Co trzeba wiedzieć, na co zwracać uwagę.

29 Maj 2011, 18:05

Mam 24 lata i dopiero zrobiłem prawko :)
Będe chciał kupić pierwszy w zyciu samochód :D oczywsicie używany.
Na co trzeba warto zwracać uwage? podczas kupna co trzeba wiedzieć?
Ile może kosztowac rejestracja i ubezpieczenie Opla astry pojemność 1.6 rok 1998
lub BMW E36 Moc silnika (KM): 90 rok 1996
thetox
Nowicjusz

Miejscowość: gniewino

29 Maj 2011, 18:20

Ubezpieczenie samochodu o pojemności 1.6 (biorąc pod uwage że masz 24 lata i jest to pierwszy pojazd) będzie kosztować jakieś 1500zł. Chyba, że weźmiesz kogoś na współwłaściciela i będziesz miał jego zniżki. Dopiero po 25 roku życia mijają zwyżki za wiek a jest to 50%.
Grigorij
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

29 Maj 2011, 19:30

rejestracja to chyba jakies 180zł ale wcześniej musisz zrobić opłate skarbową jakies 70zł
qpa15
Nowicjusz

Miejscowość: łodz

29 Maj 2011, 21:07

Rejestracja i opłata skarbowa to jednorazowo tylko?, a ubezpieczenie czyli oc raz na rok?
thetox
Nowicjusz

Miejscowość: gniewino

29 Maj 2011, 21:11

Odnośnie rejestracji to zalezy skąd auto kupisz,jeśli od siebie z miasta to płacisz za rejestracje ok.80zł a jesli z innego miasta to 180zl.
OC płacisz jak chcesz,możesz raz na rok,co pół roku albo co 3miesiące ale to wszystko zależy od ubezpieczyciela.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Maj 2011, 10:02

Oczywiście opłaca się zapłacić OC na rok,bo jest taniej niż na raty.
Stawka jest zróznicowana a zależy od pojemności silnika,miejsca zameldowania w PL,zwyżek-zniżek i preferencji danej firmy ubezpieczeniowej.Warto porównać składki w necie w jakimś kalkulatorze OC.Ja akurat mam najtaniej w AXA ale z tym akurat bywa różnie.
Na co zwracać uwagę przy kupnie? Oczywiście na papiery,numery VIN (nadwozia) autualne OC czy ważny przegląd techniczny.Powinna być też Karta Pojazdu.
Numer Vin powinien być ten sam w dowodzie rejestracyjnym,karcie pojadzu a przede wszystkim wybity na nadwoziu auta !!! Bardzo ważne jest też otrzymanie od poprzedniego właściciela ważnej polisy OC,bo czasem można z tego powodu płacić OC za poprzednika...
Oczywiście do czasu przerejestrowania auta w Urzędzie na siebie,można się poruszać na polisie OC poprzednika.Przerejestrować trzeba w ciągu 30 dni od daty kupna na umowie.Należy wypowiedzieć na piśmie polisę OC poprzedniego własciciela.Najlepiej listem poleconym wraz z ksero umowy kupna-sprzedaży auta,wysłać do Towarzystwa poprzednika oświadczenie,że nie będzie się kontynuowało tego OC. Nowe OC wykupić na siebie na nowe tablice. U mnie w Poznaniu jest tak, w urząd nie wyda "twardego dowodu rej." jak nie pokażesz OC na siebie... Na początku dostaniesz "miękki dowód" ważny miesiąc.
A na co zwracać uwagę przy oglądaniu auta..? Temat rzeka..!
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Maj 2011, 10:52

Tak jak poprzednik napisał, sprawdzaj papiery dowód rejestracyjny czy dane sie zgadzaja rocznik itp vin, oc do kiedy jest i przegląd, czy tabliczki znamionowe nie maja oznak kombinowania tzn przespawane itp lub numery na nich ;) unikaj handlarzy :]
s1ash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ze wsząd