na nas oboje jest kredyt. I to nagle okazało się, ze agent wie gdzie się sprawdza współwłaścicieli. Ten we wrześniu nie wiedział.
Jakie było moje zdzwiwienie, gdy nastepnego dnia dostałam aneks do umowy ubezpieczeniowej i zmianę kwoty ubezpieczenia do prawie 3900 zł. Na moje pytanie dlaczego taka kwota pani agentka powiedziała, ze mąż nie ma zniżek, a zapomniałam dodać, ze mąż nie posiada prawa jazdy więc nawet nie miałby jak zdobyć tych zniżek

Czy nie powinny sie liczyć moje zniżki? wiem, ze kiedys jak sie nie miało zniżek specjalnie rejestrowało się samochód na drugą osobę jako współwłaściciela, która ma znizki.

Będę wdzięczna za wszelkie informacje w tej sprawie

Mariola
mariolkka
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 12 1998
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: kia cee'd
Silnik: 1,6 crdi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

24 Sty 2014, 15:49

Kancelaria Odszkodowawcza Cito Kraków zajmuję się odszkodowaniami z OC proszę się zwrócic do podanej firmy a napewno cos doradzą pozdrawiam i zyczę powodzenia.
POLECAM!!!!!!!! :D
anna88
Obserwowany

Auto: bmw

24 Sty 2014, 16:01

a jakie ja moge mieć zniżki jako właściciel samochodu od 5 lat, bezwypadkoowy.
Malik86
Nowicjusz

Auto: mazda mx6

26 Sty 2014, 13:08

mariolkka napisał(a):Jakie było moje zdzwiwienie, gdy nastepnego dnia dostałam aneks do umowy ubezpieczeniowej i zmianę kwoty ubezpieczenia do prawie 3900 zł. Na moje pytanie dlaczego taka kwota pani agentka powiedziała, ze mąż nie ma zniżek, a zapomniałam dodać, ze mąż nie posiada prawa jazdy więc nawet nie miałby jak zdobyć tych zniżek

To, że mąż nie ma zniżek nie ma znaczenia. Ty masz 60% zniżki i to powinno wystarczyć.
Dwa linki:
http://www.oc.ubezpieczenie.com.pl/faq/ ... 7,119.html
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... jazde.html

Odwołujesz się od decyzji Proamy pisząc proste pismo.
Powiedz jak z terminami, czy nowa polisa (ta za 3900 zł) już obowiązuje? Jeżeli nie, to może warto jeszcze z niej zrezygnować i ubezpieczyć się gdzie indziej, gdzie nie będą robili problemu.

Malik86 napisał(a):a jakie ja moge mieć zniżki jako właściciel samochodu od 5 lat, bezwypadkoowy.

Za każdy rok przyjmuje się, że nalicza się 10%, ale nie więcej jak 60% (w niektórych przypadkach 70%). Bardzo łatwo jest sprawdzić ile konkretnie. Wystarczy zadzwonić na infolinię ubezpieczyciela, pracownik bez problemu poda Ci wysokość zniżek. W momencie kiedy wypowiesz umowę ubezpieczenia, ubezpieczyciel powinien przysłać Ci informacje o zniżkach.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika