Co wybrać: VW Golf, Ford Fiesta czy Toyota Corolla?

23 Cze 2010, 13:59

Na pewno. Zgadzam się ,że przy naprawdę delikatnym traktowaniu silnika...

Z resztą cisnąc każdym innym autem ,to spalanie wzrasta wyraznie. :smile:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

23 Cze 2010, 20:46

Cały czas mówicie o trasie, a w dyskusji chodzi, że głównie w mieście.
Zgodzę się z Arturem, że auta z grupy VW nadają się do tego. Nie są zbyt wysilone i bardzo dobrze znoszą gaz. Ja osobiście jeżdżę Nissanem na LPG i jest ok.
Gufi
Aktywny

23 Cze 2010, 23:18

Witajcie ponownie,

a ja myślę i myślę i głowa mi już pęka :cry:
Toyota Yaris odpada. Wiem, benzynka oszczędna, ale to baardzo małe auto z mikroskopijnym bagażnikiem. Wnętrze tego samochodu też do mnie nie przemawia.
Co do fiatów, to może jestem uprzedzona ale kojarzą mi się z większą awaryjnością. To odczucie czysto subiektywne, może niemądre są te moje uprzedzenia...
Ibizę mogę wziąć pod uwagę mimo, że wielkością odpowiada chyba Yarisce.
Potrzebuję wiecej czasu na zapoznanie się z tematem benzyny.

Wracając do diesli, dziś oglądałam Toyotę Corollę 2,0 d4d. Gdyby nie fakt, że to tylko 3 drzwi, to byłaby już chyba moja. Kiedy wsiadłam do tego samochodu, to poczułam, że to jest to coś - bardzo chciałam ją mieć. Wcześniej golfy, seaty, ople itd nie zrobiły na mnie takiego wrażenia. Zastanawia mnie też silnik 1,4 d4d - czy aby na pewno jest dość mocny dla Corolli? I druga sprawa, części... Dla TDI są jednak dużo tańsze. Eh, proszę, napiszcie coś złego na temat corolli!!! Może wtedy przestanie mi się podobać.
Lychee
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 01 01 2001

24 Cze 2010, 00:01

Lychee napisał(a):Kiedy wsiadłam do tego samochodu, to poczułam, że to jest to coś - bardzo chciałam ją mieć.

Widzę ze Ciebie tez dopadla choroba na Corollę.Ja jako juz niereformowalny
/wiek :mrgreen: /tylko i wyłacznie VW lub Audi a jednak kiedy ostatnio mialem na
OBT Toyotę Corollę to mi się do niej zaczęła uśmiechac papucha/niestety nie do
sprzedania-myślę o kupnie sam./Jedno co mogę powiedzieć kiedy sprawdzam
samochody na bad.tech.-jezeli chodzi o stan tech./glownie wycieki oleju z silnika i
skrzyni biegów/zadna inna marka nie dorownuje Toyocie... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

24 Cze 2010, 11:27

Golf
malysmall
Nowicjusz

Miejscowość: Lodz

24 Cze 2010, 18:57

Coś złego o Toyocie..? Hmmm... :roll:

Płacisz jednak za ...znaczek na masce. :neutral:
A może warto..?

Silnik D4D... jak załatwisz go np: złą ropą ,to naprawa może sięgnąc 15 tys zł. :???:

:wink: :smile: :grin:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wodorowy samochód Lexusa przyłapany na testach?
    Wodorowa Toyota Mirai może mieć wkrótce bardziej luksusowego kuzyna. Spotterzy przyłapali na amerykańskich ulicach nietypowego sedana Lexusa w kamuflażu, napędzanego najpewniej wodorowymi ogniwami paliwowymi. Auto ...

24 Cze 2010, 23:52

Naprawa D4D za 15 tyś.???? :???: To może ostudzi mój zapał. :cry: A co powiecie na temat benzyny 1,4 lub 1,6 vvt-i? Ile te silnik palą w rzeczywistości?
Lychee
Nowicjusz

25 Cze 2010, 08:06

D4D spie.... jeśli zatankujesz złe paliwo (koszt wymiany 4 wtryskiwaczy może sięgnąc 10 tys zł...) ale tankowanie na renomowanych stacjach dużych koncernów,praktycznie wyklucza taką możliwośc więc ja bym się tego tak nie bał. :smile:

Co do benzyny...W Corolli IX (2001-2007) silniki na Pb,są mało awaryjne ale potrafią sporo spalic...(szczególnie gdy się korzysta z dynamiki silnika).

Sama konstrukcja tego auta jest przemyślana,a dodatkowym atutem jest brak bardzo zaawansowanej elektroniki,przez co nie ma z nią kłopotów. :smile:
W zwykłym hatchbacku niestety...nie ma co liczyc na bagażnik bo jest mały.
Dodatkowo zawsze warto wspomniec o naprawdę drogich oryginalnych częściach do Toyoty więc pozostają zamienniki,a niestety również nie wszystko można w tym aucie zastąpic zamiennikami. (oryginalna turbina do Corolli tej generacji dla D4D,to... 8 tys zł).
artur73
Awatar użytkownika

25 Cze 2010, 08:49

Artur73, czy pisząc o braku zaawansowanej elektroniki w Corolli, można uznać, że to cecha nie tylko benzyniaka ale i diesla?

Jakich dokładnie części do tego samochodu nie można zastąpić tańszymi zamiennikami?
Lychee
Nowicjusz

25 Cze 2010, 14:26

Pisząc o elektronice miałem na myśli ogólnie Corollę. Sam osprzęt silnika pozostawmy z boku. Trudno bowiem nowoczesnego i współczesnego nam diesla zbudowac całkowicie bez elektroniki... Natomiast w konkretnym przypadku D4D,jakoś nie słyszałem o wadach czy awariach elektroniki czy elektryki. Raczej nie ma z tym w tym aucie problemów. :smile:

Co do zamienników...
Problemy mogą dotyczyc większych podzespołów. Części eksploatacyjne są w zamiennikach w przyzwoitym zakresie dostępne.
Większe podzespoły czyli np: elementy uszkodzonej skrzyni biegów,jakieś łączniki wybieraka biegów,przekładnia kierownicza itp.Wtedy pozostaje szrot i nie jest to złe rozwiązanie. :wink:
artur73
Awatar użytkownika

25 Cze 2010, 20:52

Jak gazuje się corolla 1,6?
Lychee
Nowicjusz

26 Cze 2010, 06:30

Nie wiem ale napisz w dziale instalacje gazowe,to otrzymasz konkretną odpowiedz na pewno od kolegi Migaza... :wink:
artur73
Awatar użytkownika