Cofniety terminem zakupu ?

05 Mar 2011, 19:36

Witam
Przedstawię moja sytuacje a wygląda ona tak:
Sprzedawca chce mi wypisać fakturę na sprzedawany samochód z data wcześniejsza ze stycznia obecnego roku ponieważ autko ma zarejestrowane na firmę (działalność) którą zawiesił w lutym i nie chce jej odwieszać tylko dla tego żeby sprzedać samochód

OC i przegląd jest ważny do dnia 03.10.2011

a co z tym:
zapłacić podatek - 2% wartości rynkowej - NIE CENY UMOWY, jest na to
14 od daty kupna, wypełniamy druk PCC-3

Ponoć jeśli wypisuje mi fakturę a nie umowę kup-sprzed to oplata skarbowa mnie nie dotyczy czy to prawda???

czy nie będę miał jakichś innych nieprzyjemności w związku z zawarciem takiej umowy z wcześniejszą data sprzedaży

[ Dodano: 5 Marzec 2011, 21:03 ]
znalazlem odp na innym forum ale i tutaj moze sie komus przydac wiec wklejam :

sory za dubel post:

Co do przerejestrowania, to jest jednoznaczna odpowiedź i nic nie zależy od Pani w okienku. Po prostu nie ma żadnej sankcji za przerejestrowanie za miesiąc, dwa, pięć czy 4 lata i kropka. Idzie przerejestrować kiedy chce i bez obaw.
Co do podatku, to też jest jednoznaczna odpowiedź i obowiązek podatkowy nie zależy od Pani w okienku czy smaku jej kawy, ale od ustawy i rozporządzeń. Jak masz fakturę na auto to żaden podatek od czynności cywilno prawnych Cię nie dotyczy. Do urzędu skarbowego po prostu nie musisz iść wcale.

Podsumowując, pamiętaj o ubezpieczeniu, a z przerejestrowaniem na luzie się nie spiesz. Ja radziłbym tego w ogóle nie robić, bo w sumie jest to kasa w bloto;p
Baldur
Nowicjusz

Miejscowość: Gorlice

05 Mar 2011, 22:38

I tu właśnie wychodzi głupota niektórych ludzi w Polsce. Według nich nie ma obowiązku przerejestrowania. A ubezpieczysz na kogo? Na siebie bo jesteś właścicielem. Jeżeli zmieniają się dane w dowodzie to trzeba tą zmianę zgłosić w ciągu 30 dni od jej zaistnienia (stąd okres 30 dni na rejestrację). Pamiętaj, że poprzedni właściciel musi samochód wyrejestrować. Więc jeżeli Ty auta nie zarejestrujesz to go po prostu nie ma nigdzie wpisanego - czyli pomimo OC jeździć nie można. Tak i owszem zarejestrują Ci go nawet za 3 lata,a le jak cię misiaczki zatrzymają przedtem, to możesz się czasowo pożegnać z samochodem (nie tylko z dowodem).
Z podatkiem to prawda - faktura zdejmuje te 2%.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

05 Mar 2011, 22:52

mstrucz napisał(a):Pamiętaj, że poprzedni właściciel musi samochód wyrejestrować.

No mała pomyłka-zgłosić jego sprzedaz w WK... :wink:
mstrucz napisał(a):a le jak cię misiaczki zatrzymają przedtem, to możesz się czasowo pożegnać z samochodem (nie tylko z dowodem).

Mozesz podać odpowiedni przepis prawny który tą sprawę reguluje... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Mar 2011, 20:35

Proste, jeżeli samochodu nie ma (wyrejestrowany więc w CEPIKu jest to ujęte) to istnieje prawdopodobieństwo że ten pojazd jest kradziony etc. więc go trzeba do wyjaśnienia na policyjny P. Myślę że przy służbistach to możliwe.
mstrucz
Aktywny

07 Mar 2011, 09:55

mstrucz napisał(a):Proste, jeżeli samochodu nie ma (wyrejestrowany więc w CEPIKu jest to ujęte)

Auto NIE ZOSTAJE WYREJESTROWANE. Poprzedni właściciel tylko zgłasza, że je sprzedał jak już Migi pisał wcześniej. Takim autem można jeździć i nikt Ci go nie zabierze.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

07 Mar 2011, 11:16

Wiecie co piszecie, ale powiedzcie mi po co to zgłoszenie o zbyciu? Jak kiedyś kupiłem samochód bez karty pojazdu, bo jej urząd nie wystawił, to po kupnie przeze mnie nie chcieli jej już wystawić (samochód nie był jeszcze przerejestrowany) i dostałem pismo z tego urzędu, że pojazd w związku ze zgłoszeniem zbycia poza gminę, został wykreślony z rejestru, czyli policjant w razie kontroli dostałby informację, że w takim urzędzie pojazdu takiego o takich nr rej. po prostu nie ma.
Zawsze myślałem, że zgłoszenie zbycia jest wykonywane po to aby móc ścignąć kolejnego właściciela za niezarejestrowanie pojazdu. Więc jest równoznaczne z wyrejestrowaniem (ale macie racje, nie jest to jednoznaczne z wyrejestrowaniem w znaczeniu przepisowym czyli de facto kasacją).
Fakt, że za brak zarejestrowania w ciągu 30 dni od zakupu nie groziła żadna kara, był kolejnym dowodem na dziurawość naszego prawa. Całe sczęście prawo w tym względzie się zmieniło:
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/4 ... datem.html
Ale cały czas zastanawiam się dlaczego u nas tyle anarchistów co się burzą po co w ogóle rejestrowanie samochodu, najlepiej zdejmijmy tablice jeździjmy incognito i będzie super, bo na przykład sąsiad nic nie będzie wiedział. Oj pomieszkaliby np. w Dani to by zobaczyli co to inwigilacja i obowiązki (np. kolosalny mandat za jazdę samochodem służbowym w celach prywatnych a jeszcze nie daj Boże do tego vanem z kratką).
mstrucz
Aktywny

07 Mar 2011, 19:26

mstrucz napisał(a):http://prawo.gazetaprawna...e_mandatem.html

Ale to sa tylko propozycje na papierze i w trakcie"obróbki".Mówimy o dniu dzisiejszym.To ze kolejny pismak chce zaistniec i wybiegł krok przed szereg .....nic jeszcze nie znaczy...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014