Pierwszy samochód do 35000 :D

12 Sty 2011, 22:57

Witam!
Niedawno zdałem prawko :)
Od razu zaznaczam, że nie jestem osobą, która nie ma doświadczenia.
Od najmłodszych lat jeździłem wszelkiego rodzaju pojazdami o silnikach spalinowych. (Pracowałem na tartaku ciągnikiem z ładowaczem czołowym, "woziłem drewno" od 12 roku życia)
Więc napęd na tył czy na lewe przednie koło zapasowe :DDD nie gra roli :) Pozatym większość ma ESP, która w napędzie na tył jest bardzo przydatna.

Szukam samochodu dla siebie. Ma być szybkie, małe (min 4 osobowe), charakter sportowy. Zakładam zrobić nim rocznie 15tyś km.

Myślałem na BMW E46 Compact M-Pakiet z silnikiem 2.0 TD 150KM, albo
Mazda RX-8 1.3 192KM.

Macie jakieś inne propozycje? Co sądzicie o tej BMie, czy byłby to dobry samochód dla młodego? :D

BTW. Zaznaczam iż kasa nie jest od ojca, od 12 roku życia każdą sobotę, wakacje, ferie pracowałem. Starałem się jak najwięcej zaoszczędzić i tyle udało mi się uzbierać.
Kris30cm
Nowicjusz

Miejscowość: Rutki
0

12 Sty 2011, 23:03

ja bym polecał trochę oleju do głowy, a i pewnie wystarczy na malucha (również tył napęd) :cool:
MateoLBK
Nowicjusz

Miejscowość: Lębork
1

12 Sty 2011, 23:04

Jeśli samochód, którego szukasz będzie jedynym, od razu zapomnij o RX-8(spalanie 20l/100km). Poza tym świeży kierowca nie powinien wsiadać raczej do takiego samochodu :wink:

BMW, które podałeś jest dobrzm pomzsem. Rozejrzyj się też za Fordem Mondeo w silniku TDCi 155KM.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
0

12 Sty 2011, 23:07

1st UP@

Jeżeli boli cię, iż byłem w stanie sam uzbierać pieniądze na pierwszy samochód to poprostu idź spać. Może kiedyś zrozumiesz jak to jest zapierdzielać całe dzieciństwo, a potem wydać całą kasę na jeden samochód.

BTW. Jedynym nie będzie, mam po matce BMW E36 Compact 316i :D
Podoba mi się jak tym gówienkiem na światłach zostawiam wszystkich z tyłu, dlatego zastanawiam się na nową wersją compacta :D

To coś :D :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Kris30cm
Nowicjusz

0

12 Sty 2011, 23:18

wydaje Ci sie ze umiesz jezdzic... :roll: wierz mi :cool:
ale 150 koni bedzie OK, skoro jakies doswiadczenie masz. Polecam E46 ale w Coupe, moze CLK, moze 406 Coupe. Ale blagam nie 200 koni, cos slabszego na poczatek wystarczy :lol:
RX-8 trzeba umiec ogarnac. watpie zebys dal rade na sniegu, lodzie :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ
0

12 Sty 2011, 23:23

JerzyB333 napisał(a):wydaje Ci sie ze umiesz jezdzic... :roll: wierz mi :cool:

Nie znasz mnie i moich możliwości "Wierz mi". Pół roku ogarniam Compacta E36 316i, Bez ESP i innych pierdół. Potrafię wyjść z poślizgu, umiejętnie operować gazem.
Zimą jak to zimą, wyjechać bez ESP z tyłem to samobójstwo, raz zdarzyło mi się wjechać w zaspę -_- na polnej drodze :D

Mam zamiar jezdzic głownie po mieście i drogami ekspresowymi, więc raczej czarno bedzie pod kołami.

Tylko pytanie czym ogarnąć polskie drogi? :D
Kris30cm
Nowicjusz

0

12 Sty 2011, 23:29

'wierz mi' ze jezdzilem rx-8 pol roku, prawo jazdy mam od prawie 20 lat, wiec wybacz ale wiem wiecej i o wyprowadzaniu z posligu i o mozliwosciach mldych kierowcow(skasowalem rok po odebraniu prawka swoja wtedy wymarzona 626).
rx-8 nie ma co porownywac do 100koneego starego dupowozu, 192 lub 231 koni naped tyl i 'liberalny' system stabilizacji toru jazdy sprawiaja ze nawet dobrzy kierowcy(nie 18latkowie) kupuja na zime miejskie toczydelka, bo czasem nawet opony za 700-800 sztuka nie wystarczaja
ale skoro wiesz lepiej :roll: kup AC najwyzej, moze zwroca Ci jak skasujesz
Poza tym za 35 kupic dobra RX-8 graniczy z cudem, ale to tak na marginesie. nie znam sie przeciez.
JerzyB333
Stały forumowicz

0

12 Sty 2011, 23:42

Pomyśl jeszcze nad lexusem is300 fajne bezawaryjne i dynamiczne autko, np
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa
0

12 Sty 2011, 23:45

Nie twierdzę, że się nie znasz, ale nie znasz mnie...
Masz doświadczenie i widzisz młodych łepków w E30/36 w gazowni, którzy robią wieś tun i przewiercają tłumiki. Ja nie jestem jednym z tych. Dbam o samochód, on ma się prezentować, nie oszpecać. Ma zwracać uwagę, ze względu np. na ilość aut na ulicy. E46 compacty w M-Pakiecie na żywo nie widziałem, jedynie parę bez M miałem okazje jezdzić.
Ich jest mało, tak samo jak Audi TT, RX-8, Focus RS, 350z na pomorzu nie spotkasz czesto.
Do Rexa tak nie jestem nastawiony, ze wzgledu na spalanie :)

Czekam na opinie o BMie i inne propozycje.

@UP
Myślałem nad IS200, jednak wnętrze jakieś ubogie, wersje bez skór wyglądają jak jakiś stary "tapczan" w środku. ;] Taka jest moja opinia.
Kris30cm
Nowicjusz

0

12 Sty 2011, 23:49

No ja Ci odradzam ReXa
150 konny diesel w e46 bedzie OK, IS? tak ale raczej IS200. Moim zdaniem przekroczenie bariery 150 koni to srednio madry pomysl.
Starczy tez na wolnossaka Impreze: ok 125-160 koni +4x4. fajnie to smiga :cool:
JerzyB333
Stały forumowicz

0

12 Sty 2011, 23:53

Impreza odpada. Wujek ma, narzeka na nią strasznie. Co chwila coś się psuje, trzeszczy, puka. Może jedynie jego egzemplarz, ale to wystarczy, żeby mnie zniechęcić.
Kris30cm
Nowicjusz

0

12 Sty 2011, 23:54

Kris30cm napisał(a):Impreza odpada. Wujek ma, narzeka na nią strasznie. Co chwila coś się psuje, trzeszczy, puka. Może jedynie jego egzemplarz, ale to wystarczy, żeby mnie zniechęcić.

:shock:
eee, co Ty :smile: udane auto, wlasciwie obslugiwane praktycznie bezawaryjne.
JerzyB333
Stały forumowicz

0

12 Sty 2011, 23:56

Jego dostał strzała w bok, może dlatego :D

Czekam na dalsze propozycje :D
Kris30cm
Nowicjusz

0

13 Sty 2011, 00:11

Siema;) Ja te niedługo będę kupywał swój pierwszy samochód lecz imprezy itp i kasy mniej dużo mniej:D Jeżeli chcesz mieć fajne auto które jest rzadko spotykane, to może Alfa Romeo GT albo 156 w wersji GTA:D:D Jeżeli ta marka Cię nie przekonuje z opowiadań dziadków jak to się psują (choć to nie prawda!!!) to może hmmm... Jeżeli byłoby 2 osobowe to tu masz coś konkret

a tak to bierz BMW. Starsi kierowcy nie mają po prostu zaufania do młodych (taki stereotyp) Ja nie uważam się jako dobrego kierowce (17lat) ale założę się, że wiele kierowców na naszych drogach jest gorszych ode mnie.
MlodyBarney
Początkujący

Miejscowość: Chorzów
0

13 Sty 2011, 00:15

Kris30cm napisał(a):Jego dostał strzała w bok, może dlatego :D

Czekam na dalsze propozycje :D

nie mam pytan :lol: nic dziwnego ze skrzypi, stuka
zle zrobiona
JerzyB333
Stały forumowicz