Odkorkuj Miasto;)

29 Mar 2009, 20:51

Witajcie, rowerzyści zapraszają do Odkorkowania Miasta:) teraz wiosna, słońce się budzi - może do pracy rowerem dojedziecie?

W Szczecinie powstanie 65 nowych stojaków rowerowych, odbędzie się WIELKI PRZEJAZD ROWEROWY 26 kwietnia, o godzinie 12:00;)

Zapraszamy!
joanna_by
Nowicjusz

29 Mar 2009, 21:11

Wow 65 stojaków na 300 tys. miasto. super.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Mar 2009, 01:13

Poznań pewno przysnął hehe;) i wcale rowery nie wyjadą chyba ze na weekend
Seicento1.1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: poznan

31 Mar 2009, 08:23

A ja myślę,że i owszem,jechało by się na rowerze do pracy,jak jest oczywiście blisko :) ,ale co z tym rowerem zrobić jak już dojedziemy?Parkingów strzeżonych (rowerowni) już w większośći zakładów praktycznie nie ma,Do sklepu też pojechałoby się na rowerku,ale gdzie go zostawić?Jak nikt nie pilnuje,to jak wyjdziemy ze sklepu,to już go może nie być.Tak samo jest z urzędami,przychodniami itd.
To,że są stojaki,to jeszcze nic.Ktoś musiałby te rowery pilnować przed złodziejami.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Mar 2009, 10:07

Tak już na poważnie to napiszę, że to dobry pomysł, a dlaczego sam nie przyłączę się do akcji? Z kilku powodów:
1.pogoda. Na rower powinna być optymalna, czyli nie może być za zimno, ani za gorąco. W końcu to nic przyjemnego przyjechać do pracy spocony jak wieprz.
Druga sprawa to deszcz. Jazda podczas deszczu to pomyłka, jazda po deszczu między kałużami i chlapiącymi samochodami to też porażka.

2.droga. Najlepiej ścieżką rowerową, ale ile ich jest i gdzie prowadzą to wszyscy wiedzą. Jest ich mało i prowadzą donikąd.
Po ulicy można jak ktoś się nie boi. Zresztą czy o jazdę między dużymi samochodami ciężarowymi rowerem tutaj chodzi? Nie bardzo. Po chodniku niby można, choć podobno nie za bardzo.

3.praktyczność. Biorąc pod uwagę, że w drodze z pracy do domu wielu robi zakupy, to gdzieś je później upakować trzeba. Można sobie kupić rower z koszyczkiem, ale jak się jest mężczyzną i ma mniej niż 30 lat to można wyjść na durnia, ewentualnie - geja.

4.brak chęci. W sumie ostatecznie, jakby się uparł to by człowiek rowerem jeździł i w zamieć śnieżną, ale się nie chce :)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Kwi 2009, 18:47

Trzeba bylo zaczac od pkt 4...

Jak ktos jest leniwy to zawsze jakis problem znajdzie.. homo-civilizations..
DUCATI
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

15 Kwi 2009, 15:45

Jak ktoś chce jeździć na rowerze, to mu będzie obojętne czy w mieście jest 65 stojaczków więcej czy mniej. Co prawda polskie miasta nie sprzyjają rowerzystom, ale to da się przeskoczyć. Dla mnie to nawet nie kwestia zdrowia a przyjemności, w taką pogodę kisić się w korkach?? to już wolę na zewnątrz wdychać spaliny i mijać tych, którzy siedzą za kółkiem, najchętniej bym zrezygnował całkowicie z samochodu, za zaoszczędzone ubezpieczenie mógłbym zmieniać rower co roku :) pzdr
silverArrow
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

20 Kwi 2009, 10:56

Odkorkuj miasto dla leniwych, siądź na skuter lub motocykl.
Jak ktoś nie lubi pedałów ( tylko mi bez głupich myśli :wink: ).
Klub Anonimowych Piratów Drogowych KAPD
Zbycho
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

02 Cze 2009, 01:24

dodam coś na temat, jestem teraz w Anglii w niedużym miasteczku niecałe 20 tys mieszkańców, dojazd do pracy ze znajomymi (samochodem) zajmuje mi ok 20 minut, dwa razy w tygodni jeżdżę jednak rowerem, i co? w 15 minut jestem na miejscu, mało tego - czuję się lepiej mniej się męczę wzrasta mi wydajność ogólna. Polecam rower - szczególnie w mieście, tylko uwaga na samochody! Co do złodziei - zapięcie szyfrowane do stojaka i jestem spokojny.
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia