Co zrobić ze złomem?

27 Lis 2012, 11:56

Mam pytanie :) W wyszukiwarce na tym forum nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie, więc zakładam nowy wątek :). W lutym kończy mi się ubezpieczenie samochodu - Cinquecento. Na pewno nie będę już go przedłużać, bo pewnie przewyższa cenę samochodu (600zł) a poza tym od miesiąca jeżdżę Bravą i nie mogę narzekać. No i teraz pytanie: co mam zrobić z tym cieniasem? Oddać na złom? Jak to wygląda? Słyszałam, że czasami trzeba dopłacić za złomowanie samochodu - a tego chciałabym uniknąć :D Może dałoby się go sprzedać na części? No i czy jak oddaję auto na złom to później muszę je wyrejestrować? No i ile mogę na złomie dostać za takiego cienkiego? :D
RocaFela
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 11 01 2007
Auto: brava
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

05 Gru 2012, 19:55

siema nie wiem skąd jesteś ale u mnie to na złomowisku dali by ci za kg zł ale złomowisko musi ci wydać papier kasacji auta z tym papierem idziesz do wydziału rejestracji albo do ubezpieczyciela pojazdu to trzeba się dowiedzieć i pozbywasz sie auta
zarejestrowanego oni ci wszystko wytłumaczą kto pyta nie błądzi tylko nie oddaj auta bez papieru bo auta nie bedzie a płacić trzeba:)
ochroniarz02
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

05 Gru 2012, 21:05

RocaFela napisał(a):Mam pytanie :) W wyszukiwarce na tym forum nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie

Było tylko że w innej formie ......np.jak-sie-legalnie-pozbyc-nieuzywanego-samochodu-vt53213.htm?hilit=z%C5%82omowanie
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

06 Gru 2012, 10:40

Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest wystawienie auta na jakąś aukcje. Tam przy licytacji możesz uzyskać najwięcej pieniędzy. Osobiście polecam dokasacji.pl ponieważ nie pobierają tam prowizji jak przy innych aukcjach i wystawienie samochodu jest darmowe.
pimpurdan
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

11 Gru 2012, 23:16

spróbuj w firmie zybel. znajdziesz tam ogloszenia gdzie ludzie skupuja samochody takze moze dziabniesz trochu grosza, sprobuj...
zbysh9
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 06 2007
Auto: vento

14 Gru 2012, 11:51

pimpurdan napisał(a):ak dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest wystawienie auta na jakąś aukcje. Tam przy licytacji możesz uzyskać najwięcej pieniędzy. Osobiście polecam dokasacji.pl ponieważ nie pobierają tam prowizji jak przy innych aukcjach i wystawienie samochodu jest darmowe.

o a muszę spełnić jakieś konkretne warunki żeby wystawić tam auto?
RocaFela
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

18 Gru 2012, 01:12

zawsze można wykorzystac w ogródku
subaru
Obserwowany

Auto: subaru

19 Gru 2012, 17:25

Z tego co się orientuje to nie, musisz mieć tylko potrzebne dokumenty takie jak dowód osobisty, rejestracyjny i dowód potwierdzający własność licytowanego auta.
pimpurdan
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

20 Gru 2012, 15:32

pimpurdan napisał(a):Z tego co się orientuje to nie, musisz mieć tylko potrzebne dokumenty takie jak dowód osobisty, rejestracyjny i dowód potwierdzający własność licytowanego auta.

dzięki :) wobec tego próbuję :) ciekawe, za ile mi sie uda go sprzedać :)
RocaFela
Nowicjusz
Awatar użytkownika

02 Kwi 2015, 09:30

Możesz oddać na złom i tam dadzą ci papier do wyrejestrowania pojazdu. Musiałabyś się zorientować ile płacą, najlepiej zapytaj na złomowisku bo ceny są różne. To na pewno najszybszy sposób. Na części oczywiście trzeba trochę czasu, po za tym jak sprzedaż tylko części a reszta zostanie to i tak będziesz musiała go opłacać.
Cargo
Nowicjusz

Auto: Rover 214

11 Cze 2015, 12:12

Myślę, że to najlepsze rozwiązanie.
smaur
Początkujący

Prawo jazdy: 15 10 1986
Auto: Volvo s 60

19 Lip 2015, 14:30

Ze złomowiskami trzeba uważać, porównywać ceny, bo potrafią byc naprawdę różne.
KasiaMikina
Początkujący

Prawo jazdy: 19 03 1982
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1999

26 Lip 2015, 15:50

Ja też sie z tym spotkałem, ze różncie były wręcz ogromne
borsuk
Nowicjusz

Auto: Opel astra

13 Lip 2016, 09:58

Najlepiej to sprzedaj komuś, za jakieś 3 stówki...Jedź na złom i zapytaj...Może nie będziesz musiał nic dopłacać, a jeszcze dostaniesz parę groszy...
izabelazaczyk
Nowicjusz

Auto: Ford K

16 Sie 2016, 16:08

Nieraz są firmy, które skupują stare samochody :)
Ja nie szukam żadnych kłopotów - to kłopowy zwykle znajdują mnie.
Joanne Kathleen Rowling
andrucik
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Toyota RAV4