Co to oznacza?

29 Mar 2014, 22:10

Witam, jest może na forum jakiś temat - słowniczek pojęć.

Bo jestem ciekaw co poszczególne nazwy oznaczają np przy silnikach 16v albo v6, GTI, TDI, GSI, GLS itp?

przepraszam, że w tym dziale, ale nie wiem gdzie tego szukać.
patrychek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 03 2014
Auto: Nie mam na razie

29 Mar 2014, 22:38

16V - to 16 zaworów w głowicy (najczęściej 4 zawory na cylinder w czterocylindrowym silniku) może być też 8V (po 2 zawory), 24V (po 4 zawory w 6cyl. silniku) i tak dalej i dalej w zależności od ilości cylindrów i zaworów na cylinder.

V6 - to sześciocylindrowy silnik gdzie tłoki są rozchylone w literę V. Może być też np. V8 (to samo ale 8 cylindrów), R4 (cztery cylindry ustawione w rzędzie), H4 (4 cylindry ustawione na przeciw siebie tzw. bokser) itd.

GTI - to usportowiona wersja jakiegoś auta, najczęściej VW Golfa albo Polo ale też był np. Peugeot 205 GTI

TDI - to oznaczenie diesla w koncernie VW/Audi. Np inne marki stosują JTD (fiat, alfa), TDDI, TDCi (ford), DTI, CDTi (opel), CRDi (Hyundai/Kia) itd.

GSI - to usportowiona wersja Opla ale tam najbardziej sportowa odmiana nazywa się OPC. Coś jak VW GTI

GLS - to może być jakaś wersja wyposażenia. Np w moim accencie mam wersję LS ale była też wersja wyposażenia GLS.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Mar 2014, 22:43

Nie ma czegoś takiego ale dobry pomysł. Podrzucę chłopakom i coś się zadziała :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Mar 2014, 22:47

Pomysł dobry,bo ja też wielu z tych nazw nie rozumiałem,
Dzięki kolego wyżej za wyjaśnienie;)
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

02 Kwi 2014, 00:05

Tu jest słownik motoryzacyjny w którym masz dostępnych sporo haseł :)
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q2 wygrywa złoto w konkursie
    Kompaktowy SUV spod znaku czterech pierścieni zapewnił sobie najwyższe wyróżnienie w kategorii "Excellent Product Design – Transportation". "Audi Q2 zaskakuje niezależną stylistyką. To nie jest tylko mniejsza ...
    VW Caddy BiFuel z fabryczną instalacją LPG
    Volkswagen Caddy dzięki wielu wersjom nadwozia, szerokiej gamie silników i dwóm rozstawom osi, jest niezwykle uniwersalnym samochodem. Świetnie sprawdzi się jako auto użytkowe w pracy, jak i jako samochód ...