Co zrobić z dymiącą Hondą?

11 Lut 2016, 15:45

Witam. Jakiś czas temu popełniłem wielki błąd życiowy czyli kupiłem Hondę Civic VI ogólnie to bardzo dobre samochody ale niestety nie mój egzemplarz. To że ją kupiłem tłumacze sobie chwilowym zaćmieniem umysłu bo normalnie nawet aut z tego rocznika nie brałem pod uwagę. No ale skoro kupiłem to coś trzeba z tym fantem zrobić, nie sprzedam jej bo drugiego tak głupiego jak ja nie znajdę. A buda jak na hondę jest w bardzo eleganckim stanie czego niestety nie można powiedzieć o silniku który spala niewiele mniej oleju niż benzyny przy czym pozostawia za sobą dosłownie chmurę dymu przy mocniejszym wciśnięciu gazu. Na początku chciałem go wymienić ale zauważyłem że jeśli chodzi o osiągi to nie jest taki zły i tak sobie myślę czy wymiana uszczelniaczy zaworowych, oleju na gęstszy i zastosowanie jakiegoś "ulepszacza" nie zmniejszyła by zużycia oleju? Czy może jednak wymienić silnik?
Co o tym sądzicie?
Z góry dziękuje za pomoc.
Piotrek614
Nowicjusz

Auto: VW Passat B5
Silnik: 1.8 125KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

11 Lut 2016, 15:58

Po pierwsze nie wiadomo kto i na jakim oleju jeździł - całkiem możliwe, że ktoś katował samochód na oleju mineralnym lub rzadko olej wymieniał i pierścienie są zapieczone poprzez powstanie nagaru. Trzeba nagar usunąć poprzez zastosowanie płukanki i zastosować dobrej jakości olej. Wymiana uszczelniaczy na pewno tez by coś dala, ale na razie trzeba zacząć od tego łatwiejsze i tańsze. Jeżeli jesteś zainteresowany tym, o czym wspomniałem to napisz do mnie na maila lub priv, powiem ci co i jak robić. Koledzy z forum raczej nie popierają moich (sprawdzonych wielokrotnie na samochodach swoich i czyjchś) metod, a nie chce mi się znów wdawać z polemikę albo pyskówkę.
Zastosowanie oleju gorszego niż masz obecnie pogorszy jeszcze sprawę (podejrzewam, że masz max 10w40 jesli nie 15 w40). Pozdro.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

11 Lut 2016, 19:52

Jak Ci żre tyle oleju to wlewanie jakichś magicznych mikstur tylko przypudruje trupa. Trzeba zdiagnozować przyczynę kopcenia i wtedy myśleć co z tym fantem robić. Zrób pomiar kompresji na początek. Jeśli to uszczelniacze to pół biedy.
tomekk29
Początkujący

Prawo jazdy: 04 08 2003
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Saab 95
Silnik: 2.3 t 185KM
Typ: Sedan/Limuzyna

11 Lut 2016, 21:10

najpierw sprawdź filtr powietrza i odmę
andrzej_124
Stały forumowicz

12 Lut 2016, 13:41

Kompresji jak na razie nie mam jak sprawdzić ale nie może być zła bo przyspieszenie jest dosyć zadowalające.
A filtr powietrza i odmę to ja na drugi dzień po zakupie sprawdziłem. Stan filtra mnie mile zaskoczył a odma zapchana nie jest.
Piotrek614
Nowicjusz

Auto: VW Passat B5
Silnik: 1.8 125KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2000

12 Lut 2016, 14:17

To Bardzo dobre silniki,producent zaleca oleje 10W40,nic do stracenia nie masz,zastosuj środek do uwalniania zapieczonych pierścieni z palety środków L.Moly.Nic mi nie wiadomo o typowych bolączkach tych silników w kierunku wadliwych i szybko z używających się pierścieniach,jedyne przypadłości to ,zużyte aparaty zapłonowe i przedostający się do nich olej silnikowy.Sprawdź jeszcze czy nie masz wycieków oleju w okolicach paska rozrządu,naturalnie nie bywają to wielkie przecieki ale bardzo groźne dla samego paska. Ja podejrzewam jednak nadmierne zużycie pierścieni gdyż do tego silnika wchodzi bardzo mało oleju,już nie pamiętam dokładnie ile,ale chyba poniżej 3.5l,dlatego bardzo ważne jest by pilnować jego maksymalnego stanu cały czas,jeżdżenie na minimum powoduje szybsze zużycie pierścieni.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe stawki akcyzy w 2017 roku na samochody osobowe
    Zmiany naliczania podatku akcyzowego od samochodów osobowych najprawdopodobniej zostaną wprowadzone od nowego 2017 roku. Rząd zamierza ograniczyć import starych samochodów. Według nowych przepisów im ...
    Linie na drodze - nie dla ozdoby!
    Przekraczanie linii ciągłej pojedynczej lub podwójnej na zakręcie, w pobliżu skrzyżowania czy podczas wyprzedzania to częste zachowania na polskich drogach, mimo że utrzymanie swojego toru jazdy jest jedną z podstawowych ...