Co wybrać w kwocie do 8tyś? Colt, Civic czy inne auto?

22 Lut 2016, 13:19

Co byście wybrali w kwocie do 8tyś? Na początek chciałbym wam przedstawić swoje zdanie i zaprosić na fanpag: Colt Brzmi Dumnie. prawie 1000zdjęc po tuningu które udowodnią wam że Colt tez potrafi być piękniejszy od Civica pozatym Colty mają lepszą ocynkowaną blache i lepsze silniki od hond. Katalogowo mają gorzej ale w rzeczywistości 1.3 75km colt remisuje z civiciem 1.4. A wiecie ze colty też wychodziły z silnikami MIVEC(zmienne fazy rozrządu takie jak v-tec tylko lepsze) To najpotężniejsze wolnossące małolitrażowe silniki na świecie dużo lepsze od Civiców i szybsze. A colty mają lepszą jakość części i wykonania. Są też większe. Wszystko pisze na tym fanpagu. Skoro według mnie colty są lepsze od civiców czemu tak mało ich jeździ. ? W czym civic jest lepszy chyba tylko w kwestii gustu? Poza tym Colty mają części tanie jak do skody. Jakie inne auto może z nim konkurować?
michał19930
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 04 2010
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Colt 1,8 205km
Silnik: 1,8 205km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1998

22 Lut 2016, 14:06

michał19930 napisał(a): Skoro według mnie colty są lepsze od civiców czemu tak mało ich jeździ. ?

Może po prostu się mylisz :?: :lol:
michał19930 napisał(a): Są też większe.

Tak na pewno się mylisz :naughty:
michał19930 napisał(a):W czym civic jest lepszy chyba tylko w kwestii gustu?

Colt(piszę o Twoim modelu, bo następcy są jeszcze mniejsi) jest taką wyrośniętą klasą B, a Civic to pełnoprawny kompakt.
Jak to widać po moim aucie , nie jestem jakimś zagorzałym zwolennikiem hondy, ale prawda jest właśnie taka :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

22 Lut 2016, 15:25

michał19930 napisał(a):Poza tym Colty mają części tanie jak do skody.

Tak, ale chińskie zamienniki z allegro które są porównywalne cenowo z oryginałami do Skody.

michał19930 napisał(a):A wiecie ze colty też wychodziły z silnikami MIVEC(zmienne fazy rozrządu takie jak v-tec tylko lepsze)

Takie wynalazki to kiedyś były na czasie i sie sprawdzały. Teraz z takimi starymi trupami to prędzej mogą być problemy. Któż to będzie naprawiał jak coś klęknie gdy sam koszt naprawy przekracza wartość auta ?
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

22 Lut 2016, 15:44

krikus napisał(a):Takie wynalazki to kiedyś były na czasie i sie sprawdzały. Teraz z takimi starymi trupami to prędzej mogą być problemy. Któż to będzie naprawiał jak coś klęknie gdy sam koszt naprawy przekracza wartość auta ?

Hola, hola, nie przesadzajmy też w drugą stronę. Ten colt to zgrabne i zwinne autko, sam polecałem go na tym forum kilka razy. A co do napraw, to u każdego kowala naprawisz takiego colta :D Silnik mivec pojawia się w tym modelu sporadycznie, a pozostałe są tylko trochę bardziej skomplikowane od konstrukcji cepa :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

22 Lut 2016, 15:54

krikus napisał(a):Takie wynalazki to kiedyś były na czasie i sie sprawdzały. Teraz z takimi starymi trupami to prędzej mogą być problemy. Któż to będzie naprawiał jak coś klęknie gdy sam koszt naprawy przekracza wartość auta ?

Krikus coś Ci się przestawiło :D mivec jest nową konstrukcją więc w trupach go nie uświadczysz a nawet jak najstarszego trafisz to gwarantuje Ci że auto się rozleci kierowcy broda wyrośnie a mivec będzie dalej jechał...

Ogólnie autor tematu za dużo się na czytał ... ale mit 4g63T mivec i mniejszego brata nie wziął się z kosmosu ponieważ jest to jednostka na żeliwie, mega trwała praktycznie wolna od wad mniejszych lub większych... a do tego łatwo modyfikowalna... 4g63t mivec sądzę że porównywalny jest trwałością do legendarnych 2jz na których robiono 1000km. Sądzę też że w klasie 2,0t r4 jest to najlepsza jednostka... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe