Co z tą akcyzą na samochodzy sprowadzane z Niemiec?

10 Gru 2008, 00:09

Witam.
Mój tato chce kupić auto z niemiec(A4 1.9TDI albo MB 2.2CDI) ale nikt nie wie jak jest dokładnie z tą akcyzą.Raz piszą że będzie wynosiła 500 euro, a zaraz piszą że pozostaje bez zmian(3,1% i 13,6%) tylko będziemy raz płacić a przy rejestracji itp. nie będzie trzeba.O co w tym chodzi?Jak to rzeczywiście będzie?
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

10 Gru 2008, 09:45

Są różne projekty/pomysły.

Z tego co słyszałem/czytałem to ma wejść z 1 stycznia 2009 zmiana stawek.
Zamiast 13,1% będzie 18,5% dla aut powyżej 2000 cm3

Niech ojciec kupi teraz i zgłosi do urzędu celnego jeszcze w tym roku. Wtedy policzą wg aktualnych stawek

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

17 Gru 2008, 15:17

Witam wszystkich to z tą akcyzą 500 euro to plotka??
misiek604
Nowicjusz

19 Gru 2008, 14:51

misiek604
Nowicjusz

19 Gru 2008, 15:37

zwróć uwagę na następujący początek:

"Jest KOLEJNY POMYSŁ na zablokowanie gigantycznego napływu używanych pojazdów do kraju.

Zamiast akcyzy BYŁBY jeden podatek w wysokości 500 euro. JEŻELI TO WEJDZIE W ŻYCIE.......

Wyrazy jak: kolejny pomysł, byłby i jeżeli to wejdzie w życie mówią o tym, że to tylko następny świetny pomysł, tym razem komisji Przyjazne Państwo, które biednym zabiera a bogatym daje. Bo taka jest ogólna idea tego pomysłu. Stała opłata 500 euro oznacza podwyżkę dla tanich samochodów a obniżkę dla drogich...

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła z systemem Blade Scan (2019)
    Lexus od lat wyznacza trendy w kategorii oświetlenia samochodowego. Jako pierwszy wprowadził do samochodów drogowych przednie światła LED, a także system adaptacyjnych świateł drogowych. W 2019 roku dodał do tej listy ...