Co za to grozi?

16 Gru 2007, 23:14

Mam takie pytanie, co grozi za jazdę bez ważnego dowodu rejestracyjnego? Tzn. mam teraz tymczasowy (niedługo mi się kończy), a ten już normalny mogę odebrać dopiero za tydzień i teraz nie wiem czy ryzykować i jeździć samochodem przez te 10 dni (a będzie mi potrzebny) więc chciałem się dowiedzieć jakie kary za to grożą. Będę miał pecha i jeszcze mnie zatrzymają na kontrolę, albo gorzej kogoś stuknę i...wole wiedzieć :wink:
Aes
Nowicjusz

17 Gru 2007, 09:14

JAk policja zatrzyma cię bez dowodu rejestracyjnego,to w najlepszym przypadku poprostu odholują ci samochód na parking policyjny,a odebrać go będziesz mógł dopiero jak pokażesz dowód rejestracyjny.No i pewnie dostaniesz jakiś mandat.Natomiast w najgorszym przypadku,oprócz tego,że zabiorą ci samochód,to mogą cię aresztować z powodu podejrzenia kradzieży tego samochodu.Kłopotów co niemiara :( .Wszystko zależy od gliniarza,który cię zatrzyma.
Co do tymczasowego dowodu - WK ma obowiązek w ciągu 30 dni(czyli tyle ile masz ważny dowód tymczasowy) wydać ci dowód twardy.Jeżeli jednak z jakichś powodów nie może tego zrobić,to przedłuża ci ten tymczasowy.Najlepiej idz do WK i tam o wszystko zapytaj.Pamiętaj też o OC.Wiele firm ubezpieczeniowych wydaje OC na czas ważności tymczasowego dowodu rejestracyjnego.Tak więc i tym musisz się zainteresować.Chyba,że umowę masz podpisaną już na rok,wtedy tylko po zmianie tablic idziesz przepisać numery,chyba,że korzystasz z ubezpieczenia poprzedniego właściciela.Ale wtedy też masz obowiazek do 30 dni określić się w tej sprawie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Gru 2007, 08:40

Dowód tymczasowy można JEDEN raz przedłużyć o (o ile dobrze pamiętam!) 2 tygodnie, bez dopłaty... To załatwia się w 10 minut... I to chyba najlepsze rozwiązanie.
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...