Audi 100 C3 1988r. kilka pytań

22 Cze 2009, 15:17

Witam. Chciałem popytać odnośnie niektorych danych tego autka. Silnik ma pojemność 1760 cm³ , moc 66 KW i moje pytanie, ile wchodzi oleju do tego silnika ?? Przy ostatniej wymianie z miski olejowej i filtra ściekło zaledwie 2,5 l oleju... Czemu tak mało.. Przecież to jest silnik 1.8.. Obojętnie kogo się pytałem, to każdy mówił ze conajmniej 4 l powinno wejść.. Sugeruję, że może miarka od oleju jest nieoryginalna, albo ten silnik to jakiś "wyjątek" i mieści w sobie tak małą ilość oleju...
Druga sprawa to elektryka, choć wiem, ze nie jest to wąski temat, aczkolwiek problemy występują tylko podczas deszczu, i chodzi o to, że po prostu gdzieś robi się chwilowe zwarcie i zżera mi cały prąd z akumulatora.. Gdy silnik pracuje jest zauważalne jedynie przygasanie świateł itp. Czyściłem klemy od akumulatora, i wszystkie styki. Aku ma ok. 3 lat, i podczas ładnej pogody normalnie codziennie odpala i nie traci energii, jedynie w czasie deszczu nawet podczas jazdy widać przygasanie elektryki. I gdy zgasze silnik, nie moge odpalić, bo nie ma siły przekręcić.. Może ktoś mi pomoże w zawężeniu poszukiwań trefnego miejsca, gdzie robi się zwarcie albo coś bo nie wiem co zrobić... Pozdrawiam...
tomi.guzi
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...