Jeżeli rozważasz Ibizę to porównuj raczej z VW Polo - był robiony na tej samej płycie podłogowej, Golf to już większe auto.
Generalnie z koncernu VW:
Seat Ibiza ~ VW Polo ~ Scoda Fabia
Seat Leon ~ VW Golf ~ Scoda Octavia ~ Audi A3
Więc jeżeli potrzebujesz czegoś większego - to porównuj Golfa z Leonem raczej niż z Ibizą. Jak mniejsze - to Polo vs Ibiza, aczkolwiek w Polo nie dostaniesz silnika 1,9 TDI (tylko mniejsze).
Oczywiście, najmłodszą/najtańszą dostaniesz Skodę, ale część osób razi "działkowy" image tej marki
Auta z tych grup są bardzo podobne - więc kwestia gustu. Za Golfa czy Audi A3 dopłacasz za logo. Ja długo szukałem Audi A3, ale ciężko w tej cenie znaleźć coś...
A na pytanie z tematu - jeżeli wielkość Ci obojętna to tylko kwestia gustu. Ja bym brał Golfa
Ale szukając ofert rozglądaj się też za VW Polo czy Audi A3, jak dostaniesz coś w dobrym stanie to bierz, to podobne samochody. Jakbyś dostał za 15k w dobrym stanie Polo czy A3 TDI to bierz i się nie zastanawiaj. Moja rada to szukaj wszystkich aut z tej grupy i kieruj się stanem samochodu - bo to podobne modele, grunt aby był w dobrym stanie.