Co to oznacza włączanie nagle długich u kierowców tirów

09 Paź 2008, 12:54

Nie uzywam długich świateł zbyt często wiec to nie jest to.Jeździłem ostatnio służbowym i nic a w tym ciągle to samo.
astro007
Aktywny

14 Paź 2008, 07:53

astro007 napisał(a):Nie uzywam długich świateł zbyt często wiec to nie jest to.Jeździłem ostatnio służbowym i nic a w tym ciągle to samo.

A sprawdziłeś to, co powiedziałem? Czy za dużo światła nie idzie do góry, czy w czasie jazdy nie drga odbłyśnik?
LukD
LukD
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków Nowa Huta

18 Maj 2009, 18:56

Sprawdziłem wszystko uspokoiło się bez żadnego powodu.
astro007
Aktywny

20 Maj 2009, 07:38

a jakim autem jeździsz?
bo wiesz... bez powodu nic się nie dzieje...
napisz jakie masz auto, jakie żarówki, czy używasz przeciwmgłowych (BTW - wiesz jak się je włącza/wyłącza w Twoim aucie?), jaką szybkością zazwyczaj się poruszasz, czy nie zdarza Ci się za często jeździć zbyt blisko osi jezdni lub poboczem (zwłaszcza po zmroku!), czy nie wozisz ciężkich ładunków w bagażniku lub na dachu i co się zmieniło w samochodzie czy stylu Twojej jazdy w czasie kiedy przestali Ci świecić w oczy...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

22 Maj 2009, 08:43

Opel Vectra z ksenonami ( kilka razy jeździłem na badanie ustawienia świateł i zawsze było wszystko bardzo dobrze). Naprawdę nic się nie zmieniło jeżdżę tak jak zwykle.Nie jestem już młodym kierowca , który wyprawia co się tylko da , ale jeżdżę rozważnie. Nie wożę żadnych ogromnych ciężarów trzymam się prawej strony jezdni. Reagowali zwykle tak tirowcy ,że jak mnie widzieli włączali (nie wiem jak to się w ciężarówkach nazywa) te światła najmocniejsze nad kabiną.Sprawdziłem wszystko w samochodzie nic nie pomagało. nie używam przeciwmgielnych (nawet nie wiem czy przez ten okres je chociaż raz użyłem).Czy jeżdżę szybko? Raczej nie , staram się trzymać przepisów drogowych ale jak wiem że jest długa prosta droga 2 lub więcej pasów w jedną stronę to czasem przekroczę wiadomo , ale żeby być aż tak dużym piratem to nie. Zresztą co wtedy przeszkadza innym kierowcą z naprzeciwka ,ze jadę szybciej jeśli dzielą nas zwykle barierki lub pas zieleni ?
astro007
Aktywny

07 Cze 2009, 12:31

gdybys mial CB radio to na pewno ktorys kierowca tira by odpowiedzial
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...