Co zrobić z nowym, świeżym olejem po wymianie ?

Co robisz ze świeżym olejem, którego nie wykorzystasz przy wymianie ?

Wlewam go przy następnej wymianie i dokupuje ile mi brakuje
4
50%
Stosuje go tylko na ewentualną dolewkę
4
50%
Nie używam pozostałego oleju, utylizuje go
0
Brak głosów
Razem głosów : 8

22 Cze 2009, 12:37

Ostatnio wymianiałem olej w swoim samochodzie, kupilem 5 litrowa bańkę poł syntetyka, do silniczka weszlo 3 litry, a 2 litry zostały. Co z nim zrobic, tylko w moim przypadku to nie dolewka bo silnik praktycznie nie bierze mi oleju. Czy taki swiezy ale juz otwarty olej moze sobie stac powiedzmy rok w szafie w garazu i przy nasteponej wymianie moge wlac te 2 litry do silnika i dokupic tylko litr oleju, czy ten otwarty olej traci swoje wlasciwosci , utlenia sie i nie bedzie taki jak trzeba ? Co wy z tym robicie ?
miki660
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn
  • 22 Cze 2009, 14:05

Nie mam tego problemu bo mi wchodzi równa piątka do silnika ale w poprzedniej K11 wchodziły 3 litry. Pozaostałe 2 czekały w szafie na następną wymianę (dokupowałem tylko litr).
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Lexus UX - crossover, który jeździ jak hatchback
      Zaprezentowany w 2018 roku model UX jest najnowszym i najmniejszym, kompaktowym crossoverem w gamie Lexusa. Jego opracowanie zajęło japońskim inżynierom 5 lat. Wyróżnia się przestronnym wnętrzem i wzorowym prowadzeniem, ...