Co wybarać Audi A4 B6 1.8T czy Peugeot 407

06 Paź 2014, 08:46

Zastanawiam się nad zakupem Auta obecnie w grę wchodzą dwa modele:

Audi A4 B6 1.8T rocznik 2002 (2003 czasami się trafi)
Peugeot 407 1.8 2.0 rocznika 2006-2005 (2007 czasami się trafi)

Oba auta mają mieć instalację gazową.

Kwota jaką obecnie mam do dyspozycj to 20tyś.

Oba modele są zazwyczaj dość podobnie wyposażone, w Peugeotcie zdarzają się takie bajery jeszcze jak czujnik deszczu, zmierzchu i można je dostać w trochę niższej cenie.

Z tego co zdążyłem poczytać to oba auta są dość bezawaryjne.

Mam dość spory dylemat czy wybrać Audi czy raczej Peugeotua z lepszym rocznikiem?
Sam osobiście dość średnio się znam na samochodach a w śród znajomych mam opinie podzielone.

A może jakieś inne auto w tej cenie?

Dzięki wszystkim za pomoc.
Ja jestem w kropce....
DrDoom
Nowicjusz

Auto: Ibiza

06 Paź 2014, 09:37

Osobiście wybrałbym A4 B6 z tym silnikiem, dobrze się go gazuje i jeżeli kupisz dobre auto będziesz zadowolony. Oglądam wiele B6 i powiem Ci że ciężko jest znaleźć coś w tych pieniądzach w tym roczniku. Raczej obniżyłbym loty jeżeli chodzi o rocznik bo kupisz trupa. Zobacz jakie są ceny np. BEX-a 190 koni 1.8T w DE. Nawet wersje 163 są dosyć drogie - także łatwo nie będzie ale wybrałbym A4 tylko trzeba dobrze sprawdzić takie auto.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

06 Paź 2014, 10:39

Osobiście oglądałem takie Audi(2002) za 22tyś z gazem.
Nie sprawdziłem jeszcze dokładnie stanu technicznego tego auta, ale według faktur sporo wymian eksploatacyjnych miał zrobionych ostatnio.

A czemu uważasz, że z Audi bedę zadowolony? Masz jakieś konkretne powody?
DrDoom
Nowicjusz

06 Paź 2014, 10:52

1.8T to ostatni dobry silnik benzynowy grupy VAG, B6 jest dobrym autem, grubo malowane, czasami są problemy z rdzą w błotnikach mimo ocynku, trzeba nadkola raz na kilka lat zdemontować i wyczyścić, 1.8T jest prosty w naprawie i tak jak pisałem wcześniej nadaje się do gazu, B6 nie ma problemów z elektroniką jeżeli nie jest przekładane albo po dużym wypadku naprawiane na skrętkę. O zawieszeniu koledzy napiszą Ci wiele negatywnego ale jeżeli kupisz w dobrym stanie będziesz zadowolony tylko pamiętaj jeżeli coś zaczyna stukać to jedź sprawdzić za jeden wahacz zapłacisz 100 zł za komplet zawieszenia po jakimś czasie dużo więcej. Od jednego wahacza, łącznika lecą inne. Wielowahaczowe zawieszenie jest za to komfortowe i fajnie się prowadzi. Materiały w B6 są dobrej jakości, z początków produkcji farba wodna schodziła ale same plastiki są ok, nie ma raczej mowy o trzeszczeniu, piskach, zgrzytach mimo wieku auta. To auto budowali jeszcze mechanicy nie ekonomiści, wszystko jest proste do zdiagnozowania, sam możesz sobie kupić VAG-a i sprawdzać na bieżąco to auto. Jeżeli kupisz dobry samochód który nie ma 400 tys przebiegu będziesz zadowolony.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

06 Paź 2014, 10:59

Dzięki za wyczerpującą wypowiedz.

Słyszałem już opinie że to 12 letni gruchot i tylko będzie się już psuł i lepiej za te same pieniądze młodsze auto.

Dlatego chciałem zasięgnąć dodatkowej opini.
DrDoom
Nowicjusz

06 Paź 2014, 11:03

No wiesz są ludzie którzy wychodzą z założenia że lepsza nowa Dacia niż 6 letnie auto wyższej klasy. Najczęściej ten błąd popełniają tylko raz :)
Ale pamiętaj dobrych A4 z 1.8T jest bardzo mało - sprawdziłem już wiele takich aut i mało który nadawał się do użytkowania bezstresowego :) najlepiej to przejedź się jednym i drugim i zobacz co bardziej Ci pasuje a później zastanawiaj się nad wyborem.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kocham sport motorowy - Pascal Brodnicki
    Dzięki rajdom wyciszyłem się i skupiłem na tym, co naprawdę jest ważne w życiu. Rywalizacja jest wspaniała i daje ludziom mnóstwo pozytywnych emocji. Chyba każdy z nas marzy o tym, by kiedyś stanąć na podium - mówi ...

06 Paź 2014, 11:39

Na razie mi się nie spieszy. Po przymierzam się do obu zobaczmy co wyjdzie.
DrDoom
Nowicjusz

06 Paź 2014, 21:34

jak widzę taki temat to od razu z góry znam odpowiedz forumowiczów... stereotypy na temat francuskich aut nadal żywe... ja bym wybrał Peugeota a to dlatego że mam takie w rodzinie i jak dla mnie świetne auto trzy lata już jeździ i nic nie robione(oprócz wymiany olejów oczywiście) no i oryginalny wygląd odróżniasz się od wszystkich posiadaczy aut grupy VAG
matheo789
Początkujący

Miejscowość: Białystok

06 Paź 2014, 22:21

DrDoom napisał(a):Słyszałem już opinie że to 12 letni gruchot i tylko będzie się już psuł i lepiej za te same pieniądze młodsze auto.
Od kogo? I od kiedy 12 lat to gruchot?
Mam Mondeo z 99r i jest bardzo okej, moja poprzednia Astra z 95r do dziś jeździ bez rdzy :!:
Jest wiele przykładów aut które pomimo upłwu lat są okej, jeśl zadbane :yes:
motozakup napisał(a):No wiesz są ludzie którzy wychodzą z założenia że lepsza nowa Dacia niż 6 letnie auto wyższej klasy.
Daci bym za darmo nie brał, chyba że Dustera do orki na polu, ew. budowlanki :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

06 Paź 2014, 22:37

Dokładnie tak jak napisałeś :) gruchoty 12 letnie to będą auta które obecnie się sprzedaje za 12 lat. Ciekawe jaki % tych samochodów będzie w stanie jeździć po naszych drogach i kogo będzie stać na ich naprawę a czasami niezbędne wizyty w ASO (ochrona komponentu itp.)
Starsze samochody są czasami mniej problematyczne niż te nowe.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

07 Paź 2014, 12:24

Chodziło konkretnie o to ze za pieniądze które trzeba by dać za Audi można mieć coś w lepszym roczniku.

Stylistycznie z zewnątrz podoba mi się bardziej Audi, w środku znowu Peugeot.
No ale auto ma też jeździć a nie wyglądać.

Odradzano mi też Audi bo niby części drogie, zrobiłem porównanie to ceny takie jak do Peugouta albo i tańsze.

Narazie ciężko mi podjąć decyzje.
DrDoom
Nowicjusz

07 Paź 2014, 15:59

DrDoom napisał(a):Odradzano mi też Audi bo niby części drogie, zrobiłem porównanie to ceny takie jak do Peugouta albo i tańsze.
Części drogie? Przecież to VW w innej budzie. Fakt faktem do Puga są tańsze, bo to francuz.

Pamiętaj że w Pugu masz ponad metrowy zwis przedni którym wzędzie haczysz.. Tak sobie z elektroniką i słaby zawias ale w Audi to samo. Na plus dla Puga to lepsza wygoda oraz wyposażenie. W Audi często były korby z tyłu a w Pugu np. panoramiczny dach, climatronic, pełna elektryka.. :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

07 Paź 2014, 16:19

Wersje Audi oglądam tez dość wysoko wyposażone. W peugeot dodatkowo jest czujnik zmierzchu i deszczu. Tak oba mają praktycznie to samo różnica w przebiegu i roczniku.

Co do komfort no to Peugeot w środku robi lepsze wrażenie no ale ten model zaczęto produkować 4 lata później. I kwestia jak będzie wyglądał po kolejnych 5 latach użytkowania.
DrDoom
Nowicjusz

07 Paź 2014, 16:23

Masz może link do ofert?
Koniu
Forumowicz VIP

07 Paź 2014, 17:00

Do Peugeota:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Audi oglądałem na giełdzie i nie mam do niego ogłoszenia internetowego.
DrDoom
Nowicjusz