Co tutaj się wydarzyło ? Fulda 185/60R15

28 Lis 2022, 23:25

Skoda Fabia 2019, przebieg 20 000km, opony nie były wymienione na letnie w tym roku ze względu na małe przebiegi ( około 3000km/rok głównie miasto). Ciśnienie raczej w normie, kapcia nie było widać czujnik też nic nie sygnalizował. Dzisiaj zauważyłem to:

Co tutaj się wydarzyło ? Fulda 185/60R15

Ubytki są po obu stronach i w obu przednich oponach, z tyłu brak uszkodzeń, stan "igła". Przerzuciłem opony z przodu na tył ( podobno przód ważniejszy ) i zamówiłem nowe jednak męczy mnie dlaczego tak się stało.
Wada fabryczna ? mało prawdopodobne bo dotyczy tylko przodu, czy może moje lenistwo i eksploatacja zimówek w lecie ? :roll: Może całkiem coś innego ...
MarcinEn
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

28 Lis 2022, 23:35

opony zimowe jak sama nazwa wskazuje są na zimę, nie wiń opon swoim błędem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Lis 2022, 23:47

Nie winię opon absolutnie chociaż zdarzało mi się już jeździć na zimówkach w lecie i nie było takich ubytków, co najwyżej szybciej znikał bieżnik. Wulkanizator stwierdził, że na pewno zawieszenie jest do roboty bo to nie jest normalne zużycie eksploatacyjne. W sezonie letnim auto nie przejechało więcej niż 1500km.
MarcinEn
Nowicjusz

29 Lis 2022, 10:28

To nie jest wina używania opon zimowych latem. Nie jest to normalne zużycie opony. Wygląda to trochę tak jak by pewna cześć bieżnika od zewnętrznej / wewnętrznej strony została ścięta. Opony są uszkodzone na osi kół napędu, a samo uszkodzenie nie wygląda na jakieś stare bo widać kawałki gumy które jeszcze się ledwo trzymają.
Przypomnij sobie w jakich warunkach jeździłeś przed zauważeniem tego problemu, po jakich nawierzchniach, czy zdarzyło ci się buksować kołami?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Lis 2022, 10:37

Dla mnie nie ma czego obserwować ani oglądać. Jest to typowy problem kiepskiej jakości opon. Samo uszkodzenie też typowe.
Sezon ani nawierzchnia nie miały znaczenia.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

29 Lis 2022, 11:17

A ja uwazam że miały, konstrukcja opony, wiele nacięć elastycznej gumy poprostu zostały wyrwane żywcem przy skrętach, oczywiście jakość opony też jest dyskusyjna ale zimową porą pewnie byś tego nie uświadczył no ale kto to wie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

11. zlot Master Truck - Opole 2015
    Z wielką radością ogłaszamy, że na tegorocznym zlocie Master Truck, ku wielkiej uciesze zgromadzonej publiczności, wśród wystawionych modeli ciężarówek obecny będzie też fiński "Highway Hero", bowiem swój ...

29 Lis 2022, 11:28

Kao napisał(a):zostały wyrwane żywcem przy skrętach
Przy niskim ciśnieniu w oponie i częstym kręceniu w miejscu na jakimś chropowatym betonie była by szansa żeby uszkodzić ranty ale nie w sposób widoczny na zdjęciu gdzie wyglądają jak by były ścięte. Oczywiście to tylko nasze domysły :roll: bo nie wiemy jak dokładnie i gdzie w jakich warunkach jeździł autor.

MarcinEn napisał(a):Przerzuciłem opony z przodu na tył ( podobno przód ważniejszy )
To nie oznacza że gorsze opony powinny być z tyłu :wink: na tyłem nie panujesz, a nad przodem tak poprzez skręcania i dodawanie gazu i hamowanie dlatego mając opony z niskim bieżnikiem i wysokim to te lepsze powinny pójść na tył. Dlatego też tak ważne jest przekładanie opon co sezon żeby uniknąć skrajnych sytuacji i żeby bieżnik zużywał się w nich w miarę regularnie.
Rokiko
Forumowicz VIP

29 Lis 2022, 11:31

Znam wiele osób jeżdżących cały rok na zimie (sam tak jeżdziłem autami "dodatkowymi") i nic takiego się nie działo. Natomiast kruszenie bieżnika widziałem i niezależnie od tego czy było opona lato czy zima. W 100% było to związane z jakością opon.

Nie mam teraz jak zrobić fot więc wkleję link z YT fajnie pokazuje inną markę opon ale dokładnie to samo.

Od 5 minuty

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

szybki
Moderator - Tuning

29 Lis 2022, 11:51

szybki napisał(a): W 100% było to związane z jakością opon.
Ja również uważam że tu jest to związanie z jakością samej opony.

szybki napisał(a):Nie mam teraz jak zrobić fot więc wkleję link z YT fajnie pokazuje inną markę opon ale dokładnie to samo.
Tu mi bardziej wygląda to na jazdę po drodze takiej z gruzu na której skręcamy w miejscu bo widać takie jak by nacięcia i odstające kawałki gumy. Miałem taką drogę jakiś czas temu do domu (świeży gruz z rozbiórki pokruszony ale na początku po wysypaniu były to dosyć ostre kawałki) i żona w miejscu na nim skręcała opony wyglądały podobnie jak właśnie na tym filmiku.
Rokiko
Forumowicz VIP

29 Lis 2022, 22:33

Nie było żadnego buksowania. Jazda to głównie asfalt + dojazd do posesji około 80m kamienia. Tak jak napisał kolega w poście powyżej wjazd i wyjazd z bramy czyli kręcenie kołami w miejscu + temperatura + ewentualnie słaba jakość opon i efekt jak na zdjęciu.
Pozostaje czekać aż kurier dostarczy nowe :)

Kwestia uszkodzonego zawieszenia raczej odpada ?
MarcinEn
Nowicjusz

29 Lis 2022, 23:37

MarcinEn napisał(a):Kwestia uszkodzonego zawieszenia raczej odpada ?

Eetam :D
szybki
Moderator - Tuning

30 Lis 2022, 20:23

odpada odpada
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

30 Lis 2022, 23:38

Opony dzisiaj wymienione, teraz pozostaje obserwować co się będzie działo.

Dzięki za wszystkie opinie :ok:
MarcinEn
Nowicjusz