REKLAMA
Witam
Przedstawię moja sytuacje a wygląda ona tak:
Sprzedawca chce mi wypisać fakturę na sprzedawany samochód z data wcześniejsza ze stycznia obecnego roku ponieważ autko ma zarejestrowane na firmę (działalność) którą zawiesił w lutym i nie chce jej odwieszać tylko dla tego żeby sprzedać samochód
OC i przegląd jest ważny do dnia 03.10.2011
a co z tym:
zapłacić podatek - 2% wartości rynkowej - NIE CENY UMOWY, jest na to
14 od daty kupna, wypełniamy druk PCC-3
Ponoć jeśli wypisuje mi fakturę a nie umowę kup-sprzed to oplata skarbowa mnie nie dotyczy czy to prawda???
czy nie będę miał jakichś innych nieprzyjemności w związku z zawarciem takiej umowy z wcześniejszą data sprzedaży
[ Dodano: 5 Marzec 2011, 21:03 ]
znalazlem odp na innym forum ale i tutaj moze sie komus przydac wiec wklejam :
sory za dubel post:
Co do przerejestrowania, to jest jednoznaczna odpowiedź i nic nie zależy od Pani w okienku. Po prostu nie ma żadnej sankcji za przerejestrowanie za miesiąc, dwa, pięć czy 4 lata i kropka. Idzie przerejestrować kiedy chce i bez obaw.
Co do podatku, to też jest jednoznaczna odpowiedź i obowiązek podatkowy nie zależy od Pani w okienku czy smaku jej kawy, ale od ustawy i rozporządzeń. Jak masz fakturę na auto to żaden podatek od czynności cywilno prawnych Cię nie dotyczy. Do urzędu skarbowego po prostu nie musisz iść wcale.
Podsumowując, pamiętaj o ubezpieczeniu, a z przerejestrowaniem na luzie się nie spiesz. Ja radziłbym tego w ogóle nie robić, bo w sumie jest to kasa w bloto;p