Co to oznacza włączanie nagle długich u kierowców tirów

04 Wrz 2008, 19:44

Wakacje się skończyły ale ja mam problem ponieważ sytuacja się powtarza. Byłem nawet u diagnosty by mi światła ustawił ale nie pomaga. Zaczęło się to od czerwca gdy pojechałem w nocy na Mazury już za miastem spotkałem pierwszego tira , który jak tylko mnie zobaczył włączył światła te u góry i długie. Obniżyłem do ziemi światła maksymalnie do ziemi i jechałem dalej.Wszystkie napotkane tiry robiły to samo. Od czasu do czasu inne samochody również nie wszystkie miały antenę CB na dachu). Zatrzymałem się i sprawdziłem czy wszystko jest w porządku. W drodze powrotnej to samo co ja mówię nawet tam tiry robiły to samo!! Wróciłem do siebie i pojechałem do diagnosty ustawił światła le nie pomaga a ciągnie się to już dwa miesiące.Ale może mi powiecie co to znaczy??
astro007
Aktywny

05 Wrz 2008, 11:45

Prawdopodobnie masz nadal źle ustawione światła.Nie masz czasami jakichś "specjalnych żarówek" typu Made In China o niebieskiej barwie bańki?Takie "super żarówki" źle rozpraszają światło na szkle reflektora i bardzo skutecznie oślepiają.Może masz którąs z tych żarówek źle włozoną i zamiast świecić ci na drogę,świeci w niebo też skutecznie oślepiając.A jadąc z takimi żarówkami,promień światła "bije" nie na drogę,a w niebo.
A na Mazurach drogi są jak się pewnie sam przekonałes wąskie i bardzo blisko jezdni rosną drzewa,więc jak masz coś nie tak ze światłami i one oślepiają,to tak mogło z tymi tirami być.
A tak na marginesie,gdzie byłeś na tych Mazurach?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Wrz 2008, 17:32

Koło Pisza miejscowość Rybitwy , jezioro Roś.Nie nie mam mam markowe żarówki świecące normalnym światłem a czy to problem ,że są o 20 % mocniejsze?
astro007
Aktywny

06 Wrz 2008, 13:51

To,że są mocniejsze nie ma żadnego znaczenia.Tak więc prawdopodobne jest,że są źle ustawione,albo mechanizm regulacji przeskakuje i podczas ustawiania na stacji diagnostycznej jest ok,a jak wjedziesz np. w dziurę,to przeskoczy spowrotem.Sprawdz to dokładnie,bo kiedyś mozesz zapłacić za to życiem,jak jakiś tir albo inny samochód,oślepiony przez ciebie wjedzie ci na maskę :( .
żeby sprawdzić,czy oślepiasz,możesz np. na ulicy postawić samochód z włączonymi światełkami i pojechac około 1;1,5 km przed ten samochód jakimś innym(np. od kolegi) i jechaż w kierunku twojego samochodu,obserwując,czy światła twojego samochodu cię oślepiają.

:) Też byłem nad Jeziorem Roś - dopłynąłem tam Kanałem Jeglińskim z Jeziora Śniardwy,jak płynąłem z Mikołajek na Niedzwiedzi Róg.Ale pogoda nie była za ciekawa w sierpniu.Tragedia z tymi nawałnicami i burzami... :(
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Wrz 2008, 19:16

Sprawdziłem to przed chwilą wszystko ok byłem u diagnosty nic się nie przesunęło, nie wiek co jest grane. No ja byłem w lipcu było pięknie tylko dość mocny wiatr był. Ale pod względem ogólnym ( wygląd , ilość ryb w jeziorze itp. ) to niestety się niestety rozczarowałem i najprawdopodobniej nigdy się już na Mazury nie wybiorę. Ostatni raz w tych okolicach byłem 15 lat temu i zmieniło się na gorsze.Wole już morze albo jakieś jeziorko środkowej Polsce. Ten wyjazd był spontaniczny , zdecydowałem się na niego po nieudanych próbach wyjazdu do Włoch.
astro007
Aktywny

06 Wrz 2008, 20:42

Skoro światła świecą tak jak powinny na stacji,to chyba nie masz się czym przejmować :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Oldsmobile F32 - historia zabytkowego samochodu
    Oldsmobile F32 to samochód osobowy produkowany przez amerykańską markę Oldsmobile w latach 1932-1933. Był to luksusowy model samochodu klasy średniej, który cieszył się popularnością ze względu na swoje wyposażenie, ...

06 Wrz 2008, 20:54

No nie do końca bo to mnie kierowcy tirów oślepiają. I jest to bardzo wkurzające.Zastanawiałem się czy któremuś an odcisk nie nadepnąłem , ale nie a poza tym mszczenie się przez 2 miesiące.
astro007
Aktywny

07 Wrz 2008, 18:45

Musisz liczyć na szczęście i może kiedyś spotkasz tira mrugającego na ciebie światłami gdzieś na stacji benzynowej lub jakimś zajeździe i zapytasz się co jest grane.

Kierowcy mrugają długimi najczęściej gdy paręset lub parę km wcześniej stała policja, ostrzegając się w ten sposób ...
rally_jf
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

10 Wrz 2008, 14:25

ale on nie mruga włącza długie i jedzie a za mną wyłącza.
tygrysyeuropy
Nowicjusz

12 Wrz 2008, 07:47

A nie masz przypadkiem włączonych przeciwmgłowych?

Ja osobiście też widząc z przeciwka gościa, który jedzie na przeciwmgłowych odpalam wszystko co mam w jego stronę (860W!), a jeśli jedzie za mną - też odpalam robocze 2x100... Oczywiście, tylko wtedy, kiedy używa tych świateł w warunkach, które tego nie wymagają!
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

13 Wrz 2008, 12:20

Kup sobie CymbałRadio i spytaj się czego Cię prześladują :wink: A radio przyda się ...

Zbycho
Klub Anonimowych Piratów Drogowych KAPD
Zbycho
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

20 Wrz 2008, 14:21

Nie nie mam wszystko jest w porządku właśnie dlatego piszę.A na CB jestem uczulony.
astro007
Aktywny

25 Wrz 2008, 08:41

astro007 napisał(a):...A na CB jestem uczulony.

Opryszczka Ci wyskakuje ? zaczyna swędzić ??
Pierwszy raz słyszę o uczuleniu na CB radio :wink: A jeśli, to trzeba z tym do lekarza.
Klub Anonimowych Piratów Drogowych KAPD
Zbycho
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

02 Paź 2008, 10:07

A może masz po prostu matowe odbłyśniki i/lub klosze i za dużo światła idzie w górę?
Jak postawisz w mocy swój samochód obok innego, zapalisz w obu mijania i odejdziesz na 20-40 metrów, to czy Twoje światła nie świecą zauważalnie mocniej od tamtych?
Jeszcze jedno, co mi się nasuwa, to może masz zerwane w jednym reflektorze cięgno od korektora wysokości świecenia? I u diagnosty jest dobrze, a podczas jazdy odbłyśnik się kiwa i jest dyskoteka?
POzdr.
LukD
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków Nowa Huta

08 Paź 2008, 14:54

A może za późno wyłączasz długie światła i denerwuje to tych z naprzeciwka :roll:
morris
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin