Co za 8 tyś. zł

27 Sty 2011, 13:24

Witam wszystkich :smile:
Od niedawna zastanawiam się nad zakupem samochodu. Mam do wydania 8 tyś. zł i chce kupić coś co daje jak najwięcej frajdy z jazdy i żeby było wygodne. Mam dwójkę dzieci więc zależy mi też aby miało trochę miejsca. Auto musi mieć klimatyzacje, elektryczne szyby, wspomaganie kierownicy i centralny zamek, ale klimatyzacja musi być koniecznie.
Pomożecie ?

Dodano: 27 Styczeń 2011, 13:29
Aha zapomniałem dodać że mam na oku forda mondeo mk2 :grin:
mr.samochodzik
Początkujący

Miejscowość: Biłgoraj

27 Sty 2011, 13:35

Zdecydowanie zwróć uwagę na Opla Vectre B:

Nie wiem, ile chcesz robić km rocznie, więc ciężko mi doradzić benzynę z gazem czy Diesel:

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

27 Sty 2011, 13:39

Rocznie robie ok. 18000-20000 km
mr.samochodzik
Początkujący

27 Sty 2011, 14:00

Ja w tej cenie mogę zaproponować Daewoo Nubirę II kombi. Benzyna + LPG. Benzyny nie wiem ile spala, ale LPG średnio na trasie około 9 a w mieście góra 11. Silnik 2,0 ccm, moc 136KM i na gazie ma dość dobrego kopa. Wyposażenie tez jest dosć ciekawe - elektryczne szyby (x4) elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka, central, alarm, dwie poduchy, ABS, wspomaganie kierownicy, klima albo manual albo automat, zalezy jak trafisz. No i za 8 tyś mozesz trafić na 2000 rok. I co ważne cześci nie są drogie. Nie wiem jak jest z cenami Opla, ale może być podobnie, bo generalnie Nubira to Opel. Ja mam taką i jeżdżę nia już 4 rok, a wykorzystuję ją dość mocno - mam kombi i wożę nią części do warsztów. Tak więc nie raz jest załadowana. No i póki co nic się nie psuje.
Oczywiśćie poczekaj też na opinie innych użytkownik ww auta, bo ja mogłem akurat trafić na dobry model i nie wiem, czy wszystkie są takie dobre, czy tylko mnie się udało. Jeżeli będzie pomocne, to moja Nuba była produkowana w Korei. Bo są też produkowane w Polsce, ale to można sprawdzić po numerze VIN.
Warto tez zaznaczyć, że taka Nubira kombi bardzo dobrze się sprawuje jako samochód typowo rodzinny - i na wczasy i do pracy i do sklepu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Sty 2011, 14:10

Ja tak jak przedmówca,też bym postawił na Nubire.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

27 Sty 2011, 14:14

Czy ja wiem... :???: Daewoo to deawoo nie oszukujmy się. Mój syn ma 13 lat i to jest taki wiek że jak się ma taki samochód to w szkole wytykają Cię palcami :???:
mr.samochodzik
Początkujący

27 Sty 2011, 14:16

Może jeszcze być np. Lanos, ale to jest samochód typowo dla kawalera, który jeździ do pracy, do dziewczyny itp. Nie bardzo nadaje się na wycieczki, wakacje. wszystko zalezy w jaki sposób chcesz go użytkować. Generalnie Daewoo używane są w miarę tanie, są dostępne z gazem, bo bardzo dobrze im służy LPG no i są tanie cześci, a co za tym idzie są tanie w używaniu. Wyjątkiem jest egzemplarz z klimą, bo tu już co roku jest dodatkowy wydatek ponad 200 zł no i jak coś nawali to też koszt jest dość duży - np. chłodnica klimy do Nubiry, Lanosa kosztuje około 800 zł. Nie wiem jak z takimi cześciami w Oplu wygląda sprawa finansowa.
No i dobra jest też rzecz samodiagnostyki - jak zaświeci się kontrolka silnika, to mozna sobie samemu wymigać kody i nie trzeba od razu jechac na komputer i płacić 50 czy 80 zł.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Sty 2011, 14:18

Ojciec jak kupował Lanosa też byłem małym kurduplem i jakoś w szkole potrafiłem sie pokazać a dziś wiem że Daewoo niczym nie odstaje od inncyh marek,no chyba że liczy sie dla kogoś marka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

27 Sty 2011, 14:21

No ale daewoo to nie ford ani opel no nie oszukujmy się.
Tak jak wspomniałem, mój syn jest w takim wieku że jak by podjechał takim lanosem albo nubirą to by im woda sodowa uderzyła do głowy :???: Tak więc daewoo jest nie najlepszą opcją :???:

Dodano: 27 Styczeń 2011, 14:22
To by jego rówieśnikom woda sodowa uderzyła do głowy. Poprawka :oops:
mr.samochodzik
Początkujący

27 Sty 2011, 14:36

To fakt,jeżeli kupisz Daewoo to będziesz żałował,bo komfort jazdy Oplem lub Fordem jest nieporównywalnie większy. Proponowałbym Vectre B,w tej cenie powinieneś znaleźć coś dobrego z wyposażeniem o którym piszesz.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK

27 Sty 2011, 15:02

mr.samochodzik napisał(a):No ale daewoo to nie ford ani opel no nie oszukujmy się.

No własnie Daewoo, to nic innego jak Opel.

AutoMisala napisał(a):jeżeli kupisz Daewoo to będziesz żałował,bo komfort jazdy Oplem lub Fordem jest nieporównywalnie większy

Tu powiem, że jesteś w błędzie. Czy Opel czy Daewoo np. Nubira bądz Lanos, to różnicy nie ma aż tak wielkiej by o czymś pisać. Trzeba by być chyba naprawdę wrażliwym krytykomanem, by porównywać komfort jazdy Olem czy Nubirą. Oczywiście w tym samym przedziale produkcyjnym. Nie wiem jak jest z Fordem, bo nigdy nie miałem i nie maiłem tez okazji się tym przejechać, więc co do Forda to się nie wypowiadam. Ale i Oplem Omegą i Vectrą jechałem i jechałem też Lanosem, Nubirą. I jako zwykły kierowca, który niewymyśla, to różnicy żadnej nie dostrzeglem.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Sty 2011, 17:38

Dokładnie,Daewoo to niby to samo co Opel a co do komfortu jazdy to kolega który to napisał chyba nie jechał nigdy Leganzą,to auto komfortem nie odstaje od Opla czy Audi.
Barol
Awatar użytkownika

27 Sty 2011, 17:59

mr.samochodzik napisał(a):Czy ja wiem... :???: Daewoo to deawoo nie oszukujmy się. Mój syn ma 13 lat i to jest taki wiek że jak się ma taki samochód to w szkole wytykają Cię palcami :???:

Jak ma dawać frajdę z jazdy i nie może być przypału pod gimnazjum to E36, jak będzie touring/sedan to nawet się zapakujecie wygodnie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

27 Sty 2011, 18:00

Ale i Oplem Omegą i Vectrą jechałem i jechałem też Lanosem, Nubirą. I jako zwykły kierowca, który niewymyśla, to różnicy żadnej nie dostrzeglem.

To ja mam takie odczucia że Vectrą juz się fajnie jeździ, Omegą super a Lanosem to jak bym nie miał kasy to może bym i pojeździł. A jeździłem zawsze używanymi Vectrami z silnikami tylko 1,6 i 1,8, oraz najmocniejszym nowym Lanosem. Więc mam troche inne zdanie co do jazdy tymi autami.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

27 Sty 2011, 20:05

Jak jakieś Daewoo to może Leganza
mr.samochodzik
Początkujący