10 Lut 2011, 10:09
Ciężko powiedzieć, Toledno na pewno jest większe i przestronniejsze w środku do tego ma większy bagażnik niż Astra sedan i hatchback, długość po złożeniu siedzeń w bagażniku podobna. Astra wygrywa natomiast jeśli chodzi o schowki itp. Choć nie jest tego dużo ale posiada kieszenie w drzwiach, schowek główny i na konsoli środkowej schowek i małą półeczkę, Toledo ma tylko drzwi, minimalny schowek pasażera (airbag zajmuje dużo miejsca) i półeczkę w konsoli centralnej, plusem może być płaska powierzchnia deski rozdzielczej. Toledo łatwiej chyba spotkać z bogatszym wyposażeniem obejmującym ABS, centralny zamek z pilotem, 2x Airbag, wspomaganie, komputer z MFA, elektrykę szyb i lusterek, halogeny przednie, regulację fotela kierowcy, podłokietnik z tyłu, itp.
Korozja. Wszystko zależy też jak auto było wcześniej utrzymywane, ale ogólnie i Astra i Toledo jest podatna na korozję choć są egzemplarze które trzymają się rewelacyjnie. Mam swoją teorię iż Toledo składane w Hiszpanii bardziej korodują niż te z Niemcowni. Silniki diesla, 1.9TDI jak to TDI napewno będzie trochę żwawszy ze względu na trochę więcej koni, 1.7TD z Astry jest albo Oplowskie albo Isuzu, różnią się szczegółami, Oplowski ma ponoć lepszy dół. Znajomy ma taką 1.7TD oprócz awarii turbo to nic się z nią nie dzieje. Ja mam Toledo tylko że w benzynie i też jestem zadowolony z niego bardzo.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....