Oczywiście opłaca się zapłacić OC na rok,bo jest taniej niż na raty.
Stawka jest zróznicowana a zależy od pojemności silnika,miejsca zameldowania w PL,zwyżek-zniżek i preferencji danej firmy ubezpieczeniowej.Warto porównać składki w necie w jakimś kalkulatorze OC.Ja akurat mam najtaniej w
AXA ale z tym akurat bywa różnie.
Na co zwracać uwagę przy kupnie? Oczywiście na papiery,numery
VIN (nadwozia) autualne OC czy ważny przegląd techniczny.Powinna być też Karta Pojazdu.
Numer Vin powinien być ten sam w dowodzie rejestracyjnym,karcie pojadzu a przede wszystkim wybity na nadwoziu auta !!! Bardzo ważne jest też otrzymanie od poprzedniego właściciela ważnej polisy OC,bo czasem można z tego powodu płacić OC za poprzednika...
Oczywiście do czasu przerejestrowania auta w Urzędzie na siebie,można się poruszać na polisie OC poprzednika.Przerejestrować trzeba w ciągu 30 dni od daty kupna na umowie.Należy wypowiedzieć na piśmie polisę OC poprzedniego własciciela.Najlepiej listem poleconym wraz z ksero umowy kupna-sprzedaży auta,wysłać do Towarzystwa poprzednika oświadczenie,że nie będzie się kontynuowało tego OC. Nowe OC wykupić na siebie na nowe tablice. U mnie w Poznaniu jest tak, w urząd nie wyda "twardego dowodu rej." jak nie pokażesz OC na siebie... Na początku dostaniesz "miękki dowód" ważny miesiąc.
A na co zwracać uwagę przy oglądaniu auta..? Temat rzeka..!