Co wybrać ?? BMW e46 320d 150 hp czy volvo s80 t5 226 hp??

09 Lut 2011, 01:34

Witam wszystkich !! Zamierzam kupic samochod i mam dylemat bo nie wiem ktory wybrac..
Jakie jest wasze zdanie ?? Lepsze volvo s80 t5 z silnikiem 2.0t z lpg 226 koni czy BMW e46 z silnikiem 2.0 150. konnym w diesel'u ??
Oba auta bardzo mi sie podobaja jednak nie wiem ktore z nich jest bardziej niezawodne i tansze w utrzymaniu. Dodam jeszcze ze volvo ktore mam na oku jest w full opcji i bylo serwisowane do 2010 roku a BMW jest w skromnej wersji a do tego droższe o 6 tysiecy (volvo 16 tysiecy a BMW 22 tysiace zlotych)
Interesuje mnie rowniez ile pali na stowke volvo bo BMW juz wiem ze pali od 5 do 11 litrow :)
Z gory dziekuje za odpowiedzi !!
saper_89
Nowicjusz

Miejscowość: grudziadz

09 Lut 2011, 03:01

Skoro jeździsz BMW to chyba wybór jest prosty co do następnego auta :) e46 super samochód, choć w środku mógłby być trochę ładniejszy(jednak z navi i skórą już mi sie podoba zupełnie) to i tak niszczy wszystkie okropne Volvo. Co do silnika to widzę, że celujesz w poliftowy, 150KM to już całkiem dobre osiągi bo i moment obrotowy konkretny. Sam chcę za rok kupić BMW jednak mimo wszystko 5 choć myślałem o 7. W BMW wole silniki benzynowe (najlepiej V8 4.4 :D ), do dieseli jakoś nie mam przekonania głównie w szybko padające turbo i wtryski CR (choć BMW i tak robi najlepsze diesele na świecie). Tak czy inaczej BMW bardziej korzystny wybór, w tym silniku spalanie nie duże, a i koszty utrzymania też nie powinny porażać w końcu seria 3. Najmniej trwałe wiadomo zawieszenie jednak w trójkach da się przeżyć bo porównując do zawieszenia z np. BMW V8 to niebo a ziemia... Bierz BMW i na pewno nie będziesz żałował :). Za tą cenę myślę, że możesz już wyrwać w miarę zadbany egzemplarz.
W związku z BMW poczytaj sobie o klapkach kolektora dolotowego bo to też ważna sprawa w dieselach BMW... Jest to jednym z powodów dla których wolę kupić benzynkę, ale może też dlatego że już raz miałem diesela i sporo razy mnie zdenerwował.
Pozdrawiam
buła6
Nowicjusz

Miejscowość: Mińsk Mazowiecki

09 Lut 2011, 09:56

Podpisuje sie pod tym co napisane powyżej. Tez miałem diesla i domiasta nigdy wiecej, jednak pomyśl nad BMW ale radziłbym benzynę.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

09 Lut 2011, 12:35

Musi jeszcze minąć kilka lat zanim zwiększy się świadomość społeczna i ludzie zrozumieją, że nie opłaca się jeździć turbodiesel'em po bułki do sklepu. Również przychylam się ku E46, mimo, że S80 to wielkościowo odpowiednik 5er, a nie 3er.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

09 Lut 2011, 13:10

buła6 napisał(a):\ to i tak niszczy wszystkie okropne Volvo.
(choć BMW i tak robi najlepsze diesele na świecie).

Co to znaczy niszczy wszystkie okropne Volvo ? :roll:
A moja mama robi najlepsze pierogi na świecie bo jadłem tylko jej :roll:

Wszystko zależy czy jeździsz w trasie czy raczej po mieście. Jeśli większość miasta to diesel faktycznie będzie mało oszczędny i awaryjny ( chociaż ja jeżdżę dieslem po mieście i póki co nic się nie dzieje ). Tak czy inaczej wybrałbym Volvo, nie dość, że mocniejsze to lepiej wyposażone. Chyba, że znajdziesz BMW z lepszym wyposażeniem i jakimś 2.0 lub 2.5 - w benzynie rzecz jasna.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Lut 2011, 14:04

Nigdy nie miałem Volvo ale kilkakrotnie oglądałem ich wnętrza i są po prostu tragiczne. Wczoraj pisząc posta włączyłem sobie na allegro Volvo S80 za 80k i jak spojrzałem na wnętrze to pomyślałem, że to żart z resztą tak samo jest w Saabach, ale to tylko co do wnętrza moje zdanie bo z zewnątrz te nowsze volvo bardzo mi się podobają ;) Co do benzyn BMW to najbardziej opłaca się silnik 2.8 super osiągi spalanie będzie porównywalne do 2.5 i o ile dobrze pamiętam to najlepszy silnik jaki wydali w R6.
buła6
Nowicjusz

Miejscowość: Mińsk Mazowiecki

10 Lut 2011, 10:17

Polecam Ci Volvo, bardzo dobry samochód dobrze się prowadzi tylko niestety ma napęd na przód. Volvo oferowało też bardzo dobre i oszczędne diesle 2,4 D5 163KM. Miałem taki sam w V70 i spalanie w 4 osoby z bagażem na 1000KM z Holandii pod Toruń wyniosło średnio ok. 7l(według własnych obliczeń, komputer pokazywał mniej :P). Co do awaryjności Diesli sporo jeżdżę Terracanem 2.9CRDI po mieście i świetnie się trzyma, tankuję na stacji Carrerfour i silnik pracuje wyśmienicie a słynie ze swoich wyjątkowo delikatnych pompowtryskiwaczy, a przy tym koszt przejechania 100km jest mniej więcej taki sam jak nowszych "ekonomicznych" benzyn. Dodatkowo charakterystyka pracy diesla i jego moment obrotowy przemawia za tym iż lepiej nadaje się on do miasta od benzyny ;)
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna