Co warto kupić, co jest godne uwagi

11 Lis 2020, 00:48

Witam wszystkich :ok:
Mam mały problem bo nie wiem jakie auto kupić , ma być one do wszystkiego w teorii bo będzie to jedyne auto jakie będę posiadał, głównie od samochodu wymagam aby miał grzane fotele, klimatyzacje i dobry silnik (w miarę chwalony) mam pare modeli na oku i mam nadzieję że mi pomożecie w wyborze i dobrze by było aby uzasadnić krótko czy jak kto woli konkretniej (długo) dlaczego właśnie to auto. Budżet max 12 tys zł :naughty:
A te auto to:
Vw passat b5 fl 1.8t
Vw passat b5 fl 1.9 tdi (130km)
Vw golf V (silnik to nie wiem jaki)
Skoda Octavia I-II generacji ( silnik nie wiem jaki)
Z góry dzięki wszystkim za pomoc :) .
Kapturek
Nowicjusz

11 Lis 2020, 00:55

Musisz podać więcej konkretów - planowane roczne przebiegi, ile km dziennie, jak to wygląda mniej więcej % miasto/trasa, jeździsz sam czy z kompletem pasażerów etc
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

11 Lis 2020, 01:21

Dziennie robione autem będzie od 10-30 km max i jeżdżę autem sam no chyba że na zakupy czy tam do rodziny to z dziewczyną ale tak to sam jeżdżę przeważnie, mieszkam w mieście liczącym 50 tys ludzi ( nie ma dużych korków) Rocznie tak szczerze to nie wiem ile wyjdzie ale na oko jakieś 6 tys km pewnie
Kapturek
Nowicjusz

11 Lis 2020, 17:37

Ja bym spróbował poszukać golfa v 1,9 tdi/90, chociaż niby małe przebiegi roczne, ale za to nie będzie korków.
Poza tym mi wychodzi ok 10-12 tys rocznie jeśli dzień w dzień by było 30 km.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Lis 2020, 18:50

Zamiast Golfa lepiej szukać Astry H (lepsza blacha), silniki benzynowe tak naprawdę do wyboru do koloru. Przy Twoim użytkowaniu można też pokusić się o LPG (tutaj najlepiej 1.8 125KM, ale reszta też da radę).
Z przytoczonych w pierwszym poście, Octavia II też będzie ok.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

11 Lis 2020, 19:02

mike napisał(a):Zamiast Golfa lepiej szukać Astry H (lepsza blacha)
taaaaa, ciekawe w którym miejscu :sly: nie wyróżniłbym tu ani jednego ani drugiego.
Chcesz tanio jezdzić to bierz 1.9 tdi, spalanie niskie, ewentualne naprawy także.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Kia Carens otrzymała 5 gwiazdek EuroNCAP
    Nowa Kia Carens otrzymała 5 gwiazdek w testach zderzeniowych EuroNCAP - wiodącej europejskiej organizacji oceniającej najważniejsze aspekty bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Kia Carens jest jednym z dwóch tylko modeli ...
    Czy przekraczasz dozwoloną prędkość?
    Każdy z nas wie jakie mamy drogi i ograniczenia. Znaki ograniczające prędkość które często stoją w miejscach bezzasadnych (bo np. drogowcy zapomnieli zabrać po jakiejś naprawie drogi), są to bardzo częste przypadki ...

11 Lis 2020, 19:22

W każdym, nietrudno znaleźć Golfa z dziurawymi progami czy łączeniami błotników z owymi, gdzie w Oplu takowego nie ma :ok: podobnie jest zresztą w przypadku Touran vs Zafira.
Opel raczej kosmetyka np nad listwą na tylnej klapie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

11 Lis 2020, 19:34

demirbiras napisał(a):Ja bym spróbował poszukać golfa v 1,9 tdi/90, chociaż niby małe przebiegi roczne, ale za to nie będzie korków.
Poza tym mi wychodzi ok 10-12 tys rocznie jeśli dzień w dzień by było 30 km.

Liczysz 30 km a ja liczyłem 15 km (średnia) razy około 250 dni pracujących to masz 3750 km no ale jeszcze zakupy, jakieś wyjazdy od czasu do czasu większe i tak powiedziałem ze 6 tys. Te 90 km to nie za mało? Nie będzie czegoś takiego aby 3 razy zastanawiać sie czy wyprzedzać auto czy jednak nie :D ?
Kapturek
Nowicjusz

11 Lis 2020, 19:38

A o tych passatach co myślisz tak ogólnie? Zaraz zobaczę ta astre h :ok:
Kapturek
Nowicjusz

11 Lis 2020, 19:47

MikeWarto by było się wczytać w temat, wpisz sobie w szukajke "Astra rdza" a napewno wyskoczą tematy o newralgicznach miejscach takich jak rdza tylnej klapy, rdza progów, rdza pod lustekami i pewnie kilka innych.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

11 Lis 2020, 21:03

Kapturek napisał(a):Te 90 km to nie za mało? Nie będzie czegoś takiego aby 3 razy zastanawiać sie czy wyprzedzać auto czy jednak nie ?

Możesz podnieść moc na bezpieczne 130 koni, ale auto ma spory moment więc to nie jest wolnossąca benzyna.
A passat? jak wolisz ale 1,8T będziesz żarł paliwo jak głupi i koszty mogą być wysokie, 1,9 tdi 130 też bardziej rozbudowany diesel
Jak dla mnie dla Twoich potrzeb Golf jest ok.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Lis 2020, 21:17

Kao napisał(a):MikeWarto by było się wczytać w temat, wpisz sobie w szukajke "Astra rdza" a napewno wyskoczą tematy o newralgicznach miejscach takich jak rdza tylnej klapy, rdza progów, rdza pod lustekami i pewnie kilka innych.
o rdzy na klapie sam pisałem, bo u mnie też to jest (w okolicy listwy). Reszty jakoś nie ma, ciekawe dlaczego. Czyżby ocynk? :unsure:

Ja wiem, że na Świętość VW ręki się nie podnosi, ale takie są fakty - Astra H ma lepsze silniki oraz blacharkę niż Golf V.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

11 Lis 2020, 22:16

Ale nie możesz oceniać wszystkich egzemplarzy bazując na swoim, siedzę w fachu blacharki i lakierki od lat i wydaje mi się że mam większą wiedzę na ten temat ale Ty chcesz tu postawić ją w ideałach. Czy jest ocynk? Pewnie ze jest nawet w Astrze G był ocynk i co z tego?

Jako lakiernik twierdzę głośno że Astra i Golf są na jednym poziomie jeżeli chodzi o blachę.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Lis 2020, 00:15

Bo te 1.9 tdi to są i na pompie i na pompowtryskach tak? Nie jestem za dobry w tych sprawach i pytanie może wydać się głupie, z tego co słyszałem to lepiej jak się ma na zwykłej pompie, coś o uszy mi się obiło :D
Kapturek
Nowicjusz

12 Lis 2020, 00:21

Moja opinia nie jest oparta na jednostkowych przypadkach :ok: oglądałem pop kilkadziesiąt egzemplarzy każdego z nich, pomagając w zakupie znajomym czy innym ludziom.
Kapturek napisał(a):Bo te 1.9 tdi to są i na pompie i na pompowtryskach tak?
90KM na pompie skończyło się w Golfie IV. Tutaj masz pompotryski.
mike
Moderator
Awatar użytkownika