Co wybrac? (bmw, audi?)

25 Gru 2010, 22:14

Witam,
z racji tego ze uzytkuje teraz Land Cruisera 120 z 2003 roku diesel 200 km
chcialbym go sprzedac i kupic cos innego.
Powod sprzedazy glowny jest taki ze auto zaczyna sie sypac tzn padaja juz w nim niektore podzespoly a z racji tego ze bardzo drogie sa czesci do niego chcialbym uciec z tego rocznika i modelu.
Zalezy mi na kupnie auta z napedem na 4 lapy, mocnym dieslu (3.0) i w wersji kombi.
Myslalem o 3 opcjach:

1. Audi A6 allroad
2. Audi A6
3. Bmw 530 X

wszystko w kombi

Co byscie polecili ?
Zalezy mi na malo awaryjnym aucie i nie chce wybrac jakiejs wersji, ktora pozniej sie okaze mocno awaryjna z racji wad projektowych.
Na co uwazac w wyborze tych aut?

myslalem cos w okolicach 50-90K
Ostatnio edytowany przez hektorrr, 25 Gru 2010, 22:33, edytowano w sumie 1 raz
hektorrr
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

25 Gru 2010, 22:26

A6 i seria 3 to auta różnej klasy. A6 można porównyważ z serią 5. Allroad ma drogie częsci. 4x4 w A6 jest bardzo dobry, więc ja brałbym zwykła A6, auto mało awaryjne i bardzo fajnie się prowadzi.
ens
Początkujący

Auto: Audi TT 1.8T 259KM

25 Gru 2010, 22:35

ens napisał(a):A6 i seria 3 to auta różnej klasy. A6 można porównyważ z serią 5. Allroad ma drogie częsci. 4x4 w A6 jest bardzo dobry, więc ja brałbym zwykła A6, auto mało awaryjne i bardzo fajnie się prowadzi.

mea culpa najmocniej przepraszam chodzilo o bmw 530 (lub ogolnie 5tke w dieslu)
A co allroada to rozumiem ze on czesci ma tylko drogie w kwesti zawieszenia tzn amory bo sa regulowane ? bo wlasciwie nic innego tam innego nie rozni sie od zwyklej A6?
Aha czy w A6 i bmw napedy na 4 lapy sa stale? pytam bo nie chce juz miec nigdy auta z nagle dolaczajacym sie napedem w momencie wykonywania zakretu... co grozi wyladowaniem na drzewie
hektorrr
Nowicjusz

25 Gru 2010, 22:44

W A6 jest stały, w bmw nie orientuje się za bardzo. Co do allroada, części mogą być nawet identyczne, i różnić się ceną. Znajomy miał jakiś czas allroada, i wymienił go na zwykłą A6, więc coś może byc na rzeczy. A6 to naprawdę świetne auto, możesz je brać spokojnie.
ens
Początkujący

25 Gru 2010, 22:51

Również jestem za A6. Samochód naprawdę warty swej ceny.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

25 Gru 2010, 22:53

ens napisał(a):W A6 jest stały, w bmw nie orientuje się za bardzo. Co do allroada, części mogą być nawet identyczne, i różnić się ceną. Znajomy miał jakiś czas allroada, i wymienił go na zwykłą A6, więc coś może byc na rzeczy. A6 to naprawdę świetne auto, możesz je brać spokojnie.

no wlasnie chce uniknac cen z kosmosu dla przykladu mam LC 120 w opcji pneumatycznej
i amory do przodu w normalnej kosztowaly 400 zl za komplet a w tej moje jeden kosztowal 2300... wiec moze faktycznie daruje sobie allroda (aczkolwiek czasami sie przydaje wysokie zawieszenie)
Co do zwyklej A6 celuje w silni 3.0 diesel automat mam pare pytan:

1. widzialem ze w niektorych wersjach sa lopatki do zmiany biegow czy w dieslu tez tak jest? jesli tak to jak sie skrzynia ta nazywa?

2. Co do navigacji widzialem ze sa 2 rodzaje mala i duza a mi chodzi oczywiscie o ta druga jak ona sie nazywa?

3. czym sie roznia miedzy sobia roczniki 2005, 2006, 2007 ?

4. na co uwazac przy kupnie ? tzn jakie czesci/elementy sa tzw felerami w tych modelach i trzeba zwracac uwage przy ich kupnie ?

5. jest w tych modelach i rocznikach 25-27 tzw system keyless ?

6. ile wersja 3.0 diesel pali trasa/miasto ?

7. systemy audio sa rozne ? jesli tak to jaki tam jest najlepszy ? (oczywiscie chodzi mi o systemy audio fabryczne)
hektorrr
Nowicjusz

25 Gru 2010, 23:19

1. widzialem ze w niektorych wersjach sa lopatki do zmiany biegow czy w dieslu tez tak jest? jesli tak to jak sie skrzynia ta nazywa?

Jeździłem troche tym dieslem 3.0 w automacie, rzadnych łopatek nie widziałem, autoamat zmieniał biegi bardzo sprawnie.
3. czym sie roznia miedzy sobia roczniki 2005, 2006, 2007 ?

Nie dam sobie ręki uciąć ale od 2004r zmieniała się moc tego diesla. Pierwsze roczniki miały 224Km potem było podaj 230 i na końcu 240. Pozatym był po drodze chyba jakiś lift
5. jest w tych modelach i rocznikach 25-27 tzw system keyless ?

Ja się z tym nie spotkałem
6. ile wersja 3.0 diesel pali trasa/miasto ?

W mieście 11/12, trasa to już zależy od temperamentu :smile: 7L/100km jest spokojnie do zrobienia, przy szybszej jeździe te wartości oczywiście rosną.
7. systemy audio sa rozne ? jesli tak to jaki tam jest najlepszy ? (oczywiscie chodzi mi o systemy audio fabryczne)

topowe to są BOSE, oraz najlepszy fabryczny system w A6 BANG&OULFSEN
ens
Początkujący

25 Gru 2010, 23:38

xDrive jest to napęd stały z elektronicznie regulowanym rozdziałem momentu między kołami, jeżeli wszystkie mają przyczepność to 60% mocy idzie na tył, 40% na przód. W zależności od warunków trakcyjnych, te wartości się zmieniają i mogą być przekazywane nawet na pojedyńcze koło, czego w quattro nie ma. Za BMW przemawia lepszy silnik i lepszy napęd. xDrive może być droższy w eksploatacji od quattro (elektronika). W E60 podobno się nie popisali (jak na BMW) z jakością materiałów, musiał byś wejść, pomacać i porównać z Audi. Natomiast na niekorzyść Audi według mnie wpływają elementy konstrukcyjne pojazdu rodem z VW (i Skody przy okazji). Ogólnie wybrałbym E60.
Ostatnio edytowany przez jiGsaw, 25 Gru 2010, 23:42, edytowano w sumie 1 raz
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

25 Gru 2010, 23:41

jiGsaw napisał(a):Xdrive jest to napęd stały z elektronicznie regulowanym rozdziałem momentu między kołami, jeżeli wszystkie mają przyczepność to 60% mocy idzie na tył, 40% na przód. W zależności od warunków trakcyjnych, te wartości się zmieniają i mogą być przekazywane nawet na pojedyńcze koło, czego w quattro nie ma. Za BMW przemawia lepszy silnik i lepszy napęd. Xdrive może być droższy w eksploatacji od quattro (elektronika). W E60 podobno się nie popisali (jak na BMW) z jakością materiałów, musiał byś wejść, pomacać i porównać z Audi. Natomiast na niekorzyść Audi według mnie wpływają elementy konstrukcyjne pojazdu rodem z VW (i Skody przy okazji). Ogólnie wybrałbym E60.

no wlasnie miedzy tymi 2 autami mocno sie zastanawiam,
Aczkolwiek trudno jest dostac bmw 5 z 3 litrowym dieslem i napedem na 4 lapy a ja musze miec ten naped mimo wszystko nie chce juz wracac do 1 oski...
Nie widzieliscie moze jakis perelek ?
hektorrr
Nowicjusz

25 Gru 2010, 23:44

Ciężko jest dostać, bo BMW ludzie cenią głównie ze względu na RWD i taka jest podstawowa wersja, ja im się nie dziwię, więc mało kto wybiera 4x4. Natomiast w Audi Quattro to podstawa według mnie, jeżeli mamy mówić o jakimś przyzwoitym poziomie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

25 Gru 2010, 23:44

jiGsaw napisał(a):Natomiast na niekorzyść Audi według mnie wpływają elementy konstrukcyjne pojazdu rodem z VW (i Skody przy okazji).
Ogólnie wybrałbym E60.

przy 3.0 tdi to wszystko raczej traci sens :wink:

jezeli a6 jest w quattro roznica na korzysc e60 nie jest oczywista :wink: dla mnie auta jak najbardziej porownywalne i spokojnie mozna miedzy nimi wybierac. od siebie dorzuce e-klase 4 matic.

A podaj jescze swoje oczekiwania wzgledem auta- do czego uzywasz? co Ci przeszkadza? co Ci sie w aucie podoba?

Szukaj nie NAJTANSZYCH a najbardziej zadbanych- to auta wyzszej klasy i eksploatacja moze byc drozsza niz w przypadku LC. tym bardziej ze do PL trafiaja raczej igly z przebieghiem 300kkm+
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

25 Gru 2010, 23:52

JerzyB333 napisał(a):
jiGsaw napisał(a):Natomiast na niekorzyść Audi według mnie wpływają elementy konstrukcyjne pojazdu rodem z VW (i Skody przy okazji).
Ogólnie wybrałbym E60.

przy 3.0 tdi to wszystko raczej traci sens :wink:

jezeli a6 jest w quattro roznica na korzysc e60 nie jest oczywista :wink: dla mnie auta jak najbardziej porownywalne i spokojnie mozna miedzy nimi wybierac. od siebie dorzuce e-klase 4 matic.

A podaj jescze swoje oczekiwania wzgledem auta- do czego uzywasz? co Ci przeszkadza? co Ci sie w aucie podoba?

Szukaj nie NAJTANSZYCH a najbardziej zadbanych- to auta wyzszej klasy i eksploatacja moze byc drozsza niz w przypadku LC. tym bardziej ze do PL trafiaja raczej igly z przebieghiem 300kkm+

Co do merca odpada w sensie wizualnym kompletnie mi nie odpowiada chociaz moze juz nie ten czas aby samym designem sie kierowac a bardziej funkcjonalnoscia.
Co do oczekiwan to tak:

2 malych dzieci, zona, duze zakupy w spozwyczym selgrosie robie raz na miesiac dosc spore zakupy wiec stad to kombi + czasami jakies wyjazdy. Pasowalo by sie zapakowac z tym wszystkim gdzies.
Piszesz ze ekspolatacja jest drozsza niz LC ? hmm czyli amory sa drozsze niz 2300 zl za jedna sztuke ?
Jakie sa np ceny za klocki hamulcowe i tarcze?
hektorrr
Nowicjusz

25 Gru 2010, 23:57

nie chodzi o konkretne czesci, tylko o weksploatowanie wiekszosci takich aut w 'okazyjnych' cenach :wink:
jak trzeba wymienic pol auta zeby jezdzilo jakies roznice rzedu 100 zl na korzysc auta X nie graja roli.
podobny poziom- skoro masz 90 tysiecy na samochod nie przesadzaj ze Cie na tarcze nie bedzie stac :roll: wtedy moze lepiej jakies auto klasy sredniej, a nie wyzszej co podkreslam na kazdym kroku :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

26 Gru 2010, 00:00

JerzyB333 napisał(a):nie chodzi o konkretne czesci, tylko o weksploatowanie wiekszosci takich aut w 'okazyjnych' cenach :wink:
jak trzeba wymienic pol auta zeby jezdzilo jakies roznice rzedu 100 zl na korzysc auta X nie graja roli.
podobny poziom- skoro masz 90 tysiecy na samochod nie przesadzaj ze Cie na tarcze nie bedzie stac :roll: wtedy moze lepiej jakies auto klasy sredniej, a nie wyzszej co podkreslam na kazdym kroku :wink:

oczywiscie ja wole wydac wiecej na auto niz pare groszy mniej i pozniej dolozyc x 2 tyle.
Mi chodzi tez o to abym nie dokladal do tego auta bog wie ile tzn przy zmiane drobej rzeczy typu tarcze, klocki albo nawet amortyzatora ktory kosztuje tyle co wakacje...
hektorrr
Nowicjusz

26 Gru 2010, 00:07

Tyle ze w autach tej klasy przegląd okresowy potrafi kosztować tyle co jak to okresliles wakacje;) musisz zdecydować czy luksus i blichtr są dla Ciebie ważniejsze niż walory praktyczne auta bo za 90 tys kupisz nowe auto segmentu d które gabarytowo nie będzie odbiegać od wspomnianych w temacie. Np. Superb, insignia. Swoją droga nikt o
Zdrowych zmysłach nie oczekuje od luksusowego auta o mocnym silniku pod maska taniej eksploatacji;) w takim wypadku nie wystarczy kasa na zakup trzeba tez mieć na utrzymanie autka w należytym stanie:)
JerzyB333
Stały forumowicz