Wysokość ubezpieczenia

24 Gru 2007, 23:27

Mam pytanie .
wiem że stawka ubezpieczenia rośnie wraz z pojemnością silnika.
Jak wygląda cena ubez. z auta z silnikiem np. 3.0 a 2.0 lub 2.5?
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

25 Gru 2007, 09:03

ale chodzi o ... jakie ubezpieczenie ? Przypuszczam, że o OC, ale to i tak zależy od strefy, marki auta ... itd.
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

27 Gru 2007, 15:40

Wysokość ubezpieczenia zalezy zawsze od strefy w jakiej mieszkasz(zależna jest ona od liczby wypadków w danym regionie),od pojemności,od tego ile lat masz już prawo jazdy,ile masz zniżek,czy samochodem będzie kierowała osoba,która ma prawko krócej niż 1 rok,czasami ubezpieczyciel pyta,czy samochodem bedzie kierowała kobieta(aczkolwiek wg mnie jest to dyskriminacja płci) oraz czy miałeś już jakieś stłuczki z twojej lub nie twojej winy,czyli starają się określić jakim jesteś kierowcą.
Tak więc nikt na tym forum nie poda ci konkretnej kwoty,która zapłacisz za ubezpieczenie.By tego się dowiedzieć,musisz iść do ubezpiecxalni i tam pytać.Podpowiem,że warto odwiedzić więcej ubezpieczalni,ponieważ oferują one różne ceny i rózne warunki - w jednej firmie można zapłacić mniej,a w drugiej więcej,ale w tej drugiej gratis dostajesz np. Assistance lub inny dodatkowy pakiet.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Gru 2007, 20:27

MotoAlbercik napisał(a):Wysokość ubezpieczenia zalezy zawsze od strefy w jakiej mieszkasz(zależna jest ona od liczby wypadków w danym regionie),od pojemności,od tego ile lat masz już prawo jazdy,ile masz zniżek,czy samochodem będzie kierowała osoba,która ma prawko krócej niż 1 rok,czasami ubezpieczyciel pyta,czy samochodem bedzie kierowała kobieta(aczkolwiek wg mnie jest to dyskriminacja płci) oraz czy miałeś już jakieś stłuczki z twojej lub nie twojej winy,czyli starają się określić jakim jesteś kierowcą.
Tak więc nikt na tym forum nie poda ci konkretnej kwoty,która zapłacisz za ubezpieczenie.By tego się dowiedzieć,musisz iść do ubezpiecxalni i tam pytać.Podpowiem,że warto odwiedzić więcej ubezpieczalni,ponieważ oferują one różne ceny i rózne warunki - w jednej firmie można zapłacić mniej,a w drugiej więcej,ale w tej drugiej gratis dostajesz np. Assistance lub inny dodatkowy pakiet.

odnośnie OC... zadzwoniłem raz do AXA i się zainteresowałem ubezpieczeniem... A więc wypytali się mnie o co można było... ile czasu mam prawko... ile km robię w ile czasu... gdzie mieszkam... wiek... itd itd... i wyliczyli mi 2800 zł... nie wiem czy sie śmiać czy też płakać. wychodzi na to że na OC muszę jeszcze poczekać a narazie ubezpieczyć autko na kogoś :) pozdro...
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka

01 Sty 2008, 13:29

Witam,
ja chcę kupić auto, i wolałbym coś z silnikiem 1.8 lub 2.0, ale jeśli dla początkującego kierowcy bez zniżek bsą kosmiczne opłaty za OC to wole na razie kupić coś mniejszego(1.4). Tylko zastanawiam się jaka jest różnica, między OC dla 1.4 i 2.0. Nie chodzi mi o cenę bo wiem że to zależy od miasta it. ale o to ile % mniej więcej jest droższe ubezpieczenie auta z motorem 2.0l. ABo to chyba jest podobne w całej Polsce. Na stronie http://kalkulator.prometeusz.com.pl/kal ... ochodu.php wyszło mi że ta różnica to ok 500zł dla Częstochowy (42-200), czyli OC dla 2.0l kosztowało by mnie 1600 zł i myślę że na to mogę sobie jeszcze pozwolić ale nie iem czy można ufać takiej stronie.
P1T3RR0
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

01 Sty 2008, 19:01

Taka strona to tylko kalkulator przybliżonej opłaty OC.Jak jest naprawdę,dowiesz się dopiero u ubezpieczyciela.Ale co poniektóre firmy ubezpieczeniowe,to naprawdę przeginają.Za niedługo,to beda pytać jaki masz rozmiar skarpetki i jaki rozmiar biustonosza nosi twoja żona lub dziewczyna...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000