Problem z opłatą

03 Mar 2011, 13:56

Witam. Mam spory problem. Napisze w skrócie - w czerwcu tamtego roku podpisywałem na siebie umowe k/s na samochód. Lecz samochód był kupywany dla niepełnoletniego kolegi. Byłem głupi i nieświadomy konsekwencji i w grudniu przyszło mi do zapłaty 205 zł na opłacenie składki za auto. Jest już marzec i dzisiaj przyszedł do mnie pocztą kwitek o informacji by do 6 marca uregulować składkę. Zadzwoniłem do tej firmy ubezpieczeniowej a babka do mnie że nie 205 zł tylko 1500 ;O (wtf?!) Czy to normalne? Minęło 2 miesiące od nieopłacenia rachunku i niemożliwe, żeby tyle narosło. Poradźcie co z tym zrobić? Chcem wyrejestrować tez to auto ponieważ praktycznie nim nie jeździłem tylko kolega który kupił te auto, a samochodu już nie ma ponieważ zostało spalone, pocięte i oddane na złom. Btw: mam ubezpieczenie w firmie PZM.
Soku1991
Nowicjusz

Miejscowość: z daleka

04 Mar 2011, 16:30

Soku1991, jedynym rozwiązaniem w tej sytuacji jest zapłata zaległej składki i zakończenie trwania tej polisy. Możesz ją wymówić, ponieważ jak napisałeś auto zostało zezłomowane. Na podstawie art. 33 ust. 1 – 6 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i PBUK. Aby skutecznie wymówić polisę, przedstaw swojemu ubezpieczycielowi dokument potwierdzający zezłomowanie (otrzymuje się go w punkcie utylizacji pojazdu) oraz druk potwierdzający wyrejestrowanie (po ten dokument wybierz się do swojego Wydziału Komunikacji). Zapewne z chwilą rozwiązania polisy otrzymasz od ubezpieczyciel zwrot części składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia, ale kwotę, którą podajesz i tak będziesz musiał pewnie najpierw zapłacić.

Jeśli miałabyś dodatkowe pytania związane z ubezpieczeniami komunikacyjnymi, napisz do mnie za pośrednictwem zakładki kontaktowej, którą znajdziesz na oficjalnym blogu Link4.
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

04 Mar 2011, 23:49

Soku1991 napisał(a):Chcem wyrejestrować tez to auto ponieważ praktycznie nim nie jeździłem tylko kolega który kupił te auto, a samochodu już nie ma ponieważ zostało spalone, pocięte i oddane na złom

A masz na to dokumenty ze oddałeś je na złom... :?: :?:
Ekspert_Link4 napisał(a):Aby skutecznie wymówić polisę, przedstaw swojemu ubezpieczycielowi dokument potwierdzający zezłomowanie (otrzymuje się go w punkcie utylizacji pojazdu) oraz druk potwierdzający wyrejestrowanie (po ten dokument wybierz się do swojego Wydziału Komunikacji).

Niestety ale ja nie widze w jego poście nic na temat tego ze posiada jakies dokumenty świadczące o tym ze samochód został zezłomowany... :sad: :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Mar 2011, 15:43

Heh, temat można już zamknąć już wszystko załatwione :)
Musiałem po znajomości zdobyć papiery o zezłomowaniu (oczywiście fikcyjnym), wyrejestrować go i opłacić składkę. Mam spokój z głowy z wrakiem który nie istnieje :)

Migi60 Nie miałem wcześniej żadnych papierów o zezłomowaniu, bo samochód został spalony przez kogoś a potem pocięty palnikiem i oddany poprostu na złom xd
Soku1991
Nowicjusz

Miejscowość: z daleka

07 Mar 2011, 19:16

Soku1991 napisał(a): Nie miałem wcześniej żadnych papierów o zezłomowaniu, bo samochód został spalony przez kogoś a potem pocięty palnikiem i oddany poprostu na złom xd

No to w takim razie ok. ..... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014