Co wybrać Audi a6 c5 vs. Saab 9-3??

28 Lut 2016, 15:11

Witam.

Mam zakłopotanie, mam nadzieję ,że znajdzie się ktoś kto mi pomoże rozwiać moje wątpliwości i zakłopotania... waham się nad kupnem samochodu...
Kolega ma do sprzedania.

Audi a6 c5 2.4 sprowadzony z Włoch z gazem w tamtym roku założył gaz.
rok prod. 2000r. manual ma naliczniku 140tys. i mówi że był w salonie Audi o sprawdzenie tego przebiegu i jest autentyczny cena tego samochodu to 17tys.
i do ceny dorzuca jeszcze komplet letnich i zimowych nowych opon letnie na alusach a zimowe na stalowych...(przypomne tylko ,że kolega ma firme która zakłada gaz i mówi że wrzucił tam butle 70L i leprzy reduktor....)

Drugi samochód tak od niedawna przykuł moją uwagę to Saab...ale z Saabem jest tak że muszę już go kupić np. od handlarza od niepewnych rąk...spodobały mi się takie modele.... co do saaba to tylko 2.0T

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Dodam jeszcze ,że jeżdżę różnie czasami w 4 miesiące pykne 10tys. a czasami dopiero po 9 miesiącach mam 10tys. jezdżę dużo po mieście i trasy....

Co Wy byście wybrali ? pewnie Audi z gazem..... czy Saaab 2.0T. Jak stoi eksploatacja tych samochodów ? Lubie też szybkio jeździć mam ciężką nogę :D...
Magic
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 03 2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mazda 323f
Silnik: 1.5 90KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

28 Lut 2016, 22:44

Pomoże ktoś ?
Magic
Nowicjusz

29 Lut 2016, 18:18

Różnica polega na tym, że Audi jest o klasę wyżej pozycjonowane. Będzie też bardziej komfortowe z lepiej wykończonym wnętrzem ale będzie też zauważalnie wolniejsze przy podobnym spalaniu.
Saab to bardziej zwarte auto z gorszymi plastikami w środku ale bardzo dobrym i dynamicznym silnikiem. Kolega ma taką Sabinę tylko z dieslem i wiem, że 2,0T to najlepszy wybór w tym modelu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

29 Lut 2016, 22:20

Hmm czyli lepiej się nie pchać w Saaba ? i kupić Audi w miarę z pewnych rąk ? niż kupić Saaba od handlarza ? z przekręconym licznikiem i wypicowanym wnętrzem?
A czy ktoś wie ile kosztuje utrzymanie Saaba ?
jak to ma się do Audi ?
Magic
Nowicjusz

29 Lut 2016, 22:28

Ja po swoim opisie tych zdecydowałbym się właśnie na Saaba :?
Saab będzie tańszy w utrzymaniu od Audi, bo to segment niżej i jest oparty na Oplu Vectrze C
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Lut 2016, 22:30

no okej a Saaby często się psują jest to wadliwy samochód ?
Magic
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VW Caddy BiFuel z fabryczną instalacją LPG
    Volkswagen Caddy dzięki wielu wersjom nadwozia, szerokiej gamie silników i dwóm rozstawom osi, jest niezwykle uniwersalnym samochodem. Świetnie sprawdzi się jako auto użytkowe w pracy, jak i jako samochód ...

29 Lut 2016, 22:31

Nie są jakoś przesadnie awaryjne
Kolega ma z dieslem ale wszystkie usterki wynikają mu z połączenia miasto + diesel = awarie osprzętu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Lut 2016, 22:38

dzida napisał(a):Saab będzie tańszy w utrzymaniu od Audi, bo to segment niżej i jest oparty na Oplu Vectrze C

Będą porównywalne, A6 bazuję na częściach z A4 B5/Passata B5, a części dedykowane tylko do tego modelu nie są droższe od tych z A4.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

29 Lut 2016, 22:53

Ehh Panowie tak dwuznacznie piszecie xD
chyba zostane przy sprawdzonym i tanim oraz bardziej dostepnymi czesciami...Audi a6
niż kupic Saaba od handlarza...i włożyć pare kafli..
A mógłym mi ktoś powiedzieć ile kosztowło by przerejstrownaie takiego Saaba 2.0T
Magic
Nowicjusz

29 Lut 2016, 23:53

Zapewnia Cię, że Audi kupione od handlarza też w 90% okaże się trupem :roll: Saab jest a popularny, a więc żeby się sprzedał musi sobą coś reprezentować. Lekko podpicowane Audi sprzeda się zawsze, z jakimkolwiek silnikiem nawet najgorszym by nie było :yes:
Kwestia czy 9-3 czy a4/a6 tańsze w eksploatacji jest dość zawiła. Saab ma z przodu McPhersona, Audi wielowahacz. McPherson jest wytrzymalszy, wielo jeśli robisz na dobrych częściach jest drogi. Jeśli jeździsz po kiepskich drogach wielo szybko siądzie bo werepy w połączeniu z masą silnika robią swoje. Z tyłem jest już lepiej ale tutaj pojawia się kolejna kwestia - Saab jest na płycie podłogowej Vectry C, a jej znanym problemem jest... Awaryjne zawieszenie tylne, które jest nie tanie :mrgreen: także znów wybieramy między rzeżączką i AIDS, choć znając historię marki ze Szwecji śmiem podejrzewać, że mimo iż mieli gotowe podwozie i tak przy nim kombinowali (przez to splajtowali). Blacharka w obu bdb, wnętrze podobnie się zużywa ale w 9-3 IMO ciekawsze ale lubi potrzeszczeć. Audi schodzący lakier bezbarwny, często denne wyposażenie (np korby z tyłu), w 9-3 dość łatwo o skóry.
Najlepiej wejdź sobie na &parts (żeby znów nie było że reklama :mrgreen: ) czy temu podobne sklepy internetowe z częściami i po prostu porównaj dobrej jakości zamienniki części eksploatacyjnych i będziesz wszystko wiedzieć.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Mar 2016, 00:19

Ale ja audi nie kupuje od handlarza tylko od znajomego z wioski...w tamtym roku kupił je i sprowadził z Włoch..założył odrazu gaz i hak markowy zdejmowany... :P właśnie kusi mnie ten Saab a co miałeś namyśli do zaawieszenia z tyłu ? ja jestem lajkiem z motoryzacji więc nie wiem... :P i jeszcze jedno jak jest z zagazowanie Saaba ? czy tam jest bezpośredni wtrysk ?
Przekonałeś mnie trochę do Saaba

[link do oferty na Olx wygasł]

jutro pojadę zobaczyć ten model :)
Magic
Nowicjusz

01 Mar 2016, 00:22

Aha i jak jest z dostępnością części do Saaba ? skoro firma splajtowała ?
Magic
Nowicjusz

01 Mar 2016, 00:33

Magic napisał(a):audi nie kupuje od handlarza tylko od znajomego z wioski...w tamtym roku kupił je i sprowadził z Włoch..założył odrazu gaz i hak markowy zdejmowany.
tym bardziej bym nie kupił :mrgreen: wg mnie chora sytuacja, że gość po kupnie i takiej sumie zainwestowanej w auto od razu je sprzedaje - to tak jakbyś uwił sobie rodzinne gniazdko w domku na przedmieściach po czym stwierdził że Twoje życie jest do d.py i przeniósł się do ciasnego wynajmowanego mieszkania na blokowisku
Magic napisał(a):jak jest z zagazowanie Saaba ? czy tam jest bezpośredni wtrysk ?
jest to prosty silnik z wtryskiem wielopunktowym dobra instalacja mu posmakuje :ok: znajomy ojca miał VC 2.0t z gazem i nie narzekał
Magic napisał(a):jak jest z dostępnością części do Saaba ? skoro firma splajtowała ?
nie ma problemu, ponieważ części nie produkował Saab tylko poddostawcy. W razie w można posiłkować się Vectrą tudzież internetem, ale jakiś egzotyk to nie jest więc będą dostępne od ręki
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Mar 2016, 11:13

pkc napisał(a):Będą porównywalne, A6 bazuję na częściach z A4 B5/Passata B5, a części dedykowane tylko do tego modelu nie są droższe od tych z A4.

tylko weź po uwagę masę auta i wpływ tego np. na elementy zawieszenia jakbyś pakował tam elementy prosto z ww modeli

Magic napisał(a):i tanim oraz bardziej dostepnymi czesciami...Audi a6

zdziwisz się jakie są "tanie" (piszę o markowych)

Magic napisał(a):Aha i jak jest z dostępnością części do Saaba ? skoro firma splajtowała ?

bez problemu, bo pasują od Opla (mówię o 9-3). Inna sprawa, że oddział Saaba odpowiedzialny za części dalej istnieje
Daewoo też splajtowało i części są dostępne od ręki
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Mar 2016, 14:33

Dziekuje Panowie daliście mi porządne argumenty...i kupuję Saaba 9-3 :) mam nadzieję ,że mi posłuży z 5 lat... bez jakiegoś większego wkładu finansowego....
Moim zdnaiem temat do zamknięcia. :ok:
Magic
Nowicjusz